Автор Тема: Citroen BX GTi 16V 1987  (Прочетена 12030 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Декември 18, 2016, 21:26:42
Прочетена 12030 пъти

Неактивен Weldeddiff

 • Публикации: 88
Здравейте, това е моето возило, а именно BX 16v.Двигателя е без катализатор 158кс, означение D6C. Моята кола е от първата година на производство на този модел - 1987. Внесена е от Белгия от през 94та, а бившия собстник я придобива през 95та. Като за този период от време се е постарал да ѝ види сметката. :D Колата се нуждае от доста работа, в общи линии няма нещо по нея, което да не иска внимание. Купето не изглежда е имало сериозни удари, има нужда от кърпене тук-там все пак  :-\.  Като цяло е комплектна, няма кой знае колко липси, най-гадното е че салона, който при 16в моделите е специален е заменен с такъв от обикновено ГТИ 8в. Взех колата благодарение на колегата hydrometalique, който беше качил нейни снимки в друг форум. През седмица ходя до Пловдив и всеки път търсех собственика и от третия път успях, тъкмо отключваше колата когато аз се появих  :D  :D  Спазарихме я веднага и след няколко дни се върнах да я взема. Към нея получих и малко чарколяци. Някога е имала климатик, сега има само останки от него... Надявам се да успея да го събера. снимки на колата можете да видите в този албум: https://goo.gl/photos/1Z1pqVPbGRQtwhov8


За съжаление нещата не вървят много добре за момента. Реших да премеря компресията.Това е резултата на четвърти цилиндър и съответно най-лошия, на трети и втори изкарва около 11 и на първи 12:


Свещите ми изглеждат така:


Замених свещите и кабелите с нови, тъй като единия кабел се откъсна при ваденето.... Нищо не се подобри.За няколко минути работа с новите свещи придиобиха абсолютно същия вид. Мирише силно на бензин при работа, явно смесите са много богати.Ще се опитам да оправя първо това, преди да предпиемам каквото и да било друго. Силно се надявам липсата на компресия да е от натрупване на нагар в цилиндрите и може би неправилно прилягане на някой клапан, тъй като основен ремонт на мотора е правем веднъж в СФА, макар и през далечната 97ма.
Междувременно взех и другите джанти от бившия собственик. Borbet B, доста са леки и според мен ще ѝ отиват:


Другата хубава новина е че предните ел.стъкла си работят перфектно. Стария собственик твърдеше, че машинките не са в ред и са откачени. Пробвах ги многократно и всичко си е наред. Все пак се движат малко бавно, но не видях от къде може да се отвори машинката, за да се смаже.
« Последна редакция: Декември 19, 2016, 08:27:52 от dido1903 »

Декември 18, 2016, 22:10:49
Отговор #1

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1913
нИдей рИва, ще стане кола  :D
Имаш вече истинска рядкост, Наско си докара такъв екземпляр от девет страни, та чак от десета , а ти се издокара без усилия от Родината .
Ако смяташ, че губи компресия от нагар, по-добре не я мъчи, ами сваляй главата за профилактика и виж какво е състоянието на цилиндрите.
Тук във форума има хора, които разбират от запалителни системи. Опиши каква е на този мотор и се задълбайте в калиброването , за да избегнеш кофти горенето. Едно птиченце ми каза, че май и мотор си получил бонус, към него няма ли периферия ?

Декември 18, 2016, 22:42:53
Отговор #2

Неактивен Weldeddiff

 • Публикации: 88
Аз горе-долу вече месец и нещо съм я паркирал и не я мърдам изобщо. След  като мерих компресията точно пред нас забоде нос и изгасна. Запалих я както обикновено, но нямаше мощност и едва успях да я паркирам. От тогава не е карана, не съм се и ровил много понеже нямам много време напоследък. Със смяната на кабелите и свещите не се оправи. Този проблем мисля, че ще го отстраня съвсем скоро де. Иначе имам още един мотор, който си е гол мотор без перферия, само стартер и алтернатор + инсталция, която е за DFW мотора с катализатор 147 коня и нищо повече за съжаление. Имам един дебитомер, който съм взел от колегата ДМЦ и ще го монтирам тези дни.

Декември 20, 2016, 17:00:59
Отговор #3

Неактивен Weldeddiff

 • Публикации: 88
Днес успях да го запаля и да работи. Сега вече е с новия дебитомер, но пак няма мощност и не иска да се форсира. Това го прави и на газ и на бензин. Мисля че проблема е в запалителната система. Вече имам правилната бобина, която трябва да монтирам, също така ще проверя палеца и капачката.

Декември 20, 2016, 18:18:15
Отговор #4

Неактивен michev

 • Публикации: 2553
 • only rear wheel drive
Има ли катализатор, виж и за запушвания по генерацията, монтирани неправилни гърнета и тръби, в смисъл с по-малки диаметри.

Декември 20, 2016, 21:36:16
Отговор #5

Неактивен fifobradata

 • Публикации: 324
... но пак няма мощност и не иска да се форсира. Това го прави и на газ и на бензин. ...
Провери ли как си взима въздух този двигател? Според цвета на тези свещи мисля, че е удушен... ::)

Декември 20, 2016, 22:03:46
Отговор #6

Неактивен Weldeddiff

 • Публикации: 88
Ами с вземането на въздух всичко си е наред. Всъщност днес първото успешно палене го направих като след дросела беше махнато всичко ( дебитомер, тръбопровод и т.н.), но след това го палих и с всичко останало без никакви ядове, така че се съмнявам проблема да идва от това. Докато работеше на бензин си миришеш доста обаче.

Декември 21, 2016, 00:07:44
Отговор #7

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Мери се задължително и налягането на горивоподкачащата помпа . Ако е паднало с повече от 5 - 10% се случва
и описаното. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Декември 21, 2016, 19:07:36
Отговор #8

Неактивен michev

 • Публикации: 2553
 • only rear wheel drive
Кире, ако му е паднало налягането сместа ще беднее, а тук видимо говорим за точно обратното.

Декември 21, 2016, 19:59:44
Отговор #9

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3590
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Кире, ако му е паднало налягането сместа ще беднее, а тук видимо говорим за точно обратното.
Дали? ???
Бих поспорил , дюзите просто попишкват. Ники , цикловата порция гориво намаля логично заради пониженото налягане  ,но е провокативен симптом и затова се мери.

Поради по трудно срещан продукт  за комуникация с по стари типове мотроници и Л жетроници да се прочетат живи данни от работата
на ЕКУ то е хубаво да се направи и един ламбда анализ какво е останало от генерирането на сигнал от ламбда сондата . Прогресивното
намаляне на амплитудата на сигнала от нея вкарва компа в авариен режим , винаги съпроводен с обогатяване на сместа или пускане на
по голяма порция бензин като се увеличава времето им за отворено състояние на пропускането му.

А ако сместа е бедна ( но тук обективно не е заради омазаните  черни свещи) колата ще прекъсва на високи на подаване на газ на ход и да припуква дори.

 
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987