Този дядо го купихме през м. Май 2016 от Южен Лондон.
Беше позанемарен, години наред си беше повисял в двора.
Пробег 96000 мили.
Надстройката е направена от Advantura, известен производител през 70те и 80те години на кемпери тук в GB.
Базата е стандартен Vauxhall Bedford CF 280 (2.8t MAM) ван. Ръждата е под контрол няма липсващи панели, тук-там проблемни зони но засега съм го туширал и ще се разправям с тях по-натам. Отдолу е як камион на греди и не е мръднал.
Двигател: т.нар Vauxhall Slant , 2300см3, четири цилиндров, надлъжен, еднокамерен Зенит, горен вал с каиш, мощност на хартия около 90 кс, на практика усещам около 50

Запалване- ротор-дистрибутор, контактен, модернизиран от мен с електронно безконтактно запалване.
Зареждане- променливотоков генератор, някаква английска нискомощностна допотопна версия на класически Lucas, на хартия 20А. Изхвърлих го с кеф и вградих съвременен 100А променливотоков генератор.
Трансмисия: опционална за модела, ZF четири скорости, четвърта предавка директна.
Спирачна система- четири барабана , двукръгова, вакуумен сервоусилвател.
Кормилна система- зъбна рейка, механична, без усилвател.
Окачване- предна греда-мост, двойни А носачи, спирални пружини, заден твърд мост с листови ресори- тип циганска каруца.
Наскоро му приспособих една обикновена газова уредба с разпробит карбуратор и голям тороидал 60л под пода в задната част.
Изпарител BRC.
Това е дългосрочен проект в движение по който има много работа.
Основното е свършено и се движи. Крайцерска скорост 80кмч. Разход при 80кмч на газ- 17/100.
Диференциал 4.44 в комплект с много шумен нискооборотен двигател и огромна надстройка.
Следващи подобрения- друг двигател и трансмисия, съвременни спирачки, модернизация на електрото и на кемперската част- инсталации, резервоари за вода, инвертори, и др.
Като кемпер е занемарен, но не потрошен. Няма липси или злонамерени щети. Има си оригиналната фурна и котлони, хладилник, баня , резервоари, легла, гардероби, шкафчета и др.
Не ми се занимава много с кемперската част и там главен проектант ще бъде моята скъпа, която прие новото назначение присърце.
Аз оставам по железата и токовете.
Първият лот снимки е от деня в който го купихме.

Охладителната система беше в пост-аварийно състояние. Разглобих всички компоненти, наложи се да разпоя и казаните на радиатора.Какво открих вътре:

След щателно шомполиране и презапояване ( поизмъчих се, тъй като не го бях правил преди), радиаторът беше събран отново.
На следващите снимки вече предния гнил капак е заменен с фибростъклен и ръждите по предните арки са неутрализирани.
Предната дясна броня е изчукана и радиаторната решетка боядисана.
Свалих цилиндровата глава за профиактика. Разпробих и допълнителен отвор за да се подобри циркулацията на охладителната течност между главата и всмукатения колектор, явяващ се още и термостатна кутия.

Малко от пода след пребоядисването.

Задните зветлини бяха заменени с нови по настояване на станцията, извършваща годишната техническа инспекция на автомобила.
Наскоро смених седалките, тъй като оригинаните бяха лишени от всякакъв вид поднастройване (!). Не ми беше никак добре на гърба.
Новите са от някакъв пластмасов форд, имат вградено подгряване и се кълчат механично навсякъде. Чудесно.