Автор Тема: Opel Rekord C Sprint Coupe - находката!  (Прочетена 80184 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Август 27, 2018, 12:39:44
Отговор #120

Неактивен michev

 • Публикации: 2553
 • only rear wheel drive
Щото не си отварял М40/42/43/44 моторите на БМВ :D

Август 27, 2018, 12:52:25
Отговор #121

Неактивен batko

 • Публикации: 95
тия не ща и да ги виждам повече в живота си, навремето ми се спука един пласмосов накрайник отзад на главата, дето по лесно беше да се свали скоростната кутия за да се смени
2002 Chevrolet Tahoe
1977 Honda CB 125T
1969 Moto Morini

Август 27, 2018, 19:49:44
Отговор #122

Неактивен michev

 • Публикации: 2553
 • only rear wheel drive
Това пластмасовото, се сменя се на място, за максимум час, с мърдосване и пушене на цигари! Стига да знаеш какво правиш! Имам два автомобила с такива двигатели, единият е в мен от 2005-та, като ни най-малко намерение нямам да се разделям с него.

Август 29, 2018, 08:51:14
Отговор #123

Неактивен DMC

 • Публикации: 1414
 • Георги Димитров
Оказа се, че имам голям проблем с карбураторите, които купих от Германия.
Първо, че някой е рязал с ножовка горната им част, за да може да станат по-ниски и да сложи спортни филтри  >:(   С това си действие е премахнал клапите и изобщо целия механизъм на смукача.
Освен това тези Weber DFO се оказаха с тъпо задвижване на дроселовите клапи. Карбураторите не са двукамерни, а са 2 единични карба в един корпус.
Всяка дросел-клапа е на отделна ос (за разлика от всички DCOE тип) и клапите се задвижват помежду си с едни зъбни колелца. Тия колелца обаче са от различен материал и едното се износва винаги повече от другото.
При моите карбове колелцата са яко износени и нормална работа на карбураторите е невъзможна. На следващите снимки ще видите  как единия дросел закрива, а другия не закрива отворчето , което байпасира дросела и през което върви горивото за празния ход.
Зазора на 2та дросела не се регулира отделно. Ако не са ти добре колелцата, зазорът става различен и умираш.

На тази снимка се вижда, че дросела закрива отвора за сместа (то затова е и черно покрай дросела, от бедната смес ставаха детонации):На съседния дросел обаче отворчето частично открито и този цилиндър ще работи добре:Ето зъбните колелца. Забележете колко са тънки зъбците в долната част на дясното колелце:Лошото е, че тези карбуратори Weber DFO се слагат само на Rekord C Sprint И Kadet Rally. Много малък тираж и не може човек да си намери читави.
Има ги и във Ferrari 365 GT 2+2, но и за тях не се намират ремонтни комплекти със зъбни колелца, а само гарнитури и жигльори.

За момента решението е да се изрежат на лазер такива колелца и да си ги монтирам внимателно на осите. Монтирането също е ултра важно, защото трябва да се спази точно позицията на колелото спрямо оста (няма шлици, шпонка или каквато и да е друга позиционираща засечка).
И така, повръща ми се от тези карбуратори, но доста пари метнах да ги купя, ще трябва да си поиграя да ги наглася.
Междувременно за да се движи колата сложих карбуратора, с който я купих - стар, неугледен, немощен Weber 28/36, с който изобщо няма никой над 3000об/мин и колата не се чувства никак добре. Но.. трябва да се раздвижва, има един куп други неща да и се правят - регистрация, реглаж на мост и т.н. и затова ми трябва да е самоходна. А и трябва да се разработва мотора.
« Последна редакция: Август 29, 2018, 08:58:01 от DMC »
Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Август 29, 2018, 15:44:51
Отговор #124

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1180
Наистина  кофти решение с тези зъбни колела. Излишно усложнено и ненадеждно. Както и това, че дроселните клапи не са на една ос. Не знам защо очакваш да има две камери? Това са спортни (сдвоени) карбове, с една обща камера е много по-добро решение и не само твоите са така, а и на практика най-добрите вертикални спортни Вебери от сериата IDF и тяхната рейсингова версия IDA. Бедна смес и детонации да, но ако е запушен канал и жигльор за празния ход и ниските докъм 2500 оборота (той е идин и същ!). От това, което виждам на снимките, тези отвори не са за сместа за празeн ход и ниските, а първите от т.нар. прогресивни отвори (progression holes) за преходните режими. Ако проблема е само в тези отвори, ефекта при теб би трябвало да е като от (леко) разсинхронизирани карбове и може би някакво усещане на проблеми в преходния режим. Би трябвало да има поне още 2-3 такива отвора по-нагоре. При моите Вебери 36 IDF има цели 5 такива отвора наредени в "зиг-заг" по гърлото на карба. При други серии IDF тези отвори са 4ри и т.н. Това, че на един и същ карб не се отварят синхронно е кофти, но вероятно е поправимо с малко заигравка с осите и дроселите. Нормално е на празен ход тези прогресивни отвори да са "ЗАТВОРЕНИ", т.е. да не се виждат откъм дроселите. Всъщност дроселите на празен ход трябва да са в такова положение, че ръбовете им едва да закриват тези първи погресивни отвори и при минимално подаване на газ те да започнат да се отварят (т.е. първите от тях да започнат да остават под дросела).
От моя скромен опит - не толкова настройката смесите, още по-малко синхронизацията (на празен ход), а именно докарването на "геометрията" свързана с първоначалното положение на дроселите и финия реглаж на задвижщия механизъм (така, че и при подаване на газ да се запази синхронизацията) e критчен.
Защо е проблем нагласянето на дроселите - ами защото, ако ги нагласиш при свалени карбове (както пише по "дебелите" книги) може да се окаже, че нямаш празен ход (по-вероятно) или пък оборотите са много високи. Ако оборотите са ниски и се поотворят дроселите за да се появи този празен ход (при естествено вече сложени на колата карбове) е възможно точно като при теб да се отворят повече от допустимото и да се "покажат" под дросела тези първи прогресивни отвори. Тогава пък и да се отварят синхронно дроселите преходния режим вече е сгрешен. Освен това синхронизацията на карбевете се докарва именно от началното положение на дроселите и докато се опитваш да я направиш може пак прекалено много да ги отвориш или затвориш. Белата с прекалено затворени дросели не е по-малка - дори и да имаш празен ход колата е мудна, усещаш че част от магаретата ги няма и дефакто пак се бъркат преходните режими.  От друга страна оборотите на празен ход зависят и от сместа, и предварението, иииии ... променливите стават прекалено много. За геометрията на задвижването на карбовете, че е критична за запазване на синхронизацията (колата не се кара на празен ход  ;D), си е е ясно. И за да не изглежда всичко толкова черногедо - няма нищо по-хубаво от двойка спортни Вебери. Настройката на смесите и синхронизацията е адски лесно и приятно занимание траещо 10-15 мин! Стига карбовете да са читави и човек да има идея какво прави.
« Последна редакция: Август 29, 2018, 16:49:25 от Nik1600GT »

Август 29, 2018, 16:43:11
Отговор #125

Неактивен DMC

 • Публикации: 1414
 • Георги Димитров
Ники, не очаквам да са двукамерни, просто пояснявам, защото някои хора казват - "Ооо, ти си с двукамерни карбуратори".  Та затова пояснявам - не са двукамерни, а двойни карбуратори.
Относно отворчетата - да, прави си, не са за празния ход, сгрешил съм. За смесите на празния ход имам иглен клапан малко по-надолу от дросела.
Съгласен съм също, че е критично важно дроселовите клапи да са в еднаква позиция и ще работя по този въпрос.
Имам и доста проблеми с лостовия привод от педала към карбовете. Някаква идея откъде мога да си купя такива малки ябълковидни шарнирни съединенийца, за да рециклирам моите?

Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9

Август 29, 2018, 16:53:12
Отговор #126

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1180
Ники, не очаквам да са двукамерни, просто пояснявам, защото някои хора казват - "Ооо, ти си с двукамерни карбуратори".  Та затова пояснявам - не са двукамерни, а двойни карбуратори.
Относно отворчетата - да, прави си, не са за празния ход, сгрешил съм. За смесите на празния ход имам иглен клапан малко по-надолу от дросела.
Съгласен съм също, че е критично важно дроселовите клапи да са в еднаква позиция и ще работя по този въпрос.
Имам и доста проблеми с лостовия привод от педала към карбовете. Някаква идея откъде мога да си купя такива малки ябълковидни шарнирни съединенийца, за да рециклирам моите?

С тези шарнири и аз имах проблем! Задвижващия ми механизъм ползва метални такива и има триене метал в метал. И ги махнах, имам предвид женските, щото изтрият ли ябълката, край със синхронизацията! За късмет имах един комплект от Алфа 33 и смених металните с пластмасови. Гресирим и сега триенето е метал в пластмаса. Женските ще заминат много по-бързо, то такива се намират. Краен вариант при мен е от ...Лада. С теслата са правени ... тези женските имам предвид, в които влиза ябълката, която е на карба ... резбата на тези женските е така направена, че като я навия на наляво става лява ...а като я навия надясно става дясна ..хаха ... купил съм 10на по 50 ст и тях ги пазя резерва. Би трябвало да има из ибея при частите за Алфови карбове.
Металните са оригиналните. Тъмно кафевите са от Алфа. А тези многото са от ...Лада. Проблемът при Ладовите е ...че са с "неустановена" резба. Хахах ...което всъщност е добре ... на мен ми трябват две с дясна и две с лява резба. Е, при ладовите резбата е такава, че можеш да я направиш и лява и дясна ... просто на лявата резба на шпилката ми на задвижващия механизъм на карбовете тези ладовите ... уж са с дясна резба де ... като ги навия 20-30 пъти наляво и стават с лява резба! Те са за резерва, де.


« Последна редакция: Август 29, 2018, 17:10:22 от Nik1600GT »

Август 29, 2018, 20:19:02
Отговор #127

Неактивен 30e

 • Публикации: 474
  • http://opelclub.bg/
С такива накрайничета е пълно по камионите и ги има във всеки читав магазин. Мога да дам насоки - пластмасовите от щангите за кранчетата на кабина за Скания, металните са на цилиндърчета за моторна спирачка или щангите за скоростите.
Даже повечето метални си вървят с шпилката с ябълката на нея.
При разбран магазинер и мостра в ръка ще се намери заместител :)

Пп: даже едната щанга на снимката ми прилича баш на Скания ;)
« Последна редакция: Август 29, 2018, 20:25:15 от 30e »
Fuck the Coca, Fuck the Pizza, all we need is six v redica - powered by Fanatic

Август 29, 2018, 20:35:32
Отговор #128

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1180
Въпросът е по какъв начин ябълката се хваща за рамото задвижващо дросела. На мен примерно метални женски накрайници твърдо не ми вършат работа щото не ми се занивама с глупости при триене метал в метал после да побългарявам нещата като "присаждам" и ябълка. Дори и да гресираш механизма се износва доста бързо и се получава приличен луфт. Оттам всякакъв реглаж и синхронизация отиват по дяволите. А метални женски накрайници с все ябълката съм виждал и аз. Твърдо обаче държа на пласмасов женски накрайник за това шарнирното съединение. Така ябълката на практика става вечна.
И другия проблем - за 2ка карбове трябват 2 такива с дясна и 2 с лява резба. Иначе не може да стане реглажа на задвижващия механизъм. Ладовите примерно всичките са "джендъри"  ;D с некво подобие на дясна резба и добре, че е така и лесно обръщат резбата  :D.
« Последна редакция: Август 29, 2018, 20:44:32 от Nik1600GT »

Август 29, 2018, 23:09:48
Отговор #129

Неактивен DMC

 • Публикации: 1414
 • Георги Димитров
хохохох, това с джендърите ми хареса :)

Ще видя какво предлагат тук в магазините. И това с ладовите на Ники, както и на Владо инфото за Скания ще ми бъде полезно! Аз наистина нямах идея къде да търся решение. Ровичках в интернет пишейки "шарнирни съединения" или "ябълковидни съединения" и изобщо нищо подходящо не намерих...
Peugeot 205 1.6 GTI '84
Peugeot 205 1.4 Roland Garros '90
BMW E12 528 '78
Opel Rekord C 1.9 Sprint '67
Alfa Romeo 2000 GTV '74
Citroen CX 2500 IE Pallas '83
VW T3 Caravelle 1.9