Хромирането на брони в България е скъпо приключение с предизвестен край. За толкова години покрай ретро колите съм се нагледал на продукция от почти всички хромиращи фирми и фирмички плюс турски такива. Навсякъде се работи по най-евтиния и некачествен начин. Покритието е супер тънко и за кола, която няма да стои в музея това гарантира супер бързо ръждясване. Освен че не винаги гадовете хромират целия детайл и остават откровено голи части, които заръждясват веднага. Плюс че не правят никаква подготовка, а за стар детайл трябва да се калайдисват всичките язвички и неравности, което в моя случай няма кой да направи. Имам колеги, които са работили с калай навремето при соца, Вюрт продават много хубав материал, ама пак отиваме на молби и дишане на отрови, което на никой не му се ще и е тъпо заради някаква дърта Ниса. Боядисването с хром боя е ефектно, ама пак се драска супер бързо.
Броните на Нисата от завода са просто едни криви парчета ламарина, боядисани отгоре-отгоре от някой полски пияница. Да не говорим, че планките за закрепване са просто прикапани - всичко е правено по най-простия и евтин начин, без да се гледа толкова външен вид.
Лично на мене по ми харесва броните да са хромирани. В момента обаче не ми се дават пари на мърлячите с хрома да си правят експерименти и накрая да стане както винаги - отвратително.
От завода са намацали броните сиви - в крайна сметка не е чак толкова лошо. Праховото уж е трайно като покритие, да видим колко ще изкара. Във всеки случай вида на бусчето се отвори много с неръждясали брони.
Върти ми се в главата по-тъмно зелена боя с бял таван - някаква ретро цветова схема. Такава е била и последната Ниса от 1994.
Ето я пак зелена, ама от 70-те години. Има хром брони и големите мигачи тип "Варшава" (ама оранжеви).

Но от друга страна, и това моето синьо-зелено не е лошо. Само че не става в двуцветна схема.
В крайна сметка, ще правя каквото е възможно. На първо време - изкърпване на 4-5 изгнили места и локално боядисване. Ще си остане автентична таратайка.