Автор Тема: Водоструйка с пясък  (Прочетена 4997 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 19, 2017, 04:26:42
Отговор #20

Неактивен S15

 • Публикации: 530
ЕКСТРА. Супер се е получило, особено със секторната кутия!!! А по купето след като се свали ръжда/боя/гняс се изчаква да изсъгне и се маже с ръждопреобразувател ли?

   Е тук вече не е съвсем ясно. Ръждопреобразувател се слага върху ръжда, не на чист метал. Ако е на базата на фосфорна к-на сложен на ,,чисто" ще докара корозия. Ако е органичен като
Вюрт то това не е баш ръждопреобразувател по скоро заздравител на повърхността за да хване боята. И в двата случая няма работа върху чист метал.
   Обаче след водната обработка е възможно да се образува тънък филм от ръжда - патина, за която трябва да се помисли. Не е добре да остане но вероятно няма и да е навсякъде.
С една дума ако може да се подсуши без да хване патина ще е най-добре и после епоксиден грунд. Все пак един скочбрайд преди това ще е полезен  :D

Март 19, 2017, 12:58:16
Отговор #21

Неактивен fifobradata

 • Публикации: 326
  ...Обаче след водната обработка е възможно да се образува тънък филм от ръжда - патина, за която трябва да се помисли. Не е добре да остане но вероятно няма и да е навсякъде.
С една дума ако може да се подсуши без да хване патина ще е най-добре и после епоксиден грунд. Все пак един скочбрайд преди това ще е полезен  :D
Няма да е баш патина, защото няма да има нищо "благородно" в образувалата се ръжда :)) Проблемът е сериозен и се нарича "флаш ръст" - моментално ръждясване. С една дума, след изсушаване трябва да има още някаква обработка - механична или химична, преди нанасяне на грунд. Сега, ако се избере грунд с някакви анти-кор свойства...не знам...

Ноември 04, 2018, 20:28:52
Отговор #22

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4493
Наскоро, случайно, попаднах на продукт на немската фирма Керхер, който представлява маркуч с дюза смесваща вода под налягане и пясък с цел почистване на всякакви упорити замърсявания и някои покрития.
Накрайникът се използва заедно с водоструйките на Керхер.

Ентусиазиран се зарових за цена и набързо поръчах един нов комплект от Англия (ибей) за около 120 лева.

Идеята да имам  водна песъкоструйка вкъщи ме плени, бях готов клиент :)

Керхер препоръчват да се използва само с тяхен пясък, който предлагат за около 40 лева за 25 килограма.
Поръчах и една торба от препоръчания пясък, но от България, за да съм сигурен, че постигам максимален резултат при теста.
Попитах и представителството на Керфер в София дали може да се използва различен пясък, а отговорът им бе, че тяхния е разработен така, че да щади максимално керамичната дюза (резервни дюзи не предлагат).

Та, ето го комплекта, трябва ви и водоструйка :Опитните "зайчета" бяха четири джанти от Алфа 75 Лимитед едишън, които съм приготвил от доста време за реставрация.
Според мен джантите бяха на оригинална боя с паднал на места лак.
На клипа се вижда как пада боята, но оригиналният грунд остава. И той може да бъде свален, но с повече време задържане на струята.

В крайна сметка, накрайникът работи добре. Резултатът е налице и то в домашни условия!
НО, има два големи недостатъка :
- висок разход на пясък. С 25 килограма за 40 лева успях сваля боята на центровете (да, само центровете!) на 3 (три) от джантите
- пясъкът се разпръсва в периметър от около 5 метра и остава голям отпечатък върху околната среда. Аз лично до сметох с водоструйката и до изхвърлих в контейнера за бокуци. Вероятно другия път (ако има друг път) ще пробвам да го събера и използвам повторно.

Ето го клипчето. Коментирайте и споделяйте. Как ви се струва? Може ли някой да сравни цената с тази, която взимат за "суха" пясъкоструйка?

"
"

"
"
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0

Ноември 04, 2018, 20:37:10
Отговор #23

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 2222
Воден абразив ... ама,при черен метал ... к'во праим?
Пясъкът почиства а след него водата причинява ръжда :-\
retrobs.com

Ноември 04, 2018, 20:43:06
Отговор #24

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1722
  • http://www.dsclub-bg.com
Клипчетата изглеждат добре, но както всеки ентусиастки подход е ... твърде скъп  :D
Аз ходех и правех много етайли тук, в Пловдив до митницата и ми ги бластираха с шлака. Има там един цех за металообработване и имат много шлака. Та тя е по-мека от пясъка и момчетата бяха много внимателни и отзивчиви /особено след като едни идиоти на Карловско шосе ми изтумбиха два детайла на ДС-а , та щях да припадна като ги видях на юфка  :'( /. Последно като ходих обаче новият собственик им беше заръчал зда искат твърдо по 50 лв на Жанта, без оглед на това дали е тенекия или алуминиева. Това за сравнението на цените.
Иначе аз последно правих бластиране + прахово боядисване на 130-140 лв за 5 броя. Джелезни имам предвид.

Ноември 04, 2018, 21:41:24
Отговор #25

Неактивен rosen sn

 • Публикации: 224
Имах лошия късмет да оставя панти на предния капак на познат за пясъкоструй, че имаха поне два цвята видими, и ги взимам в торба, от която капе вода и масло  >:D
на въпросителния ми и ядосан поглед отговора е - ТЯ НАШТА ПЕСЪКОСТРУЙКА РАБОТИ С ВОДА, АМА АЗ ТИ ГИ СЛОЖИХ В МАСЛО ДА НЕ РЪЖДЯСАТ .....
нямам думи какво ми идваше да му направя на познатия ми уж механик ...
след половин ден чистене на вече избиващата ръжда , успях да ги пръсна с цинков спрей и да ги пратя на Румбата в Бургас
никога повече ,даже и за алуминий
само със содабластинг, в Пловдив при Николай, над 10 комплекта джанти ми е правил, и то BBS стил, със спици и сложни за търкане дизайн и, капаци за клапани и прочие алумин,  чисти и готови за боя идват при мен
 мое мнение, ама от опит ...

Ноември 04, 2018, 21:47:24
Отговор #26

Неактивен TwoStroke

 • Публикации: 66
Това е един от най- добрите методи за почистване. За да няма ръжда се ползва специален rust inhibitor ( като грунд който е формулиран за такова ползване).

Ноември 05, 2018, 12:03:45
Отговор #27

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4493
Hydrometalique, за 50 лева джантите отвсякъде ли ги изчистват?

Ето още малко снимки:
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0

Ноември 05, 2018, 14:24:03
Отговор #28

Неактивен hydrometalique

 • Публикации: 1722
  • http://www.dsclub-bg.com
Митко, 50 кинта ми обявиха на брой джанта, тоест за 5 броя щеше да ми легне 250 лв. Кажи-речи колкото нови да си купя  :)
Всъщност преди половин година ходих за други неща да ми бластират - затворили са дейността с бластирането. Явно новата ценова политика на шефа не е била домислена или няма никакво намерение да се занимава с разни мазни прошляци като нас. С една дума при последните ми две посещения останах крайно разочарован - от отношение основно. Както и да е - затворена страница.
После ги занесох на ето тази фирма - http://www.girginoviltd.com/ и там за 130-140 лв ми ги хем бластираха, хем боядисаха.

Ноември 07, 2018, 21:06:33
Отговор #29

Неактивен fokke

 • Публикации: 597
  • fokkerc.com
Имам същото , купих го от Англия , на Керхер го слагам , чисти супер, направих и такава тема точно в тоя раздел .....
« Последна редакция: Ноември 07, 2018, 22:25:21 от fokke »