Вече мога и аз да пиша в секцията с немските автомобили. След повече от 10 години чакане се изпълни една моя мечта, а именно класическото бусче от заглавието. Досега причината беше основно финансова, въпреки, че за това време цените са се вдигнали може би два пъти - екземплярите, на които съм попадал бяха или тотално грохнали и скъпи или само скъпи. Както се казва, който търси намира, а случих и на екземпляр, които последните 12-13 години не е каран, а както се оказа и преди това е бил малко ползван. Купих го от един дядо, фен на старите автомобили, но по-скоро от тези, които обичат да събират. Дядото трудно се реши да го продаде и сигурно, ако нямаше финансови затруднения, както ми каза той, не би го и направил.
Бусчето е от по-редкия модел Kombi, което значи, че е едновременно пътнически 7+1 и товарен с лесно свалящи се задни седалки. При първата ни среща това, което ме грабна много беше колко е комплектен - всичко по екстериора - огледала, тасове, антена, брони, фарове беше налично и в добро състояние, единствено единия заден стоп беше счупен. Интериора също беше комплектен, освен средната седалка.
Дядото така и не ми позволи да го разгледам по-подробно, но така или иначе вече бях решил...
Когато го докарах и вече имах възможност по-подробно да огледам, ентусиазма ми леко намаля, но всъщност след като го оголих изцяло, включително и ръждивите места отвън, мога да кажа, че е повече от добре за годините си - работата отвън ще е по не големи части от ламарините, задна лява вежда, нови профили за захващане на крик, вътре две заварки и боя на пода. Тапицерията и седалките също са в добро състояние - на тях ще пусна снимки допълнително. Кожата на тавана е за смяна и страничните панели на задната част на купето, които са от фазер искат боядисване или кожа.
Плановете са оригинален външен вид с оригинална боя - neptunblau, а вътре базово кемпер оборудване.
От 1,6 кубиковия двигател трябва да извлечем поне 80 коня, за да се кара нормално по днешните пътища.
Пускам снимка и на първите new oldstock придобивки - мигачи и задни светлини. Тепърва ще навлизам във VW бус обществото. Направи ми впечатление, че даже и в VW форума на T1 и Т2 има малко записали се. Едно е сигурно повече са от собствениците на Датсун Чери...