Автор Тема: Начало на проекта: Реставрация на Citroen Traction Avant 11BL 1948  (Прочетена 45889 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 04, 2016, 16:40:22
Прочетена 45889 пъти

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 48
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Здравейте колеги! :)

Преди 2 месеца сбъднах една своя мечта, а именно: станах горд собственик на един емблематичен автомобил- Ситроен Тракшън Авант 11BL от 1948г. Кола за която винаги сме си мечтали с баща ми...

Състоянието на автомобила към днешна дата не е никак цветущо, да не кажа отчайващо O:-) Но това е част от удоволствието - да върнеш тази легенда на пътя :) Всичко е в насипно състояние, като изключим скоростната кутия (която също има нужда от ремонт) . Купето има нужда от сериозно изкърпване, но е доста запазено за годините си...

Двигателят е изцяло разглобен, но на пръв поглед си има почти всичко необходимо. Няма карбуратор (Solex 32 PBIC) , сегменти на буталата, съответно гарнитура на главата и може би най-притеснителните неща: част от стартера и цялото динамо - и двете на 6V. Но да кажем, че с тях ще се справя някак... Тревожи ме горивото: оловен бензин... Никак не ми се ще да сменям оригиналните легла и клапани и да слагам "съвременни" за безоловен бензин.

Скоростната кутия също има нужда от ремонт - короната и пиньонът на диференциала са с липсващи зъби и са в много лошо състояние... До колкото разбрах, това си е слабо място на Тракшън Авант и ID19... Предполагам има предприятия, където това може да се направи. За жалост обаче нямам част от механизма за включване на скоростите - механизъм от две тръби една в друга и лостова система в горния край с ябълковидни болтове.

По купето също има доста работа. От него липсват предна броня, фарове, стопове, мигачи, стойка за заден номер, капачка за резервоар, оригинален волан, тасове и разни други дреболии. Разбира се предстои му цялостно разглобяване и "пипване" на всеки детайл :) Налага се и цялостно претапициране на салона- за щастие разполагам с оригиналната тапицерия за мостра, за да може всичко да е максимално автентично :)

И така нататък и така нататък... :)
Най-лошото в цялата работа е, че не разполагам с никакво свободно време и "проектът" ще се проточи във времето. Но хубавите неща стават бавно :) Не бързам за никъде...

Ще се радвам на всякакви мнения, препоръки и съвети относно цялото начинание. За сега се "съветвам" с този сайт: https://www.citroen-traction-avant.com/Home
Тук има абсолютно всички схеми и доста части. За сега обаче не съм поръчвал нищо...

Ето и няколко снимки на звяра, преди голямото "начало" :)« Последна редакция: Септември 07, 2016, 09:00:07 от dido1903 »

Септември 04, 2016, 21:23:37
Отговор #1

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Привет и поздравления за начинанието !
Първо бих искал да ти кажа две думи за кураж. Това са проекти с много перипетии, но няма нищо страшно . Всичко се намира и всичко е поправимо  :) Едно от най-ценните неща на това занимание е намирането на безброй нови приятели и познанства - кое от кое по-интересни  ;)
Оттук нататък се приготви за яко четене на форуми и писания. Всичко за всеки един детайл има описано , стига да го търсиш. Знам ника ти от Ситроен форума и предполагам си четящ човек.
Като начало си направи точен списък на необходими части от отделни агрегати - двг, скорости, електрическа част и т.н. Имай предвид, че из цяла Европа - Германия Франция, Холандия, Белгия , Италия има безброй ентусиасти и специализирани търговци, които могат да ти доставят какво ли не.  Един фундаментален съвет - не бързай да търсиш както ти ги наричаш "предприятия" . У нас шансът да получиш нещо качествено, което ще намериш оригинално с лекота от чужбина е нищожен. Информирай се много добре каква е съвместимостта в скоростите и дифа на Траксиона и ДС-ИД 19. Същото важи и за сегментите. Предполагам сегментите са едно към едно със сегментите на 19-ката на ДС- диаметър и височини. Почти съм сигурен , че ще се намерят у нас безпроблемно. Гарнитура за главата виж и си намери отнякъде отново за ДС 19, би трябвало да са същите. Карба тоже. Можеш да си сложиш и Вебер със същите параметри еднокамерен. Свържи се с Наско от Райска градина. Освен части има и много информация. Може да ти е полезен.
Поздрави и успех !

Септември 05, 2016, 00:31:56
Отговор #2

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 48
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Благодаря! :)

Тепърва започвам да чета и да гледам клипове с реставрирани Аванти :) За момента има много неизвестни в уравнението, но както каза-всичко се прави и няма невъзможни неща :)

Относно диференциала-все още проучвам. Явно действително не е бил особено сполучлив... Имам бонус още 2 пиньона, но и те са износени. Подозирам, че проблемът е отстранен при DS-ID от 1955та нататък. Поне до момента не съм чувал някой да се оплаква от нещо такова...

Сегментите се намират - има ги по сайтовете за по 70-80евро комплект. Звънях и в завода в Разград (Дружба) : там са по 2-3лв за  брой. Гарнитурите за глава пък са по 40-50евро...

Свързах се и с преподавателите ми по ДВГ от ТУ-София и споделих с какво съм се захванал ::) Естествено мога да разчитам на тях за съвети :) Със сигурност ще ми е необходим акъл, особено за толкова стар автомобил с по-стари концепции... Първото нещо което ме озадачи: биелите нямат лагери :o Имат само бронзови втулки в горната част за буталния болт. Коляновият вал пък е непълноопорен (виждам такъв за пръв път) , без семеринг в краищата. Не на последно място: инсталацията е на 6V, с динамо :))
Септември 05, 2016, 00:53:30
Отговор #3

Неактивен michev

 • Публикации: 2577
 • only rear wheel drive
Чети и търси контакти с хора, наясно с материята. Не чакай преподавателите ти по ДВГ да ти помогнат, теоретиците са лоши практици в повечето случаи, а и лошо са те научили, щом се учудваш на вал с 3 опори и липса на семеринги! Търси контакти с хора, наясно със старите автомобили, те са си със своята специфика, начини на дефектация, ремонт и обслужване! Успех ти желая, а също време и финанси! От всичките ще ти трябва по много :D

Септември 05, 2016, 07:52:42
Отговор #4

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Триопорният колянов вал се прехвърля директно на ДС 19, чак след години минава на пет лагера. Казват, че това е най-тихият мотор на ДС. Свали си вала и биелите и ги занеси на шлайфистите да ти ги замерят хубаво. Намери си предварително размерите и допуските в книгите. Много е вероятно да нямат износване и да не е нужна смяна. Не се шегувам. Вал без семеринг се работи чак до края на производството на ДС - 1975 г. Има само коркова лента на последната пета.
Сегменти можеш да намериш и по-евтини, отново хубави на Perfect Circle или други. Какви са размерите ?
Започвай отсега да търсиш разпределителен вал и повдигачи.

Септември 05, 2016, 10:14:53
Отговор #5

Неактивен bomber

 • Публикации: 4373
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Давам ви телефона на Христофор, мой приятел, пенсионер с такъв Ситроен, който може да ви помогне, но само с информация - 02 / 928 - 46 - 80.Според него, нищо не става от ИД и ДС.
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Септември 05, 2016, 12:09:04
Отговор #6

Неактивен yoz

 • Публикации: 356
Здрасти qko_mlqko. Браво за ентусиазма, дано успееш , искрено ти го желая. Може би е добре да си направиш план и да се опитваш да вървиш по плана. Има страшно много сайтове, само пари да имаш. Имай в предвид,че ако имаш проблем със сглобяване на двигателя или скоростна кутия, дори можеш да отидеш до Франция (или някоя друга ЕС държава) и да свършиш работа, не се плаши. Не бързай. Едно по едно и пъзела се нарежда рано или късно. ;D


http://www.auto4a.com

http://www.neoretrofrance.com

http://www.station50.fr/657-renault-8-refroidissement-pompe-eau-courroie

http://www.enpi-retro-auto.com/

http://www.renparts.com/index.php

http://www.eurooldtimers.com/eng/inzerce-replacement-parts-car-7/sale-1/7

http://www.franzose.de

http://www.bretagneautoretro.fr/
+
http://www.ichard.fr/
+
http://www.melun-retro-passion.com/
+
http://www.depanoto.fr/
+
http://www.enpi-retro-auto.com/
+
http://www.comptoir-carrosserie.fr/index.php
+
http://www.west-auto-collection.com/
+
http://www.web-pieces-retro.fr/PEEL/
+
http://www.mcracingsa.com/vehicules-anciens/23-renault/417-r8/354-de-base/
+
http://www.repuestosclassic.es/index.php?cPath=124_187_309&sort=3a&page=2
+
http://mundotraccion.com/index.php?lang=es
+
http://www.lesanciennes.com/

http://www.renelauto.fr/
+
http://www.epiesa.ro/piese-auto-renault-10-119_-1-1/11182/categorii/

гумени уплътнения http://www.comptoir-carrosserie.fr/

Септември 06, 2016, 00:29:29
Отговор #7

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 48
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Просто не бях виждал такъв колянов вал до момента - само съм ги учил навремето :) Инженерни решения и технологии колкото щеш...

Започвай отсега да търсиш разпределителен вал и повдигачи.

Каква е работата с разпределителния вал и повдигачите? И те ли са проблемни...

Давам ви телефона на Христофор, мой приятел, пенсионер с такъв Ситроен, който може да ви помогне, но само с информация - 02 / 928 - 46 - 80.Според него, нищо не става от ИД и ДС.

Колега много благодаря за контакта! Определено ще ми е от полза... Ще се чуя с човека при първа възможност :)


Сега разгледах сайтовете, които колегата yoz ми е изпратил... Ще се наложи да науча френски :D Но тези сайтове ме поуспокоиха донякъде. Както казахте - всичко се намира. Дори частите не са толкова скъпи...  Стига човек да разполага с достатъчно пари ;)

Септември 06, 2016, 07:54:33
Отговор #8

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1901
Разпределителният вал и повдигачите са принципно проблемни при този тип двигатели. Мазането е слабо и заминават много бързи. Но така или иначе всичко е пред очите ти- трябва да виждаш състоянието. Може и да са читави.

Септември 07, 2016, 12:28:32
Отговор #9

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7186
Радвам се, че тази кола, която се въртеше по обяви доскоро в крайна сметка е попаднала у ентусиасти с желание да я върнат на пътя... а щом има силно желание нещата ще се получат рано или късно. Не разбирам почти нищо от стари ситроени, но ще следя с интерес темата именно за да научавам повече за спецификите на този легендарен модел. Все пак поне за две неща мога да ви успокоя - не е нужно да се преправят леглата клапаните, за да се кара на безоловен бензин - продават се добавки заместващи оловото и не е никакъв проблем, особено като няма да е ежедневна кола. Освен това, триопорният колянов вал се използва успешно в някои модели на Шкода и Фолксваген чак до началото на новия век и тези мотори често издържат без основен ремонт над половин милион километра.
Важното, е че купето изглежда доста запазено за годините си и е добра база - обикновено то е най-трудната част при толкова стари коли дори за опитните тенекеджии, освен ако не си падат и малко скулптори :) Липсващите части ще се попълват лека-полека, особено щом не бързате, а такива като сегменти и гарнитури наистина могат да се поръчат и у нас на много по-приемливи цени и с достатъчно качество за един не толкова натоварен мотор. Желая успех и ще следя темата с интерес.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.