Автор Тема: Ниса 522Т 1989 г.  (Прочетена 54377 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Септември 06, 2017, 09:55:55
Отговор #120

Неактивен Lucky

 • Публикации: 52
 • Alfa Romeo 164 Q4
Да впечатляваща е Нисата на магистралата.Минах покрай теб на Хемус. :)Светнах свирнах и така

Ноември 07, 2017, 15:54:02
Отговор #121

Неактивен m_g

 • Публикации: 1063
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Нисата се движи активно и безаварийно. С последната доработка има наистина добри спирачки.
Миналата събота минах ГТП с отлични показатели що се касае до спирачна ефективност и разлики леви / десни колела. Хората на пункта доста похвалиха старата Ниса за добрите й спирачки.
Поставих полски термостат TS-3. 72-82 градуса, метален, от 80 и някоя година, нов неслаган (същият го имам на Варшавата). Убедил съм се по опитен път, че това е точния термостат за тези двигатели. Заредих системата с антифриз.
Изненадващо показанията на термометъра на таблото се промениха, и работната температура стана около 80 градуса, колкото си е по книга. Най-вероятно на уреда му е дошъл акъла.
Вчера й сменихме маслото с ново, че я карах с маслото от както я бях купил, а то не беше сменяно от години. Е, от Нисата си покапва и аз си доливам, та го бях доста поопреснил. Както и да е, така не бива да се постъпва, но за 1000км нищо фатално не се случи.
Колегата Иван със синята Ниса ми подари липсващото стъкло зад шофьорската врата. Някога е било разбито и заменено с парче плексиглас. Не че нещо, ама влизаше много вода оттам.
И ето, Иван взе Ниса за части и ми прати от Айтос стъклото.
Вчера го сложихме. Оказа се, че донорът е с по-друга форма на уплътнението и на моята укрепването става по още по-прост и елементарен начин с едни съвсем смешни ламаринки.
Уплътнението се понакъса леко, ама за 30 години се е поопекло. В крайна сметка - нищо фатално.
Ето я Нисата вече изцяло остъклена:


Сменихме средното, неотварящо се стъкло:


Както вече казах, Нисата ми върши чудна работа и съм много доволен от нея. Бая неща пренесе и дори жена ми я намира за чудесна покупка, въпреки , че още й вика полушеговито "боклучарник". Вярно, че отвън е гнила и очукана като всяка стара държавна Ниса, а предните седалки са си автентично мръсни, въпреки, че ги чистих. Бръмчи, мирише на бензин и на стара соц кола. Но пък има доста добър ряз и успява да вземе старта на някоя по-задремала модерна кола. Събира много багаж и що нещо изнесе... Искрено се забавлявам зад волана на това зелено чудо! Много ми се ще да му сложа ремонтираната скоростна кутия и живот и здраве, да му оправя каросерията.
 

Ноември 15, 2017, 09:41:34
Отговор #122

Неактивен m_g

 • Публикации: 1063
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Със Стоян М-20 маниакът снощи се захванахме с чистачките на Нисата.
При Ниса 522 от последните, като моята, веригата на чистачките е доволно усложнена. Самите чистачки се включват от две места - лост на кормилната колона и включвател на бутона за миене на челното стъкло. Тоест, като помпаш течност, настъпвайки с крак бутона, чистачките почват автоматично да работят. В добавка има и интервален включвател, който е единствената електроника в Нисата. При него чрез потенциометър на таблото се регулира интервала на прекъсване на чистачките. В добавка има автоматичен изклювател в моторчето, който кара чистачките да спират автоматично близо до средната лайсна на стъклото. 

Още като купих Нисата, чистачките не работеха по никакъв начин. Като тръгнах да си я карам за София, просто пуснахме плюс през едно ключе и маса към моторчето и готово - чистачките почнаха да работят. Логично, интервал няма, крайният изключвател не работи и въобще това е едно временно решение.

Та какво се оказа? Първо, веригата на чистачките изобщо не беше включена към предпазител, а кабелите си висяха зад таблото. Включихме, чистачките тръгнаха да работят перманентно щом е на контакт. Ха? Натискам бутона за пръскалните, спират. Ахаа - някой хитър конструктор така е направил буксата на бутона, че куплунгът може да бъде обърнат на 180 градуса. Обръщаме го. Няма чистачки. Натискам бутона, работят. До тук добре. Я да видим интервалния вклювател...
Той е една голяма пластмасова кутия, едвам го измъкнахме през цялата плетеница зад таблото. Отваряме...
Схемата обилно полята с електролит от отдавна протеклите кондензатори. Бая тлъсто реле. Потенциометър, който също е счупен.
Днес Тони ще се бори с включвателя, ще смени повредените елементи и дано довечера да тръгне.

В добавка, в събота ми се строши скоростомера. Караме си с 80 по Цариградско. Стрелката почна да се лашка, разнесе се вой, после "ТРАК" и накрая увисна на 120. После се върна, но явно вече не мереше точно.
Какво се оказа? Скъсала се е оста на стрелката.

На снимката вече е разглобен. Имаше две пломби, сакън шофьорът да не го разглоби и превърти, когато си "взима" държавно гориво. Иначе си е видимо оригиналния на колата, 1989г.
Бръкнах в запасите и изрових скоростомер от ранна Ниса. 
 
Как изглежда уредът при последните Ниси?


Има голяма лампа за дълги светлини, червена стрелка и числата не са обемни.

Старият прилича повече на Варшавов. Има красивите триизмерни числа и малка лампа за дълги. Стрелката е избеляла и оранжавее.


В крайна сметка за една вечер Нисата стана от 46 на 64000км. Тони ще потърси из неговите запаси за нов скоростомер от късна Ниса. Може пък съвсем да я "занулим".

И вече чисто за информация, как изглежда километраж от Варшава? По обявите много обичат да продават километраж за Варшава - Жук - Ниса, а те са различни.


При Варшавовия броячът за изминатите километри е в горната част на уреда, докато при Жук и Ниса е в долната. Самите барабанчета за километрите са бели с черни цифри, докато на Жук и Ниса са черни с бели цифри. Стрелката е пластмасова, вместо металната при по-късните. Числата са триизмерни. Няма надпис "MERA POLTIK", при все че са правени в един и същи завод.
В добавка вътре зъбните колелца на Варшава са метални, а на късните Жукови и Ниси са пластмасови и се трошат.

Ноември 15, 2017, 17:12:38
Отговор #123

Неактивен qwerty95

 • Публикации: 162
ХА!! Хич не съм забелязал разлики в километражите, особено между ранно и късни Ниси. Вече ще обръщам внимание. А нали ги има и във вариант с черните Жукови километражи, дето са до 120 км/ч и без лампа за дълги светлини? Даже мислех, че те трябва да са от най-последните, но изглежда не е така.

Ноември 17, 2017, 22:35:19
Отговор #124

Неактивен fokke

 • Публикации: 995
  • fokkerc.com
Една интересна снимка на Ниса


Ноември 20, 2017, 10:10:44
Отговор #125

Неактивен m_g

 • Публикации: 1063
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Самолетът е Як-40, а Нисата - същата 522Т като моята. Зад Нисата има български електрокар. Навремето в Балкан с Ниси са разкарвали запчасти и гуми за самолетите. Съответно не са имали регистрационни номера, само инвентарен номер. Мой приятел бая години е поработил като авиомеханик, та е покарал Жук (Жукове също е имало).
В събота пак се борихме с чистачките на Нисата.
Оказа се, че единственото неработещо нещо в цялата система е интервалния включвател. Интересното е, че при 522 включвателят е свързан с два дълги снопа последователно към куплунзите, през които и така си върви тока към моторчето. Вързахме куплунзите без интервален включвател, чистачките заработиха от лостчето на волана. Крайният изклювател също работи. Голям кеф - и от помпичката си се включват автоматично. Съответно за момента остава да си работи така - все едно са чистачки на Варшава - не е проблем. Демонтирахме и всички те допълнителни кабели и кабелчета, както и ключето от таблото за допълнително включване. В жабката на Нисата си бях намерил оригиналната тапичка за отвора на ключето (в средната част има 5 отвора за бутони, затапени при варианта Т). Та сложих си тапата на място и сега таблото е в оригинален вид. на милиционерските и линейките Ниси там, където при мен са тапи, има бутони за включване на звукови и светлинни сигнали. 
Ето го виновника за моите мъки.


Оказа се, че освен двата изтекли кондензатора и разваленият потенциометър, е заминала и интегралната схема. В резултат се получи това прекъсване в работата. Стоян ще смени и схемата със съвременен аналог и живот и здраве, съвсем скоро ще си го монтирам обратно и ще си имам чистачки с регулируем интервал (леле каква гъзария).

Докато се забавлявахме с чистачките, дойде да ни види Доктора. Изкарал беше за последна разходка уникалната Лада 1300 от 1976г. Какво й е уникалното? 47000 реални километра, супер запазен интериор и боя, за каквато заводските лади могат само да мечтаят. Нищо кърпено. Сега е прашна, не си личи, но човек спокойно може да се обръсне на капака.
Имам личен принос тази кола да стане (реално я направих като мой проект) и ми е много приятно, когато знам, че е в добри ръце и ще продължи да ни радва дълги години.

Ноември 20, 2017, 10:50:54
Отговор #126

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7107
Интересно дали по линия на СИВ не може да бъде присаден интервален включвател от Шкода 100 примерно. Иначе и доктор Киранов може да спретне един дискретен заместител под таблото вършещ същата работа. На зелената ми 130 е с такъв с добавени още няколко скорости, макар да разполагахме и с оригинален, но Киро обикновено го сърбят ръцете за такива пинизи ;D
И въпросТ към някой админ/мод - защо не мога да видя снимките качени от Момчил?
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Ноември 20, 2017, 13:14:13
Отговор #127

Неактивен m_g

 • Публикации: 1063
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, Š120GLS, 2xГАЗ М21, Nysa
Мите, не е идеята да слагам от Шкода. Аз имам за 120ГЛС/130, но ми се ще да запазя оригиналния бандур. Потенциометърът го сменихме с такъв на "Тесла", ще кара много повече от оригиналния. Кондензаторите, и тях. Остана жалката микросхема, Тони ще сложи аналогична. Реално от цялото нещо остана само платката.
На мен пък ми е съвсем излишен, ама хайде като е от завода, да го има.
Не знам на Полски ФИАТ дали не е същия, те май също имат интервален включвател.

Ноември 20, 2017, 20:13:19
Отговор #128

Неактивен ilian

 • Публикации: 209
Здравей Момчиле! На полския фиат тази джаджа, да я нарека я има и то много е добра. Само, че е с превключвател за интервалите,като зъбно колело на велосипед. Имам такива и ако ти трябва ти я пращам подарък да измайсторите за нисата, все пак сме от едно семейство ;)

Ноември 20, 2017, 21:15:05
Отговор #129

Неактивен qwerty95

 • Публикации: 162
Хора, ако знаете какви ядове бера точно с това нещо на моята Ниса и даже сега не мога да кажа работи ли не работи. Уж понякога работи, обаче въпросният потенциометър се върти до безкрайност (превърта). Та сега не, защото Нисата съм я зазимил за зимата, но на пролет като я погна ще ми трябва помощ, защото полудях с тия чистачки.