Автор Тема: Ниса 522Т 1989 г.  (Прочетена 28441 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ноември 12, 2018, 10:50:35
Отговор #150

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Тази събота с жена ми си направихме една разходка из Северозападна България. Тя никога не се беше возила на това чудо на полската техника извънградско, откакто го купихме януари 2016 и в студа пътешествахме по заледените пътища от Оряхово към Бяла Слатина.
Този път маршрутът беше София - Петрохан - Монтана - Враца - Своге - София.
Нисата се справи отлично.
Ходихме на Вратцата, жена ми не беше виждала този природен феномен.
Понеже цялата разходка беше леко импровизирана, замръкнахме във Враца и вече по тъмно тръгнахме посока Мездра. Хубаво, ама Нисата върви с 80, а дори и камионите са по-бързи. Имаше много движение. Решихме да не рискуваме с Мездра - Ботеград и магистралата Хемус с всичките й ремонти, а на Ребърково кривнахме през дефилето.
Фаровете на Нисата са Н4 (нали е от последните), и светят доста прилично.
Без никакви драми си пътувахме, само спряхме на Лакатник да видим новото осветление на скалите.


В крайна сметка си прекарахме супер забавно.

Ноември 12, 2018, 18:36:29
Отговор #151

Неактивен vani4a

 • Публикации: 28
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Много хубава разходка сте си спретнали, а и снимките са станали чудесни. Поздравления!
След като  видях поста реших да проверя какви екземпляри, от тези бусчета, има в сайтовете за продажба. Попаднах на споменатата на миналата страница Ниса, идентична с тази от темата. Първоначално ми направи впечатление мацаното отред в дясно и после сверих номерата. Оказва се че колата не е дадена за скрап, а още е жива и дори си е с номера, ако снимките в обявата са актуални. Действително изглежда, че е видяла доста трудности при последните стопани.
Обявата:
 


Ноември 13, 2018, 10:02:16
Отговор #152

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Да, знам за нея от преди да излезе на обява. Аз честно казано се замислих, още повече, че и собственика вече го познавам и не ми е проблем да я платя.
В крайна сметка тя е за тотална реставрация. Има добра база, но пак трябва да се прави на практика всичко, включително купето. Ако човек не се е занимавал с такива коли и няма налични части, както стана с моята, сметката просто не излиза, или излиза посока обичайните за реставрация на соц кола 10000+ лева. Това ако човек иска кола за изложения. Остава и проблема с физическото държане на още един бус.
Аз тая година достатъчно съм реставрирал, мисля при три напълно готови коли да си взема почивка. Евентуално догодина ще оправя ръждите по Нисата и може да пипна нещо по ходовата част. И ще претапицирам предните седалки, че са се издънили.

Като стана дума за двете Ниси, ми се дощя да видя как са изглеждали скоро след като са купени от завода в Оряхово.
Ето как е изглеждала моята през 2009г:
Ето и другата:Февруари 25, 2019, 12:39:06
Отговор #153

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Имам повод да се похваля.
След като преди време си купих нов двигател:


Сега добавих и нова скорстна кутия.


Това кафявото е вкаменена консервационна смазка.
Кутията е тристепенна (любимата ми конфигурация), от последните - с директно излизащ от кутията лост. Тоест, точно като за Нисата.
Не се сдържах, отворих я, за да видя как е вътре. Как да е? Суха, има само засъхнала консервационна смазка. Получи малко масълце по зъбите и остава да чака по-добри времена.


Новото си е ново...


Е, ще я монтирам при необходимост. В момента нямам кола за скорости. Нисата не изключва и не вие след последната кутия, на която сменихме всичко вътре. Варшавата никога не е имала проблеми с кутията, Волгата и тя. Реално пълнежът на трите кутии е еднакъв, като при Волгата има друг изходящ вал и барабан за ръчна спирачка, а при Варшава страничният капак е друг вариант (и такъв капак имам нов)...

Преди монтаж ще се наложи хубаво измиване с бензин и евентуално разглобяване с подмяна на евентуално дефектни части. 80-те с военното положение и всичките Солидарности не са добър период за полското автомобилостроене.

Февруари 26, 2019, 11:18:43
Отговор #154

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Стана дума за странното нещо с маркуча, който влиза в картера на двигателя - маслен филтър ли е, що ли е.
Та тая простотия с маркуча е системата за картерна вентилация. На старите двигатели, примерно на Варшавата, вместо тоя утайник с маркуча, има една проста тръба надолу от капака на повдигачите. Този, резервния ми двигател, е с двукамерен карбуратор Вебер и въздушен филтър върху него - кутията му е подобна на тази при Полски ФИАТ. Горният отвор на утаителя на картерната вентилация се свързва с въпросната кутия и по този начин картерната вентилация е затворена и се намалява вероятността картерни газове да влизат в иначе свръх херметичната каросерия на Нисата. Ето как изглеждат нещата сглобени.
Снимките са полски, като обаче карбураторът е Иков и пак с филтър отгоре:
На моята Ниса двигателят обаче си е със стария тип вентилация с тръба надолу за ужас на еколозите. И карбураторът е еднокамерен Иков.


Филтърът обаче не е нито като на Полски ФИАТ, нито Варшавовия инерционно - маслен, ами е със трети вид - със сух елемент (като на Вартбург 353В и Ферари 355!!! - така го дават в каталога). Тялото на филтъра е скрито в десния преден калник.


Масленият филтър при късните S21 е пълнопоточен, тип Лада, с фланец на мястото на филтъра за грубо пречистване при по-ранните. Ето го как се вижда при разглобен под на Нисата.

При въпросните ранни двигатели отляво има пълнопоточен метален филтър за грубо пречистване, а отдясно - непълнопоточен филтър, разположен в голям цилиндричен контейнер някъде в коша, свързан с двигателя посредством два маркуча.
Преди години си преправих Варшавата от два към един филтър - тогава купих Нисов преходник.
Ето ги филтъра за грубо пречистване - те винаги си се омасляват. Валът на филтъра е свързан посредством щанга с педала на съединителя и при всяко натискане завърташ пластините , които се чистят от утайките една в друга.

Ето я с пълнопоточен.


Филтърът за фино пречистване го оставих само като корпус, отворът в маслената помпа към него съм го затапил.


В резултат се увеличи налягането в системата, а пречистването е много по-добро.
Февруари 26, 2019, 11:47:40
Отговор #155

Неактивен тетевен

 • Публикации: 252
Въпроса аз го зададох на ЛС-на колегата    .БЛАГОДАРЯ---- за подробното обяснение----наистина- много точно.От моя страна имам въпрос....НАМИРА ЛИ МУ СЕ НА НЯКОЙ ПРИХОДНИК ОТ НИСА - ВАРШАВА---ЗА ПРОДАЖБА------за да мога да си завия филтър.

Февруари 26, 2019, 11:54:48
Отговор #156

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Мини през "Старците" на бул. "Габрово" - би трябвало още да имат от тия фланци.


Февруари 26, 2019, 11:58:29
Отговор #157

Неактивен тетевен

 • Публикации: 252
Колега---няма как от ТЕТЕВЕН----да дойда специално до старците----------абсурд е да отделя време-пък и не е оправдано.Ако някой ми го закупи и изпрати ---ще му над-платя колкото си струва.БЛАГОДАРЯ.

Февруари 27, 2019, 19:52:03
Отговор #158

Неактивен победовод

 • Публикации: 796
Куриерските фирми никой не ги е забранил,нито отменил.Не е нужно да се ходи никъде.
От магазина изпращат на кой каквото и където му е угодно.Отделно, детайла е такъв,че на практика риска да ти изпратят некондиция клони към нулата.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Април 12, 2019, 17:18:29
Отговор #159

Неактивен m_g

 • Публикации: 761
 • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Преди две седмици в неделя наобяд посред бял ден ми разбиха дясното челно стъкло и изкъртиха лявата чистачка. Викам си - минал някой идиот и направил поразия.
Сменихме стъклото и оправихме чистачката.
Тази сутрин излизаме с жена ми и детето и още пред входа виждам позната лъскава част да се търкаля на плочките. Лост за чистачка от Ниса. Значи пак отново!
Ето какво видяхме:
Както се вижда, паркингът е празен, място има и ТИР да паркира. Не знам някой да ми има зъб. Живея в блока от 35 години, всички съседи с коли ме познават от времето, когато ходех прав под масата. Не е никой от тях. Кой и защо - не зная. Това няма никакво значение реално. Да, цената на стъклата и чистачките на Нисата чисто счетоводно са стотинки вероятно. По всички канони е класически маловажен случай.
Стъклото е строшено с камък. Един бяха запратили в калника - оттам беше отскочил чак на покрива. Следващото паве обаче е свършило "работа".
Пак събрах бойната бригада - жена ми, Митко Цонев и Вальо Гелински. Добре, че съм прибрано момче и си имам още джамове.
В крайна сметка закарах Нисата на сигурно място, я от понеделник ще си живее необезпокоявана на един охраняем, ама наистина охраняем паркинг.


В крайна сметка сложих комплект чисто нови рамена и чистачки - черни, каквито са си фабрични на такава Ниса. Тия добарах първо, иначе имам и от лъскавите - те са били на по-старите Ниси.
Сега следва да поръчам на приятели в Полша нови уплътнения за стъклото и в крайна сметка, лятото да се заема с привеждането на Нисата в добър вид.