По повод на предишните два поста:
Тоя, дето е разполовил Люлинчето и си го е закачил на портата - имам желание да го видя разполовен и закачен на същата тая порта, да го видя дали ще му е добре... Защото тия български машинки отдавна са голяма рядкост, затова е редно да бъдат съхранявани и реставрирани, а с идиоти е препълнено, даже стават и повече...
Относно АВО-то от следващия пост - според мен не е късно, а средно 50-тарско. Забелязвам голямата емблема AWO (съкращение на "АвтоВело") на резервоара и отбелязвам, че с тази емблема е вървяло производството до пролетта на 1956 г., когато заводът е освободен от репарационния режим и му е върнато старото име "Симсон", затова и оттогава емблемата се променя. Тъй че, ако този резервоар (туристов е), или поне емблемите са си негови, би следвало този мотор да е до 1956 г. Ако си спомняш серийния номер (в повечето случаи вървят еднакви на двигателя и рамата) и е с пет цифри, то би могло да се твърди, че е произведен до тази година. Но ако на заводската табелка е имало година 1958 (това са най-често срещаните такива машинки в България), предположително е бил подменян резервоарът, или поне емблемите, защото се ценят повече. Относно предницата - не мога да я определя, но барабанът е определено Ява. То е ясно, че е очопъряван (и аз съм ги правил тия глупости едно време...), но от ракурса на снимката на първо четене, не мога да определя с кое точно са си играли.
Относно втората снимка - не, това не е М-72. На 72-рия двигателят е със стоящи клапани, а този е с висящи. Ако се вгледаш зад краката на седящите, се вижда свещово окачване, а самият двигател е с цял капак на ангренажа и запалването, и доколкото личи от снимката, не виждам секторни свързващи елементи на изпускателните тръби към цилиндъра. Т.е., ако не е сменян двигател, или поне цилиндри, това си е чист М-61. Доколко името "Ирбит" е уместно - да, използва се масово, защото това е името на града, където е било прехвърлено производството след началото на Втората световна война, и до ден днешен си е там. А официалното название на модела е ИМЗ М-61.