Автор Тема: Цени и обяви от близкото минало на ретро и ентусиастки модели  (Прочетена 91306 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 08, 2019, 00:24:45
Отговор #40

Неактивен txl

 • Публикации: 95
Ами от по-бързите Сиери, оригинални Косита с 2 врати съм виждал в БГ само 2 броя- моето черно, и едно препръскано жълто, караше го един Пазарджишки пилот на високопланинско и затворени маршрути, като писта София, в 90-те години.

https://forum.rally-club.bg/gallery2.php?g2_itemId=46028
https://forum.rally-club.bg/gallery2.php?g2_itemId=46227

Юли 08, 2019, 00:48:09
Отговор #41

Неактивен Cosworth96

 • Публикации: 100


За спойлерите и преправените Е30, в София дори и кварталните по-сериозни играчи, хеле па някакви такива, с да го кажем, на национално ниво далавери, в 90-те години въобще не караха имитации и присадени спойлери.
Ако се концентрираме да визираме хомологирани бегачки, такива типажи, там гравитиращи около новосъздадените групировки, а и всякакви самостойни фигури, имаха масово най-вече 190 Е 2.5-16, Сиери Коси от по-новите с 4 врати и двойно, Ескорти Коси, Калибри турбо, яйца Купета еС 2, Интегралета доста, вкл. и Евота, доста М5 е34, и тук-таме М3 е30-ки.
Вкл. на някои случайно им бяха изпаднали и ултраредкн версии като кабрио М3 е30, М5 3.8 комби, и едно Джони Чекото едишън М3 имаше даже.


Е, за тези е ясно, че не биха правили компромиси в това отношение. Аз за по-дребните риби имах предвид.
Много, наистина много интересни коли, особено баш в началото на 90-те. Да имаше и снимков материал някъде...  :(
'07 BMW 325xi Touring ///M-Sportpaket

Юли 08, 2019, 09:58:42
Отговор #42

Неактивен USfan

 • Публикации: 10867
Ето линк.
Произволни снимки на една значима част от сериозно интересните коли налични в БГ в 90-те години /пак голяма част от тях, внесени от нови или почти нови/, ги има тук качени.

https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,8710.0.html

Март 30, 2020, 21:31:35
Отговор #43

Неактивен USfan

 • Публикации: 10867
Айде освежаваме темата със сега сканирани наличности от мазето.
Старал съм се по-интересните коли да сканирам от няколко броя Автооказион от средата до края на 90-те години издания.
Сред обявите има и две мои бивши червени италиански открити коли, производства от 80те- 1989 Алфата Спидер, и 1982 Бертонето Х1/9 /лъжливо написано - 1991/.
Подробности за тях ще дописал в темата с- Бившите ми италианки.

Та, доста от тия тук снимани коли съм ги карал по автокъщите, или знам разни детайли за тях и тогавашните им собственици, така че пишете, ако някоя кола конкретно ви заинтересува.
Доста добре го познавам напр. това едно от само няколкото налични в БГ тогава и сега- Зет1 Бимъри.
То бе от ново дългогодишна собственост на един приятел тогава, който за съжаление почина от скоротечна болест преди няколко години, собственика на автокъща Вики- Викторио.
За него мога да кажа, че той беше абсолютния основоположник на официалната с регистрирана и налична автокъща активна търговия само с екзотични и скъпи спортни коли в БГ.
С Вики се познавахме още от 1990, като направи собствена къща, близо до НДК, на мястото сега на хотел Хилтън.
А в 1991-1992 си станахме по-близки, даже го запознах с една моя съученика от В. Пик, с която станаха гаджета тогава. Беше хубав човек, и един от малкото точни във финансово отношение, а и в лично, автотърговци в БГ.
От него съм купувал в 90-те години поне 2 мои коли, вкл. бившия ми сребрист със синя кожа 1986 с126 420 СЕК.

Е на тия снимки сме с него и Зетката.
Аз си седя вътре и на прага с падащата надолу врата, а той нещо обяснява на някакъв клиент, за ролбара имплантиран в рамката на предното стъкло на Зет-1, колко бил ефективен при преобръщане.  O:-)
Това БМВ Зет-1 обаче не успях да докопам, понеже винаги му е искал много пари, а и беше нередовно, нямаше особено много, даже никакви налични :)) документи с него.
« Последна редакция: Март 30, 2020, 21:49:53 от USfan »

Март 30, 2020, 21:49:25
Отговор #44

Неактивен buhalab olimpia

 • Публикации: 87
Жалко ,че жълтия тогава Кьониг го няма на снимките,той вися дълго там,и едно Ферари Тестароса имаше ако не бъркама за него. Съученичка във Вилхелм Пик си беше цяло чудо :)

Април 01, 2020, 01:54:42
Отговор #45

Неактивен USfan

 • Публикации: 10867
Жалко ,че жълтия тогава Кьониг го няма на снимките,той вися дълго там,и едно Ферари Тестароса имаше ако не бъркам за него. Съученичка във Вилхелм Пик си беше цяло чудо.

Кионига жълтия май назад в темата му има една сканирана обява.
Много седя на Капитолия, така е.
Иначе там ги навестявах редовно, и собственика Салех знаеше, че ако е нещо ретро и спортно и особено залежало, и най-накрая ако дъмпингово се даде на цена тип заложна къща, винаги може да разчита на мен за плащане и купуване.

Салех в пиковите години, от 1999 до 2008 примерно, имаше в Капитолия даже личен нотариус, с права и всичко там, дето основно на него му правеше договорите.
Понеже освен ретроколи за мен, съм му купувал от Салех и по-нови коли по поръчка на мои познати клиенти, аз при тоя нотариус си заверявах договори за моите коли, обаче и то по оферта на самия него, сигурно така да ме стимулира да идвам за залежалите ретраци коли, или да му водя клиенти за новите, без да плащам никакви нотар. такси.
Салех съответно си се оправяше с нотариуса си парично по моите казуси с договорите, с доставените ми взети от него коли, като тоя жест към мен, извънредно много дразнеше нотариуса му.   :D
Хаха, тоя очилатко, тогавашния Капитолски нотариус, от мен не успя да измъкне ама нито един лев за прехвърляния, в течение на тия няколкото следмилениумни години, докато беше там въдворен в автокъщата.

Тестароса аз поне никъде по София не съм виждал по автокъщи, макар че и тримата собственици на Тестароси в София в нач. на 90-те, 2 червени и една бяла Тести, ги познавах добре лично.
Със собственика на бялата, един бивш барман до 1989 год- Слави, после арендатор и експлоататор след 1990 год. на казина, бяхме наистина добри познати, даже приятели.
Той за съжаление почина, преди вече сигурно, повече от 10 години.
Още като бях ученик в средата на 80-те се запознахме, той като беше барман първо в нощния бар на Родина, после в дискотеката на хотел Севастопол, и караше жълта огрухана Лада 1600.
С него даже сме ходили заедно с едни гаджета сервитиорки на море, някъде в 1986, баш с тая жълта 2106. )
После като паднаха митата в 1989, Слави си купи много хубаво златисто Порше 944, и после вече, като стана арендатор на барове и казина си купи яки коли.
Белия му 560 СЕК му беше първата сериозна кола, после купи един бял Джаг ХЖ40, после бялата Теста, и така...
А жълтото Диабло на Чопев вися за продаване, ама не в Капитолия, а в Софавто, края на 90-те.

Аа, не беше чудо въобще в 80-те, това да видиш мечка на колело, респективно- мацка в техникум ученичка.
По принцип сериозните техникуми в София- като В.Пик, оптическия ТФМО-то, и електронните Ленин и Попов, си бяха доста престижни училища, и с изпитите по български и математика се влизаше хубави специалности, само с 5-ци и 6-ци оценки на тях.
Напр. доста мацки, и то хубави, се бутаха да учат там, основно в специалност- Хладилна техника.
Трябва да си намеря да сканирам едни снимки от Абитур. ми бал в 1988 год, там се виждат какви супер парчета имаше при нас.

Па той моя приятел автотърговеца Вики да не беше някой цървул, да ходи примерно с ботурестите мадами от Техникума по месопреработка, хаха. ))
Месото, както му викахме, и тогава и сега, граничи на ограда с нашия техникум, сега Хенри Форд.

Той си беше чаровен Викторио, а и в началото на 90-те имаше ама доста маркони и долари, и съответно, въртеше страшни мадами.
Така че една от тях, а и той си я обичаше, беше и една доста хубава моя съученичка, от специалност не ДВГ, а автомобили и кари.

В 80-те год. тогава, на хладилните техници им даваха добри заплати за лека работа.
И затова и светнати от разни роднини момичета, че даже и на вечерното обучение по-големи жени, основно се бутаха да учат хладилна техника за средно специално образование.
Това, за да ходят после с връзки хладилни технички по поддръжка на климатици в посолства в чужбина, или да работят хладилни технички на кораби, или по арабските страни по хладилни складовер,строени и поддържани от наши ВТО-та.
Всичко това, разбира се, за да взимат големи или просто добри, заплати в твърда валута- долари.
Ако не друго, соца даваше наистина дота възможности на жените за кариера и кинти.

А моите мацки съученички завършили средно ДВГ, отиваха приемчички по сервизите, а някои от тях след МЕИ-то, дойдоха обратно преподавателки в техникума ни.
Въобще, техникумската любов към техниката, ръжда не хващаше.
моята класна по ДВГ- инж. Тодорова, видно от името, си бе жена, и бе завършила ДВГ в МЕИ-то.

Аз пък веднага след казармата и техникума имах гадже, учаща разбира се, покрай облъчването и от мен, ДВГ специалност в МЕИ-то.
Тази тук на снимката с Бенца ми табакера купе.
А преди МЕИ-то беше завършила техникума по електроника- Ленин.
Така че имаше страшни парчета по техникумите едно време.

« Последна редакция: Април 01, 2020, 02:34:26 от USfan »

Април 01, 2020, 13:28:48
Отговор #46

Неактивен buhalab olimpia

 • Публикации: 87
Късметлия си бил,по наше време 1995-1999година имаше 5 момичета точно в целия техникум.Тестаросата беше в Автокъща Вики,редом до Кьонинга на цена 45000 Д.Марки

Април 01, 2020, 17:55:44
Отговор #47

Неактивен USfan

 • Публикации: 10867
Късметлия си бил,по наше време 1995-1999година имаше 5 момичета точно в целия техникум.Тестаросата беше в Автокъща Вики,редом до Кьонинга на цена 45000 Д.Марки

Коя Теста имаш предвид, бялата на Слави или една някоя от двете червени...
А цитираната цена няма как да е релеватна към споменатите два типа коли.
Нямаше разбира се, тогава никакви стари или по-нови Киониги или Тести на цена у нас и навсякъде, по 40 бона в марки :)) , колкото и да бяха крадени.
Напр. жълтия Киониг-СЕК, беше 4-5 годишна кола, Фатик като го докара в 1991 год.
Той го пускаше при Вики първо на 160 000 ДМ, после може да е го и намалил на примерно 140 000.
Много по-хубав беше черния СЕК-Фиониг, Фатик го докара за продаване в 1992 година.
И жълтия и черния бяха би-турбинирани от Лотек, но черния беше и разпилен до 6 и нещо или 7 литра на кубатура осмака му мотор.
Той беше почти нов черния, производство 1991 год, с двата ербега, и беше на цена първоначално 235000 ДМ. него съм го карал и съм се возил, и при Вики като седя, и после в слеидв. му собственик сед Фатик.
Черния Киониг го купи на бартер с доплащане срещу една Омега Лотус, мой тогавашен добър познат.
Скъсвахме му трътката на Киоига от газ, но моя познат в диапазона от 1992 до 1994 години, успя 2 пъти да счупи автоматик скоростите, и веднъж да нацепи цил. глави, а свещи сменяше буквално на 2-3 седмици, при активно каране.
Той си беше фен, имаше тогава и едно Порше 928с4, на което от кавалерийски стартове успя да му посуче карданния вал на Трансаксъла.

За Тестаросите ако става въпрос цитираната цена, още по-абсурд.
Нова Теста вървеше ама много над 200 000 ДМ цена в нач. на 90, а и доста ползвани от 1985-86 първите им години, в Европа на старо бяха много над 100 000 ДМ.

Червената Теста на Валио Михов лично я намери и купи в Милано, мой добър познат тогава.
Тя беше версия от стария лифт с централните гайки/капачки на джантите, някъде в 1993 е било това търсене и купуване.
Беше от лекар или зъболекар, който я продаваше за 100 милиона лирети, или малко под 100000 долара.
Плати я и му я докара на Михов друг мой познат, след време станал известен в медиите като първия директор на Мобиком, а Валио дали му я изплати въобще, не знам.
Тая Валиовата след 1994 год. нещо изчезна от БГ, както и една друга червена у нас тогава налична Теста.Всъщност почти се сещам каква кола си объркал вероятно с Тестароса, на прима виста много си приличат.
За някой ученик тогава, или който и да е лаик, било предвидима грешка на визуална преценка, ако не е някой много навътре в кар-бизнеса с екзотиките, или не е читанка като мен.
Според мен си видял една Тойота Супра 3 Ген от 80-те, преправена с престилки и спойлери да прилича с хриле отстрани като Тестата. Имаше в БГ 2-3 навнесени, и една седя точно при Вики на тая цена от 40-50000 Маркони.
Правеха ги поне 2 немски тунинг фирми много активно в 80-те и 90-те, забравил съм им имената на немските производители.http://www.cardomain.com/ride/2196413/1991-toyota-supra/photo-gallery/

А бялата Теста на Слави, тя бе от късните години на първия лифт- 1988 до 1990 години правена, познава се по главините си джанти с видими 5 болта, някъде се крие сигурно още в БГ с счупен мотор, ама къде е...

« Последна редакция: Април 01, 2020, 18:06:42 от USfan »

Април 01, 2020, 22:04:29
Отговор #48

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1608
 • 1995 X300 Sovereign
според мен колегата се бърка с едно 348ts, което висеше по обяви, и цената звучи адекватна за времето и модела
"Jaaaag" - Jeremy Clarkson

Април 01, 2020, 23:08:54
Отговор #49

Неактивен USfan

 • Публикации: 10867
според мен колегата се бърка с едно 348ts, което висеше по обяви, и цената звучи адекватна за времето и модела

Ами, към периода който той визира, не може и 348 да е видял за тия пари.
Иначе да, така е, имаше от тия грозотии да се продават, даже от Салех бях покарал едно точно в 2000 година, даваше ми го на мен за 25000 нови лева.
Беше червена ТС тарга, и и течеше покрива отдясно.
На дясната седалка на алкантарата отгоре, винаги имаше вода вътре.
Но тая цена беше с пазарлъци на това 348 ТС, искаше му 35 бона по по принцип Салех.
А и други една-две бройки 348 имаше на около 40000 лева тогава цени.
Обаче това си бяха цени от края на 90-те години, и след Милениума, не от 5-10 години по-рано.

Доколкото разбирам, колегата не визира края на тая златна и хубава 90-ска епоха, когато към края и поевтиняха много всички интересни късно 80ски коли, понеже станаха вече 10 годишни примерно, а визира точно началото на 90те.
Тоест периода 1991-1992 години, като и висеше Жълтия Киониг за продаване при Вики.

В тоя точно период 348 таман беше дебютирало, и беше не просто актуална кола, ама и чисто нов модел на Ферари.
Струваше ново без никакви екстри, доста над 100 000 марки в 1991 година.
Ха, че то в пролетта на 1991 год, моя 1987 300 ЗетХ турбо го купих от представителство на Нисан в Мюнхен- Ауто Драховски, хем с отстъпка, за 35-36000 марки цена с Мервертщоер.
Така че няма как някой тук сериозно оборотен и търгуващ с премиуми коли джамбазин, за само 10 бона повече в Марки, да дава на подобна цена баш Ферари 348 ТС.
Па ако ще не крадено, ама и с неизплатен лизинг връз лизинг да е докарано, и екс-ударено, наводнено, и запалено, и това всичкото наведнъж върху менте лизинга.  :))
Видял е О-Тестаросената Супра, за мен поне е ясно.

Сетих се името на една от фирмите на запад, дето ги тунинговаше Суприте така.
Казваше се- Вектор.
Ама не амер. Вектор Аеромотив, а немски или СН- Вектор.

https://www.leparking.ma/voiture-occasion-detail/toyota-supra/toyota-supra-3-0-turbo-wektor-breitbau-tuv-neu-87tkm/S8MFX4Q4.html

Е една има сега за продаване един Вектор Супра, за само 7000 евро.
Което в момента даже е долна граница на цена на хубава стандартна Супра турбо от тая 1986-1992 генерация.

https://www.theparking.eu/used-cars-detail/toyota-supra/toyota-supra-fritzinger-wektor-vektor-breitbau/KJZCEV9Q.html

Ето и подробности за тая черна Супра от фирмата Вектор, продават я от 2018 год. насам, ако още не е продадена.

https://www.toyota-supra.de/forum/topic/seltener-wektor-mk3-breitbau
« Последна редакция: Април 01, 2020, 23:24:00 от USfan »