Поздравления на колегата за запазването на този 80-ски 353 в оригинален и хубав вид!
В средата на 80-те години бащата на мой съученик от техникума ми Вилхелм Пик си купи от Мототехника точно такъв, с тия джанти и с черните подглавници /дето са подобни слагани и на Саксенрингските коли тогава/.
Тоя семеен 353 сме го карали здраво със съученика ми, още даже като не беше и на 1000 км пробег станал, и още и като нямахме книжки.
Бе огромен кеф.
Много ви харесваше като кола- директен на управление, бърз за само 50 коня на ускорение, и с доста хармонично возене за само 13-ки гуми. А и Фрайлауфа, голяма изненада, и много практично нещо...
Тоя на съученика имаше обаче отн. редкия ламаринен шибидах, за който не помня отделно ли бяха го харесвали като детайл от пардидата получени коли в Софийската Мототехника /1986 или 87 е било/, или искат не искат, им се падна колата с него.
А при блока на Момчил предполагам е било това, жестоко ми харесва.
И тук леко зубърски
да уточня спрямо неговия пост, че търговското и популярно име- Шибидах, се е писало и печатало, и е правилно и сега да се ползва, само по отн. на отваряемите ламаринени покриви при седаните и комбитата на Вартбург 353, както и при други с подобни покриви напр. западногермански коли.
При комби версиите на 311/312, понеже е платнен и сбутващ се на 3-4 ката отварящия се покрив, се е казвал покрива- Фалтдах /от Фалтен- нагъване/.
На мен лично най-любимия ми на форма Вартбург, въпреки тоталната красота на 2 и 4 местните кабриолети, е именно 4-вратото комби 311, и то специално заради страничните му цветни панорамни прозорчета, отстрани на товарното пространство.
Те са били впрочем, доста популярни при всякакви товаро-пътнически возила през 50-те и 60-те години.
И тук отварям една скоба, че комбитата с 4 врати 311 /сигурно и 312/ ги има в две версии по отн. на покрива- и с фалтдах, и с неотваряем покрив между панорамните плекси прозорчета.
Като малък имах доста богато илюстриран рисуван цветен рекламен каталог на гамата на Вартбург от 50-те години, който за съжаление някъде изгубих през годините.
И в него освен всичко друго и базовото двуврато комби, имаше и 2 версии на 4-вратите комби- едно с, и едно без фалтдах.
Та според мен версии- Турист, вероятно са били само 4 вратите комбита без фалтдах, а тия с гюрук, са се водили- Къмпинг, или Къмпинг лимузина.
Може и да греша де. Ако е така, поправете ме.
Ето и снимки на версиите комбита, вкл. и такива рекламни на фалтдах версиите, с наличие на къмпинг обстановка.
Ако покрай многото снимки стана малко спам коментара, за което се извинямам, моля някой от модераторите да премести снимките и поста ми в темата с Историята на Вартбург, или където е най-удачно.