Благодарско приятел , твоята тема ми е библията . Много харесвам такива топ реставрации. Обаче при мен нещата далеч няма да се правят на такова ниво в предвид това ,че искам аз да си изкърпя по-голямата част от колата ,а нямам опит и тепърва се уча. Идеята ми е да излезе възможно най-бързо на пътя . Ще разглобявам и другия ми нисан - ще го ползвам за донор на този. Самата мисъл ,че ще остана с 2 коли на части ме подлудява и ще гледам възможно най-бързо да приключа с проекта.
Относно мотора не съм го отварял за пълна ревизия . Свалих картера , лагерите и вала изглеждат в добро здраве. До колкото успях да видя при свален картер в цилиндрите не виждам никаква ръжда. Смених почти всички тапи по блока , водната помпа ,термостата , ангренажа, семерингите ... Нещо страшно беше в охладителната система , запали ли определено ще трябват доста промивки.
Мотора се развъртя с лекота на ръка.

Тук се вижда ужаса в охладителната система. Доста от боклуците са се събрали при водната помпа . При термостата не беше по-розово :

Ето и самата водна помпа . Оригиналната на Нисан :

Опитах да продухам системата с въздух под налягане , наистина много боклуци излязоха .

Горе при главите нещата изглеждаха видимо добре , няма нагар , не е ръждясало нищо още си е мазен.
Лагерите изглеждат доста добре , в картера маслото приличаше на нещо много гнусно :

След известно търкане и обезмасляване ,намазах блока с ръждопреобразувател на Wurth

Смених семерингите на разпределителните валове , както и предполагах бяха протекли.