Автор Тема: Начало на проекта: Реставрация на Citroen Traction Avant 11BL 1948  (Прочетена 23508 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Април 20, 2019, 12:34:42
Отговор #120

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 46
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Много добра работа !
Тези кухи рогове са наистина голяма мизерия. На ДС са подобни кутии - с малки отвори и невъзможни за почистване и третиране.

Да, голяма мъка... Не знам как е на DS/ID, но тук не са го измислили много добре. Отворът на кормилния прът е точно под калника и през него влиза вода в левия рог. Съответно можете да си представите на какво приличаше...

Модифицирахме го - вече има гума и маншон (това не е финалният вид на модификацията, но нямам снимки) :Септември 06, 2019, 00:16:32
Отговор #121

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 46
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Привет колеги! :) Малко ъпдейт по темата...

Щастлив съм да споделя, че след 3 години труд - купчината разглобени, ръждясали железа с неясен произход и предназначение се превърнаха в купе с работещ двигател! :) За момента на около 2 мото часа.

Преди паленето - въртене на манивела на ръка, докато маслото избие навсякъде. Включително от едно нежелано място - коляновия вал, от към маховика. Проблемно звено на този двигател, а и не само на него. След 52ра инженерите добавят обратни спираловидни канали върху шийката на вала, но като цяло няма кой знае какъв ефект. Фабрично липсва лоена/ графитна набивка. В последствие се появяват съвременни решения, но отново без значителен резултат.

Двигателят запали практически веднага. Заработи стабилно, без вибрации и промяна в оборотите. Когато го събирахме - "нагласихме" буталата + биелите с точност до грам. Явно си е заслужавало :)


За момента работи с течаща вода през него. При първите паления работеше нормално, но въпреки течащата вода - изведнъж рязко вдигаше температурата и се налагаше да го гасим, преди да стане поразия. Напълно очаквано - все още всичко беше прекалено стегнато и ненапаснато. След първия мото час нещата се нормализират и вече не загрява толкова много.

Налягането на маслото е около 1.2-1.5 бара на празен ход. Може би леко високо... Мисля си че е така, понеже гледам стотици клипове в Youtube и там тези двигатели могат да работят без капак. При мен е практически невъзможно, заради многото масло, което избива отвсякъде веднага след паленето. От една страна е добре - имам няколко пръта на които се нанизват кобилиците и всичките са износени. Или от кофти материал на оста, или от ниско налягане, или кой знае какви са били някога маслата...

Ами за сега е това :) Продължаваме напред със стотиците други останали неща :)

Септември 06, 2019, 07:19:09
Отговор #122

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1773
  • http://www.dsclub-bg.com
Кавалите се износват от лошо масло и от липсата на канали за мазане на кобилиците. На ДС е същото положението, но ефектът е наистина обратен - няма мазане горе. Ако не се намира нова рампа, то поне сменете кобилиците  с такива от СХ - те са вече с диагонални канали и задържат маслото при работа. На практика са същите, стига дебелината на рампата да е същата, понеже, ако не се лъжа при ДС са две дебелини.

Септември 07, 2019, 01:47:10
Отговор #123

Неактивен qko_mlqko

 • Публикации: 46
 • Citroen BX 4WD 1.9D ; Citroen Xantia 1.9TD XA2
Действително намерих два вида прътове. Само че не знам дали са все от Traction Avant или от ранно ID19. Едните са с диаметър 13мм и нещо, другите 14 и нещо. За щастие открих неизносен прът и го сложихме него. Надявам се високото налягане да реши проблема.

От кой мотор на СХ са подобни кобилиците?

Септември 07, 2019, 08:32:28
Отговор #124

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1773
  • http://www.dsclub-bg.com
Със сигурност от 2400 мотор, но предполагам и останалите, без Рено 2,0 мотора и турбо мотора. Дизелите също са най-вероятно с такива кобилици.
На високото налягане не се надявай , понеже е вероятно с омекването на мотора да спадне налягането.