Автор Тема: Skoda 125 S/130 GL/A 1985 г. - проект, реплика и още нещо  (Прочетена 42249 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 11, 2020, 09:12:21
Отговор #150

Неактивен m_g

  • Публикации: 1071
  • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
От една страна, свети перфектно и дава интересна визия, от друга...Още от колата на Митко се чудя за тая преработка. Той беше поръчвал специално гладки стъкла от Чехия, доколкото си спомням. Аз накак си не мога да свикна да гледам Шкодата с тия странни фарове.
То пък и точно Шкодовите фарове светят прекрасно - именно от японката с големите фарове H4 винаги съм бил впечатлен.
Казваш за другата визия - какво е нужно за преработка на японка към кръгъл фар? Маска и калници - ясно. Аз по-скоро се чудя как ще стане номера с резервната гума - на старата с тоя капак и тия ключалчици - доста интересен механизъм са измислили спрямо кривото желязо на японките.
Поне на мене стария вариант ми се вижда по-практичен за вадене на гума. На японката заради ниския спойлер отпред си е приключение. Сега на зелената пак е тегаво, ама май по-лесно ми се получава. Вадих галоша отдолу да го помпам.
За кръгъл фар има комплекти с вградени ейнджъл айс, габарит + мигач + дневни и какво ли още не.

Март 11, 2020, 09:52:30
Отговор #151

Неактивен __smirnoff__

  • Публикации: 155
Освен калниците и маската, е нужно да се сменят и каските на фаровете. Аз съм се насочил към вариант 120ка преди японка с елипсовидния фар - най-приятна ми е тази визия:Ето как си я представях в началото: Снабдил съм се с всичко нужно за конверсията, но счупването на стъклото ме спря, поне за момента, докато не измисля вариант. Митко когато е поръчвал гладки стъкла, е имало. Сега е много по-трудно да се намерят. Вариант е да се полират, но става само на ръка, и отнема много време - което на мен ми липсва. Аз в момента съм с правени от стъклар по-дебели стъкла, но има какво да се желае още в тази насока.

За резервната гума - не съм запознат с механизма преди япнките. На червената Шкода нямам проблеми, там гумата ми е стандартен размер, налагало се е да я вадя 1-2 пъти, за да я донапомпвам, не е най-лесното вадене, има как да е по-добре.

А относно кръглият фар - има варианти много, и красиви, и не чак толкова. Но не искам да е с кръгъл фар, особено единичен. С кръгъл фар бих имал някоя перфектна, класическа Шкода, но да си е както трябва с всичките хром брони, лайстни, и крушовидните стопове. За този моя ръждясал франкенщайн, по-скоро не би ми харесало с кръгъл фар. Иначе е най-лесното решение, и се намират лесно фарове и каски.

Относно светенето си прав - шкодовите фарове светят превъзходно. По принцип. Червената Шкода с оригиналните фарове ми вади почти същата перфектно отсечене линия като линията на бялата с лупите. Обаче на бялата фаровете бяха пълна скръб. И рефлекторите бяха заминали, всички щипки и винтове за реглаж счупени или липсващи, общо взето светеше само на себе си. И затова толкова спокойно ги преработих, пак си останах с чиста съвест, че не съм съсипал нещо работещо :)

Март 11, 2020, 11:37:46
Отговор #152

Неактивен m_g

  • Публикации: 1071
  • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
На мене от дете ме кефеше тоя отварящ се капак под бронята на старите Шкоди. Това е препратка към 1000МБ, на които с един хитър механизъм цялата средна част на предницата слиза зад бронята. На ранните 105/120 имаш един издърпващ се бутон под капака. Дърпаш го и след това трябва да дръпнеш едно лостче зад бронята, което задейства ключалката. Съответно цялата средна част на маската заедно с още 40см назад рамена слизат надолу. Цялата чудесия е на панти. Отваря се и вече вадиш гумата, както се вади на японка. По-лесно се издърпва напред и излиза. След това защракваш маската за ключалката.
Визията с овален фар е много добра, още повече, че заводски на 105GL/120GLS задницата на овалния фар е с хоризонтален стоп. Точно бели овални фарове се срещаха доста рядко. Повечето бяха двата цвята жълто, сини или оранжеви. Ще стане много интересна.
Киро на неговата ще слага 4 фара, та май с овални са само двете на Митко от Варна.
И мене огън ме гори да оправя дребните неща и да тръгна да се возя на воля. Добре си взех Шкода, много се кефя. Пък е и елементарна и евтина за правене.

Март 11, 2020, 13:04:27
Отговор #153

Неактивен fulcrum

  • Публикации: 3771
  • Уреда показва , пробната лампа доказва.
    • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Ивчо , обади се да посъберем това онова за конверсията :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Март 10, 2021, 09:37:49
Отговор #154

Неактивен __smirnoff__

  • Публикации: 155
Здравейте,

тази дълга и обсъждана тема, за съжаление е към своя край. Взех трудното решение да спра да работя по тази кола, поради огромното количество ръжди. Последните пъти като я карах, буквално се сучеше и скърцаше купето. Започна да става опасна за каране. Огледахме я много обстойно с тенекиджията, и той се хвана за главата и отсече "тук няма да кърпим, тук ще градим". За щастие, всичко, което е правено и сменяно с чисто ново по колата - окачване, спирачки, ще се използва отново, тъй като по стечение на обстоятелствата се сдобих с перфектно здраво и почти без капка ръжда купе от 1979 г. - отново бяло. Въпросният автомобил е седял 15 години в гараж без да е каран, и се яви като точният наследник - така или иначе има нужда от ревизия на ВСИЧКО, просто ще се прехвърлят частите на него. Автомобилът беше с козметични удари отпред вдясно, и отзад вляво. Чисто нови калници се слагат, както и чисто нови прагове - открихме наченки на корозия при разкостването, остатък от предишни кърпежи, и прецених, че е по-добре да ги сменя.
Толкова за сега по тази кола, споделям, за да се знае, че труда по изгнилата не е отишъл напразно, и ще вдъхне нов живот на едно още по-старо купе. "Новата" ще е леко в стил рестомод - оригинална визия, с оригиналните хром елементи навсякъде, но леко модернизирана с промени от типа на пълна инжекция, по-надеждно и здраво окачване, спирачки, купе и т.н.