Привет колеги!

Малко ъпдейт по темата...
Щастлив съм да споделя, че след 3 години труд - купчината разглобени, ръждясали железа с неясен произход и предназначение се превърнаха в купе с работещ двигател!

За момента на около 2 мото часа.

Преди паленето - въртене на манивела на ръка, докато маслото избие навсякъде. Включително от едно нежелано място - коляновия вал, от към маховика. Проблемно звено на този двигател, а и не само на него. След 52ра инженерите добавят обратни спираловидни канали върху шийката на вала, но като цяло няма кой знае какъв ефект. Фабрично липсва лоена/ графитна набивка. В последствие се появяват съвременни решения, но отново без значителен резултат.
Двигателят запали практически веднага. Заработи стабилно, без вибрации и промяна в оборотите. Когато го събирахме - "нагласихме" буталата + биелите с точност до грам. Явно си е заслужавало
За момента работи с течаща вода през него. При първите паления работеше нормално, но въпреки течащата вода - изведнъж рязко вдигаше температурата и се налагаше да го гасим, преди да стане поразия. Напълно очаквано - все още всичко беше прекалено стегнато и ненапаснато. След първия мото час нещата се нормализират и вече не загрява толкова много.
Налягането на маслото е около 1.2-1.5 бара на празен ход. Може би леко високо... Мисля си че е така, понеже гледам стотици клипове в Youtube и там тези двигатели могат да работят без капак. При мен е практически невъзможно, заради многото масло, което избива отвсякъде веднага след паленето. От една страна е добре - имам няколко пръта на които се нанизват кобилиците и всичките са износени. Или от кофти материал на оста, или от ниско налягане, или кой знае какви са били някога маслата...
Ами за сега е това

Продължаваме напред със стотиците други останали неща