Главата беше цялостно ревизирана от Георги Григоров. Оказа се, че със си имал два криви клапана. Купих комплект нови клапани за М21 от едно време. Водачите се оказаха в добро състояние и не се наложи да се сменят. Главата беше фрезована и после шлайфана. Сега е със 4мм по-ниска от номинала и степента на сгъстяване е вече 8,4 вместо 6,7. Жоро скъси и повдигателните пръти също с по 4мм.

В събота се захванах с Волгата. Започнах с десния тампон на мотора, който се оказа несменяван в последните 52 години. Който е имал Варшава или Волга знае за каква мъка става въпрос, който не е, не му и трябва да се занимава. Проблемът е, че е много неудобно за бъркане и за стягане на гайките отдолу на тампона към стойката на гредата. Аз точно 3 часа си утрепах, за да завия две гайчици. Това, че моторътбеше олекнал - без глава и навесно оборудване ми позволи лесно да го накланям накъдето трябва и така лесно се наниза щифтчето от горната страна. Навремето на Варшавата 4 души с лостове бая се препотихме.
Поставих главата, стегнах я по схема - първо леко, после на 4,5 кгм и накрая на 7,8 кгм. Никакви скъсани шпилки или проблеми. Гарнитурата намазах с графитна грес против залепване. Водната помпа си оставих старата - не е разбита още, реших да не се занимавам. Сложих нови гарнитури и уплътнител Виктор Рейнц. Задният капак на главата го монтирах с нова коркова гарнитура и пак уплътнител. Колекторите и те дойдоха с нова гарнитура, намазана с графитна грес.
Регулирах хлабината на клапаните. След намесата о главатаи прътите няма никакви проблеми с регулировката - ходът на регулировъчните винтове стига. Интересна особеност на Волгите е , че първи и осми клапан (изпускателни) се оставят на 0,20, а останалите са на 0,25-0,30 (аз ги направих на 0,25). Така пише в книгата, така ме посъветва и Жоро. Не че нещо ще й стане, ако всичките са на 0,25.
В добавка реших пак да модифицирам зареждането. Жигуловият генератор Г-221 идваше малко накриво. Имал съм много ядове от несъосен генератор и реших да го оправя.
Как? Моят приятел Драго от Бяла Слатина ми даде генератор Г-250 от УАЗ със все стойката и плъзгача. Аз пък изрових от килера един чисто нов Г-254 (това е Г-250 с вграден реле-регулатор). Пак от ГАЗ / УАЗ / ЗиЛ. Свалих шайбата от Г-250 и я сложих на новия генератор.

Пасна перфектно - той за там си е конструиран. Седи съосно. Има да му свържа маса; "+" - към Амперметъра - ще ползвам стария плюсов кабел; и В (възбуждане) - към + на бобината. Няма да има контролна лампа, нито реле за нея, както и реле - регулатор из коша, както и доста грозни сини кабелчета, дето ги пуснахме за да работи Г-221.
Остава да вържа водните магистрали и бензина и газта.
Следва възпламеняване и да видим ще меша или няма да меша. И дали ще върви?!