Автор Тема: Eкзотики в България  (Прочетена 310910 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Юли 13, 2022, 10:42:35
Отговор #590

Неактивен Harvester

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 1
Съвсем пресен съм тук, но реших да споделя една снимка от КАТ Варна от преди около месец.
Ferrari 365 и Porsche 356.
За съжаление нямам повече снимки, тaзи ми я пратиха за да опитам да разбера къде е номерът на рамата на ферарито, че не можеха да го намерят :D


Юли 13, 2022, 18:07:59
Отговор #591

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Колега, страхотни снимки, благодарим за споделянето.
Този 365 ГТ модел видимо е от 2 плюс 2 версията, тоест с най-голямата каросерия, наречена на жаргон от Ферари феновете- Куин Мери.
Интересни биха били и повече снимки на това Ферари, ако някой прати за в бъдеще от Варна, както и на Поршето 356, че да го разгадаем него каква точно версия е.
Поне така както се вижда, това 356 е кабриолет модел, т серия А, или ранна серия Б.

За ВИН-номера, според мен това 60-ско Ферари е с 2 отделни идентиф. номера-. един на шасито, и един на каросерия, които са с различни цифри.
Не знам нашенските КАТ-ове, и въобще регистр. служби по света, кой от тия 2 номера взимат за водещ при регистрацията.

И като стана въпрос за 12 цил. Ферарита 365, ето днес появили се благодарение на един колега от групата Изоставени коли в БГ, две снимки от бълг. Дайтона, правени в периода към 1975-76 години.
А именно, след като е била конфискувана от МВР леко ударена отпред и отзад след едно преследване с милицията, и след като е била предоставена на СБА, но преди да бъде подарена от СБА на състезателя ни Йордан Топлодолски.

Снимана е, доколкото аз разбирам текста там в групата по Фейса, или пред гаражите на дядото на постналия снимките, или всъщност пред едни други гаражи на служители в СБА тогава, където предполагаемо са я пореставрирали на доброволни и аматйорски начала, та да си я карат на аванта, разни служители в СБА.
Това е направено, разбира се, преди ръководството на СБА да вземе решение, вместо да се пуска тази кола в някакви там евентуални свободни класове по високопланински или рали състезания, да бъде всъщност подарена на нашия именит рали състезател Топлодолски.
Юли 13, 2022, 19:28:24
Отговор #592

Неактивен rsk

 • Публикации: 2466
Тези последни снимки на Дайтона са много любопитни. Ще излезе, че не е много далеко от истината привидно налудничавата история на т. нар. Стуци, че е намерил колата в някакъв двор, в който са я ползвали за курник... Вече не помня всички лакърдии по темата, но ако това е Дайтоната на Топлодолски, а не някоя друга конфискувана бройка, би било много жалко... А ако това е втора бройка, става още по-любопитно как така...

Юли 13, 2022, 19:49:21
Отговор #593

Неактивен rsk

 • Публикации: 2466
... Иначе в БГ напоследък влизат страхотни стари 6 цил. коли с 2 врати.
Е това Масерати Себринг купе, и конската глава в111 300 СЕ кабрио, се появиха във Варна тия дни.

Люси, Мазератито е Мистрал. То и Мерцедесът ще правят комания на Ферарито и Поршето, което е произведено през '59-та година, точно когато се появява Б-серията, но гледайки снимките, аз го определям като 356 А.
Дано скоро разберем повече, но някой си заформя интересна колекция...

Юли 13, 2022, 20:07:18
Отговор #594

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 3613
Съвсем пресен съм тук, но реших да споделя една снимка от КАТ Варна от преди около месец.
Ferrari 365 и Porsche 356.
За съжаление нямам повече снимки, тaзи ми я пратиха за да опитам да разбера къде е номерът на рамата на ферарито, че не можеха да го намерят :D


Автомобилите от снимката са си абсолютна класика .... обърнете внимание на интериора на халето-потрошени стъкла,аспирации и отоплителни вентилации от преди 40 години ... и това в морската столица ???
Минимум разходи максимум печалба :-\
retrobs.com

Юли 13, 2022, 21:30:56
Отговор #595

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Роска, за 6 цил. 60-ски Масерати ГТ модели, да, прав си.
Не знам защо така Себринг написах, който е по-стар като модел от този новопристигналия варненски Мистрал.
Но все пак, чак толкова като малък не съм отрасъл с бройки от тази най-аристократична италианска марка, та ги пообърквам чат-пат. ))

Визуално информативно, понеже нали споменах грешен модел, ето пък как изглежда Себринга. Такъв май поне засега няма у нас.

&ab_channel=WindingRoadMagazine

Тези последни снимки на Дайтона са много любопитни. Ще излезе, че не е много далеко от истината привидно налудничавата история на т. нар. Стуци, че е намерил колата в някакъв двор, в който са я ползвали за курник... Вече не помня всички лакърдии по темата, но ако това е Дайтоната на Топлодолски, а не някоя друга конфискувана бройка, би било много жалко... А ако това е втора бройка, става още по-любопитно как така...

Ами, не, на Стуци лакърдиите са си много далече от реалната история на ГТБ-то, дори и от реалната и в момента на купуването от него в 1988 год, ако не греша с няколко месеца.
За евентуални 2 бройки, поне няма никакво достоверно инфо когато и да е било в БГ да е имало друга с българска регистрация Дайтона, макар че е могла някоя чужда да е идвала на туризъм примерно през 70-те години у нас, или транзитно да е минавала.

Но е истина това, че Стуци я купува пак ударена, но ударена отзад вляво, а тук удара отзад видимо е по-вдясно.

Собственика преди Стуци, и човека карал най-много години и най-интензивно Дайтоната, Роко жицаджията, както писах по-назад, и доколкото помня добре, някъде след излизането си от затвора в средата на 80-те, в 1986 или 1987 години, пак я подкара, след известна пауза от 2-3 години /докато беше той на топло, не колата :)) / и тогава я удари отзад вляво.
Та Дайтоната и си седеше със счупена и крива задна лява джанта, и криво там окачване, на тревите отстрани на Сточна гара, до къщата му.
Той Стуци в историите си описва едно оправяне на следите от този удар, конкретно, че е лял в БГ една от летите джанти, вероятно счупената задна от удара която е.

Но тия тук двете снимки са повече от 12 години правени, преди Стуци да я купи от Роко жицаджията Дайтоната.
На тях видимите тук отн. леки удари са от момента преди Топлодолски да получи колата подарък, и показват вида и, както съм писал, в който СБА /всъщност по-точно, 5-ти Район на СБА София/ получава така колата от МВР.

Защо точно 5-ти район на СБА получава колата, а не примерно централното СБА на България, не знам.
Ето в цитатите долу какво казва в една друга Фейс група самия Илиян Топлодолски, сина на Йордан, който, и аз както знам от негови приятели, повече я е ползвал от баща си.
Иначе, поне след получаването и като награда, Топлодолски-баща редовно я е карал поне по София, и е седяла пред сградата на ВИФ на ул. Тина Киркова, където Й. Топлодолски е чел лекции по автомобилен спорт.

Та, Топлодолски-син пише коментари по повод на Дайтоната във Фейса в една друга група, не тая на изоставените коли, и ето тук цитирани дословно думите му-

Цитати---

- Някой ви е подвел, Ферарито е конфискувано, и беше на 17000 км.
Историята е следната, след конфискуването, го дават на 5 Р. СБА, И ОТ там при баща ми като награда. Ферарито съм го карал повече от Баща ми. ---

- ЦЯЛОТО ДЕЙСТВИЕ ПО РЕШАВАНЕТО ДА СЕ ПОДАРИ Ферарито, заслугата е на Г. Лазаров-Председател на СБА, но в крайна сметка колкото и да е несериозно, това е най-малкото уважение за моя баща Й. Топлодолски. ---

Край на цитатите---

А ето пък какво казва един друг писал по темата по Фейса, който е имал късмета в средата до края на 70-те години, Владо Илиев да го повози на Дайтоната, като той е бил дете.
А Владо е бил навигатор на Топлодолски, и го има горе най-вдясно на едната снимка, дето е от рали Златни от 1973 год, с Топлодолски в средата, Стасис Брундза най-вляво, и седналия Радослав Петков.

Цитат---

- Докараха го на платформа в доста тежко състояние, или поне така изглеждаше в очите ми тогава. По това време навигатор на Топлодолски беше Владимир Илиев (бащата на Митко Илиев). Имах късмета бате Владо да ме вози на това Ferrari. Бях най-гордото дете в махалата!

Край на цитата---

А Порше клуб.БГ, заедно с разни Бенц-собственици от единия от двата Бенц.БГ клуба /дошли с основно с Пури и амер. Р107-ци/, си направиха обща среща сега през мин. уикенд в Поморие, и ето няколко снимки оттам.
Най-интересната и ценна кола, видимо е черното 964 турбо.
Специално заради това турбо качвам тия няколко техни снимки тук, иначе другите видими коли /е, айде, с изкл. на в111 кабриото/ не са баш достойни за тази тема.« Последна редакция: Юли 13, 2022, 22:11:40 от USfan »

Юли 14, 2022, 09:20:54
Отговор #596

Неактивен peter67

 • Публикации: 742
Да разбирам, че това Ферари е имало своите рали моменти в България? Някой може ли да сподели снимки от тези състезания. Предполагам ако има снимки са във форума 100%, явно аз съм изпуснал нещо...  :D

Юли 14, 2022, 10:38:44
Отговор #597

Неактивен rsk

 • Публикации: 2466
Да разбирам, че това Ферари е имало своите рали моменти в България? Някой може ли да сподели снимки от тези състезания. Предполагам ако има снимки са във форума 100%, явно аз съм изпуснал нещо...  :D

Няма данни за участие в състезания, Топлодолски са я карали като ежедневна, така да се каже...

А относно последователността на събитията - хич не ми се иска да разводнявам темата с предположения, но и без друго доста от писаните неща са си в тази графа... Та малко странна ми се струва хипотезата, снимките на ударената и разпиляна кола да са на Дайтоната на Топлодоски, отпреди да попадне в СБА, защото просто не мога да си представя процеса на реставриране и набавяне на части за сметка на държавата или пък за негова, ако са му я дарили така... Допускам, че тези снимки, ако са на същата кола, са правени около момента на продобиването й от Стуци и като нищо, тя така може и да е напуснала страната, а детайлите около т. нар. бартер да са си ясни само за него и близките му, защото и бартер за Кунтач в топ състояние звучи малко... :)

Юли 14, 2022, 10:58:55
Отговор #598

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7188
Купето на снимките изгелжда знаително деформирано, сякаш е минавало дори през таван, но не мога да преценя дали реално е така, или просто снимките са измачкани и нагънати от времето. Ако действително купето е било толкова усукано и деформирано, съмнявам се и аз да са успели навремето да го изпънат достатъчно добре с тогавашните възможности у нас... то дори в наши дни е доста сложна и скъпа задача, не само за Ферари, ами за каквато и да е кола - подобно пострадалите коли, ако не са някакви скъпи редки модели, в повечето случаи заминават директно като тоталка в моргата.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Юли 14, 2022, 20:35:53
Отговор #599

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1506
 • P38 Autobiography | X300 Sovereign
по отношение на синьото ферари, поршето 356, мазератито и 111цата кабрио от Варна - сещам се за едва двама души във Варна, които могат да си позволят подобни придобивки....и биха имали интерес към тях.