Малко да раздвижа темата.
Захванах се отново с Рекорда след дълъг застой. Миналата година почти не съм прави лнищо по него. Карах го чат пат ей така недовършен. Събраха се доста задачи по другите ми коли и затова го поизоставих.
Сега реших да му направя най-накрая парно.
Оригиналното кранче на парното е месингово и с много специфична форма. Ето как изглежда:

Моето беше разпаднато и затова карах без парно. Именно заради този кран изводите на радиаточето са много особени (ще ги видите на снимката).

От един донор свалих цяло парно, което се оказа се с различен кран и различен радиатор. И реших да ползвам него (левия на снимката). При него тръбите излизат по удобен начин и са насочени директно към коша. При този модел парно кранът стои в коша. При другият модел парно (този в дясно + кранът, който съм показал по-горе) кранът стои в купето закрепен на самото тяло на парното.
Преди да сложа "новия" радиатор реших да го огледам - виждаше се, окисление от теч на 2-3 места. Сложих го на чешмата с един маркуч, затапих другата тръба и ... протече от 2 места. Зачистих местата с месингова телена четка и ги запоих. Последва повторна проба на чешмата - няма теч. Разгледах вентилаторите - различни са на 2те парнота. Почистих и двата мотора, смазах втулките и ги пуснах на акумулатора за да видя кой работи по-добре и кой е по-тих. Работеха идентично, избрах еидния и сглобих парното.

Сега ще сложа външно кранче за парното. Закупих едно, което ми се стори много подходящо, но забравих да го снимам. Идните дни като го сложа ще пусна снимки.
През 2019та успях да се сдобия с комплект чистно всмукателни колектори (dbilas dynamics) и въздушен филтър за CIH двигател. Преди 2 месеца пък си купих случайно 2 бр. DellOrto DHLA от Alfa 75 1.8. За жалост бяха дупчени за газ. Разглобих ги, почистих ги и ги сложих в колата. Имаше бая полимеризирал бензин при ускорителните помпи. Не съм сменял гарнитури и о-пръстенчета, само почистих и сглобих. По-натам ще ги ревизирам детайлно. Искам сега просто да видя как върви, как се държи. Може би ще трябва да сложа жигльори и т.н. за двулитрова кола, а не за 1.8 както е в момента.
Пригодих жило за газта от Лада (беше под 10лв чисто ново). Сложих жило за смукач и я запалих. Запали от четвърт, държи си празен ход, форсира се. Още не съм навързал водите за да мога да я покарам, но идните дни ще свърша и тази работа.

Срещнах една особеност - двата карба стоят раздалечено един от друг (за разлика от Алфата) и затова палчето, което движи втория карб не може да го достигне.
ИЗмайсторих някакво удължение, но забравих да до снимам подробно. Стана добре - стегнах го и с болт и с двукомпонентно лепило. Оказа се, че тези кадмираните детайли на карбуратора са от някакъв изключително твърд метал. С 3 чисто нови свредла пробвах и не успях да го пробия. Затова се наложи да ползвам лепила и т.н.