Автор Тема: Eкзотики в България  (Прочетена 310907 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Декември 26, 2022, 12:35:30
Отговор #630

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Видяхме се преди 1-2 месеца с мой приятел, известния преди години водещ на предаването Мотомания по БНТ- Цани, и си поговорихме за някои наши, а и на близките ни познати ретроколи.
Понеже Цани беше много добър приятел и на Ицо 100-те манекенки, собственика на жълтото РЗ Загато, си поговорихме и за тая кола.
Съобразно пък на фактите които Цани ми сподели, може да сложим край на мистерията, къде отиде точно тази кола.

Та, развитието е било такова.
След като Ицо дълги години тук безуспешно я продаваше вече като ползвана кола, в периода от 2005 до 2010 год. някъде /аз поне тогава на 2 пъти съм я виждал на Софавто да се продава изложена, на цени от по 60 до 65000 лв/, и след снимането на шоуто Милионер търси съпруга, той я запускал и по западни сайтове  за продаване, най-вече италиански.

В тия ранни следкризисни години по обявите пари много не давали на запад за български Загатота, но в 2015 год. един италианец му предложил за бартер късно 90-ско адмиралско синйо Бентли Арнаж седан, от най-нетърсената ранна версия с БМВ осмак мотора.
И след пазарене от няколко месеца /Ицо и искал и доплащане към Бентлито, което е било нормално, понеже Загатото бе тогава само на около 008000 км пробег, ако добре помня и аз пробега, или нещо подобно/, всъщност се договорили за чист бартер, понеже италианеца се кълнял, че и Бентлито Арнаж било много обслужвано, и било на много под 100000 км пробег.

В крайна сметка Алфата Загато заминала с автовоз за Италия, а нашия общ приятел Цани, отишъл да докара на ход Бентлито до България.
Вече в София, се оказало че Бентлито е било доста амортизирано, яко карано, с всякакви леки и по-тежки техн. дефекти, като напр. напълно износени и скапани спирачни дискове, накладки, там втулки по окачването и прочее /нормално, италианците са мърлячи собственици като цяло, дори и като става въпрос за скъпи нови коли/, но това е било положението.
След ремонтите, Ицо го карал инцидентно Бентлито докато е бил жив, а после какво е станало с колата след смъртта му, Цани поне не знаеше. Може да се пази още от семейството, може и да е препродадено.
Така или ли иначе, Загатото жълтото повече не е в БГ.

Интересни неща Цани ми сподели и за черното Загато РЗ роадстер, което също е било продадено нова от фирмата на Ицо в нач. на 90-те години, Аутогама.
Та, черното Загато го е купил като ново някакъв бизнесмен, който през 90-те години става министър. Само че Цани не помнеше в кое правителство, дали на Виденов, дали пък след 1997 в правителството на Костов.

Интересно, че по онова време, малко по-късно де, след 2001 год, един царски на Симеончо министър кара Загато РЗ, но червено- това бе Васко Лучано.
А черното аз поне съм го виждал една дама да го кара преди 20 години по София, може да е била съпругата на министъра.
Черното Загато обаче според Цани, и по сведения от министъра тогава, му е било откраднато някъде в след-Милуениумните ранни години.
Така че и черното най-вероятно вече отдавна е изнесено от БГ, сигурно почти веднага след кражбата.

Ето няколко примерни снимки как са изглеждали червените и черния РЗ роадстери, от общо 4-те броя роадстери Загато- 1 черен, 2 жълт, и 2 червени, продадени нови от фирмата вносител на Алфи тогава- Аутогама, собственост на Ицо Сираков.

Интересно е и друго, че едно закрито червено купе СЗ Загато, което мислех, че е продадено и то ново от Ицо, всъщност си го е купил леко ползвано от Италия в 1990 или 1991 год, един Валйо Строителя. По сведения на мои познати, той е бил един от съдружниците в тогава известната охранителна фирма- 777, и се е занимавал освен с седмиците, и със строителство в София.
Това неговото закрито СЗ Купе Загато той много си го е пазил, и рядко го е карал, пак по сведения на моите познати, които са били и негови тогавашни на собственика познати.
Но, поне след средата на 90-те год. не е виждано вече в БГ да се движи. Може би и това червено Купе СЗ е изнесено и то.

Та това накратко са сведенията за тия редки нашенски Загатота.« Последна редакция: Декември 26, 2022, 12:54:52 от USfan »

Декември 30, 2022, 17:18:55
Отговор #631

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Малко чистене на стари снимки с БГ екзотики от компа ми.

Сигурно някои от тия снимки ги има назад темата, на да се подсигурим пак с визуално инфо.
Повечето са с Ферарита, отдавна пребиваващи в Бг, като жълтото Ф355 от горните постове е това екс-Дубайско, снимано някъде в Надежда или Обеля.
По време на снимката, сигурно някъде в 2008 год, беше със счупен мотор и без мито, а от 10 години вече го има и го кара ремонтирано, един мой добър познат.

Черния ЦЛК АМГ 65 Блек сериес заслужава внимание, бе жестока кола, и единств. внесен от Балкан стар нов в 2007 год. Карал съм го при тях в 2009, вече като се продаваше на старо /имаше само 2-3000 км навъртяни де/, вече като бе върнат май от прекратен лизинг.
До момента си е най-изумителния като общо динамично усещане Бенц, дето аз лично да съм пробвал на каране /на СЛР съм се качвал и съм се возил, но не съм го карал/.

Декември 30, 2022, 22:18:01
Отговор #632

Неактивен Механджията

 • Публикации: 1506
 • P38 Autobiography | X300 Sovereign
хахах, снимката с цлк-то съм я правил аз :)  беше в 2008г в шоурума във Варна, където дилър бях и аз малко над три години :)

ето малко фото оттогава :)   суперлегера гаярдото мисля, че отдавна не е в Бг, а на Баневи дългия майбах 62 мисля изгоря... 129ката е истинска 60-ка, а другите ретраци са известни :)   цлк-то е въпросната бройка, само на плаца съм сядал, но не може да се усети колата.... а и в тия корита едвам се побирах хахах


Декември 31, 2022, 10:15:10
Отговор #633

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Благодарим за авторската ти снимка от шоурума ви тогава, и за другите две снимки.  :)
Аз така и не се сетих да го снимам, нито през лятото на 2007 год, като Балкана го докараха чисто нов директно на специализирания за спортни коли и моторници Купе-кабриолет автосалон, който беше направен тогава зад НДК, нито през пролетта на 2009 год, вече като седеше отвън на двора на БалканСтар, до сградата им за употребяваните автомобили.

На цена в 2007 год. чисто нов беше към 130-140 000 Евро, толкова май му искаха Балкана.
А вече в 2009, като леко ползван, му искаха пак толкова на сума, ама в левове, което за почти нов Блек си беше умерена цена.
Тоя дето го е купил в 2009, определено е направил добра сделка.
Особено ако би го пазил досега, и до нивото на сегашните по 200 000 Евро цени.
Но надали е останал в ръцете на един човек цялото това време де.
В всички случаи, след 2009 год. повече не съм го виждаал в БГ.

Да, сядането вътре бе много тегаво с тия нерегулируеми на наклон корита-предни седалки.
В комплект с тази му опция за бъкет седалките, помня го, че беше и дошъл само с мокет отзад, със задни седалки дилитвани.

Чудя се дали нямаше и доставен с него ориг. АМГ Лъгидж сет, ушит и оразмерен точно за нишите на липсващите седалки, поне в 2007 на дебюта му зад НДК.
А може и да се бъркам с някой друг подобен Бенц Блек ЦЛК, ама който пък да съм го гледал в Западна Европа по късно.

Такива тесни нерегулируеми Бъкети се слагаха на всякакви хай-енд пърформанс модели по онова време, ама дори и на едно Порше 997 ГТ2, което пробвах пак пролетта на 2009 год. в Орхид /и то беше леко ползвано демонстрационно/, седалките му бяха по-поносливи на сядане и ставане, от тия на Блека.  ))

По онова време, в 2009, Балканстар имаха и докаран един СЛ 65 Блек Сериес, шампански металик /Бенц спек- Раух силбер маталик/, но в него не съм сядал и не съм го карал, та не му помня седалките.
Може би са били регулируеми по наклон, и по-удобни, просто не го помня добре оня им 65 Блек вътре как изглеждаше.

https://www.supercars.net/blog/2007-mercedes-benz-clk-63-amg-black-series/


Януари 02, 2023, 19:50:41
Отговор #634

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
След като тоя ХЖ220 бе ваден в 2008 год. на Бургаския ретропарад, и преди да вземат да го продават от един пловдивски адрес в 2011-2012 год, значи е каран и от бившия собственик на моето златисто фризйорско 924 еС.
А преди тоя Джаг, той мисля караше едно мишосиво Галардо.
Януари 23, 2023, 13:15:19
Отговор #635

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Понеже тия дни се появиха в Фейса 2 стари снимки на 2-те различни червени Зет-1 екземпляра, които пребивават по София вече над 30 години, но са 2 различни коли, и за които съм писал назад в темата по-разхвърляно, споделям гжи и тях гук, заедно с обединени на едно разни разхвърляни по назад в темата снимки на тия червени Зет-1, да си ги имаме в архива на Форума в пакет.

Та, да кажем, че и двете червени Зетки са били внесени като нови или почти нови, с много хиляди % вероятност крадени или нередовни, то е ясно, покрай високата им цена тогава.
Но едната от двете червени беше доста карана през 90-те год. от разни хора, вкл. и регистрирана на бели пост-1992 соф. номера, а другата, собственост на Викторио от Автокъща Вики, никога не бе регистрирана от него, и чак сега вече при предполагаемо нови собственици, има актуални СВ номера.

Другата пък, вече доста карана червена Зетка, бе внесена и тя почти нова в БГ в нач. на 90-те, а после в 1993 год някъде, я купи захарния търговец и голям банков кредитополучател в началото и средата на 90-те, Милен от Тетевен.
После след Милен, ако добре помня, попадна това червено Зет-1 обратно в София, и я запродаваха колата по обяви, искаха и някъде към 10 бона в нови лева, в периода 2000-2001 год. И след висене по обяви по Автооказиона, и много чудене, дали няма да му я вземат в КАТ  )) при пререгистрирането, я купи един мой приятел заедно със съдружника му, които те двамата и досега си пазят тази кола.

Пробвал съм ги на каране тези 2 червените, и тази доста употребяваната на моите познати, и нерегистрираната на Вики, но общо взето, най-голям опит на каране имам с една тъмнозелена, дето беше собственост на мой съсед лекар, и с който си разменяхме на каране разни коли.
Интересни са много тия Зетки, макар не особено динамични на ускорение или устойчивост в завои, доколкото съм ги натискал по-активно, и според моята субективна тогава преценка. Като динамика, според мен не вървят грам повече от някое хубаво Е30 325и, което е и очакваемо, предвид на сходната им маса на 6 цил. Е30, спрямо на Зет1.

Ето снимки на Зетката на захарния бос и на моите познати, и от трите и периода.
Още като беше на бели номера без лента С-0656, и после и вече на пост-2000 год. новите С номера регистрирана.
Снимката и в разглобен вид е в гаража на моя приятел, като той и съдружника му я бяха разглобили, да я реставрират козметично. Добавям и рекламна снимка от БМВ-АГ от 1989 год, където се вижда разглобено Зет, барабар с всичките му отделни пластики композитни детайли.А ето и снимки на Зетката на Вики, която вече е на Сф номера. Повечето и снимки от БГ-Нета са пътуваща все на пътна помощ, а единствената и снимка тук в движение на новите СФ номера, е авторска правена от колегата Свилен някъде по София, по назад в 2022 год.

Виждащия се на старата 90-ска снимка от Абитур. бал или сватба, минаващ през червената Зетка, тъмнозелен пост-1991 год. модел Кадилак Елдорадо купе, също беше известна кола в София преди 20-25 години.
В средата на 90-те беше от почти нов внесен от мой тогавашен познат, известен с прякора- Краси Терориста.
Краси по онова време докара от САЩ за продаване, някои знаменателни за БГ тогава коли, като един бял Екскалибур серия 3 или 4, 2-врат 4-местен бял кабриолет, и един 2-врат червен Филипс Берлина Купе, който бе базиран на Корвет С3, барабар с тарга покрива му.
Екскалибура след години изгоря, май при новия му БГ собственик след Краси, а червения Филипс преди 20 години пък го продаваха някакви в Русе, вече в поопърцан вид, и после май замина за Румъния.

Та, дълго време това Елдорадо купе от снимката, седя за продаване на Капитолия, после смени разни собственици, и накрая финишира тъжно при друг мой познат и ретрофен, вече с логично счупен, така или иначе неособено надеждния му Нордстар 32 клапана мотор.

А един колега от Фейса сега качи клип на Тутурутка с черното екс ТИМ-аджийско Зет-1, сниман някъде сигурно в края на 90-те години. По-късно, те предполагам са го дали да го кара, или го е придобил един техен служител, нещо като директор или представител на Мустанг-САТ телевизията за София.
Помня го това черното Зет-1, онзи като го караше в периода 2005-2006 год, че тогава ми беше съсед по квартал.

&ab_channel=%D0%99%D0%B4%D0%B9%D0%B4%D0%B9%D0%9A%D0%BA
« Последна редакция: Януари 23, 2023, 14:03:32 от USfan »

Януари 25, 2023, 01:03:20
Отговор #636

Неактивен bomber

 • Публикации: 4374
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Февруари 02, 2023, 00:42:33
Отговор #637

Неактивен bomber

 • Публикации: 4374
 • Vauxhall Chevette Estate 1983; Ford Scorpio Mk 1
Everyone can buy a new car...
Real man keeps old ones running!

Февруари 21, 2023, 09:41:26
Отговор #638

Неактивен USfan

 • Публикации: 10493
Здравейте!
Снимам коли в България и попаднах на този уникален Bugatti Chiron Super Sport.Лимитиран е до 30  бройки.Собственик е Ванио Алексиев.


Този втория му Широн, както и първия, по традиция се разходи лятото до Ривиерата.
Тук в това клипче е в началото сниман, сценката с портиера и Бон соар, мадам...  ))

&ab_channel=effeNovanta

А що се касае за Кунтача от 80-те еС версия, белия със златите апликации, мернах го преди 2-3 седмици в една от детайлинг фирмите в София, ама не се сетих да му направя снимки.