Радвам се, че си ползвал доста апаратура и нещата на практика са се получили. Ремонтни комплекти има и ще ги сервизираш перфектно карбовете. В това не се съмнявам. Само няколко тънки момента от моя скромен опит и това, което пише в една от най-добрите за мен книги за настройката за тези карбове. Ще постна само най-важните 3-4 страници от тази книга, касаещи настройките. А по-горе можи би и ти да цитираш тази книга
.
Първо за оборотите на празен ход. При тези карбове и твоя вал много вероятно е мотора и карбовете да са по-добре на едни 900-950 оборота. На първата от тези страници по-горе тук Дес Хамил за валове 270-290 градуса (ти 100 на 100 си с такъв) дори цитира цифрата 1000 оборота.
При мен например Кефера ми с 276 гр. вал и двойните Вебери определено под 950 оборота не е ОК. И съм ги оставил 950 оборота на празен ход.
За делкото и центровката. Дори и да дават 4 градуса с разкачен вакуум-коректор (центровката винаги се прави с разкачен вакуум-коректор на аванса), може да се окаже, че мотора си иска малко по-голям сатичен аванс. Едни 6-7 градуса, примерно. И още. По-правилно е да се прави центровка
по максимален аванс! Той е много по-важен от аванса на празен ход. Ако максималния ти аванс го дават примерно 35 градуса, настройваш делкото така, че да достигаш тези 35 градуса и оставяш аванса на празен ход "колкото дойде". Максималният аванс всъщност не е "закован". Обикновено го дават в някакви граници. Така, че в границите на допустимия максимален аванс можещ да си направиш аванса на празен ход. Лошото е само ако и при най-високата допустима стойност на максималния аванс, аванса на празен ход дойде малък. Е тогава трябва да се отваря и пипа делкото - ограничителите на "бъбреците" трябва да се "затворят" за да може при по-голям аванс на празен ход да не "излизаш" извън допустимия максимален аванс. При мен например го дават 28-32 градуса максималния аванс. Наравил съм го около 31 градуса и при тези 31 градуса мах аванс, аванса ми на празен ход е 7 градуса. Малко повече статичен аванс = малко по-голям въртящ момент в ниските и по-респонсен мотор.
За настройките и синхронизацията. Освен тази книга съм ползвал и куп други квалитетни източници и има следните няколко тънки момента. Първо, това с броя на оборотите, на които първоначално се разизват тези 4 винта, не бива да се абсолютизира. На други места съм чел следното (и е вярно). Можеш да ги развиеш на практика на прозволни обороти първоначално. Стига да имаш приличен празен ход над 500-600 оборота. Оттам натък се работи
индивидуално с всеки винт поотделно. Т.е. развиваш или навиваш през 1/8 оборота и
търсиш най-високи обороти и най-спокойна работа на мотора.
С всеки от четирите винта. Като при всяко развиване се изчаква около 10 секунди за да се усети ефекта от пипнето на съответния винт.
И невинаги, особено със стари карбове, можеш да очакваш, че на финала всички винтове ще бъдат еднакво развити. . Обикновено се смята за нармално да има разлика от порядъка на +/- 1/8 обората. Повечето от тези неща Дес Хамил ги пише на последната страница, която постнах по-горе.
Изключвайки ускорителните помпи, това че няма ряз и "позабива"/мудна е колата може да е от началното положение на дроселите след синхронизацията (прекалено затворени), споменатия 4 градуса аванс (да идва малък) и/или в комбинация с това, че вакуум сигнала, който ползва вакуум-коректора на делкото идва слаб. Случва се при слагането на такива спортни карбове вакуум сигнала да дойде слаб (а той лесно се мери с евтин китайски вакуумметър, но е хубаво да се мери под товар, т.е. в движение и при различни режим - аз мерих и това наскоро
) и доста "багачки" с такива Вебери или Делортота ползват делка с изцяло центробежен аванс без вакуум-коректор, но не първото делко просто с разкачен вакуум-коректор де, а с къстъм харектеристика на центробежния аванс. Между другото имам 3 делка, 2те са перфектни, едното е за части (но и него мога да направя). Едното от 2те е с изцяло къстъм центробежна характеристика на аванса (без вакуум коректор), а другото ползва и вакуум коректор. И съм на кантар с кое от двете делка колата върви по-добре. При по-спортно каране, с "по-сериозно" боравене с педала на газта и повечеко обороти, нещата клонят към изцяло центробежното. И има логика - при такова каране дори и делкото да има вакуум кореуктор, то вакуум сигнал на практика няма и се ползва основно центробежния аванс. Но аз този центробежен аванс съм го "пипал" (характеристиката на аванса на центробежния регулатор тук е по-агресивна от тази на делкото ползващо и вакуум коректор) и статичния ми аванс при това делко не е 6-7 градуса, а 10-11. При лежерно каране обаче вакуум коректора помага и дава някаква икономия на гориво при лежерен крюиз. С вакуум коректора и някак "по-мазно"/по-плавно ускорява колата и може "по-леко" да се борави с педала на газта.
И най-тънкия момент. Много важно е
в какво положение са останали дроселите след финалната синхорнизация. Ако са много затворени пак ще е мудна колата. Ако са много отворени - вероятно вече са се показали онези първи отвори за прогресивния режим на карбовете и пак не е ОК (бърка се прогресивния режим). Аз за да не ги свалям и слагам карбовете след синхорнизацията (и да се чудя дали дроселите не са прекалено затворени или пък прекалено отворени спрямо тези прогресивни отвори) правя следното. Понеже имам 3 комплекта абсолютно еднакви двойни Вебери, с единия комплект съм експериментирал следното. Слагам парче от "рехава" салфетка (на един "кат") между винта на дросела и стопера, развивам здраво, после почам да навивам по малко винта и там където почне да се закъсва салфетката (при опит да я "измъкна"), това ми е началното положение, при което почва да отваря дросела. Оттам нататък при мен имам право да навия максимум 1 1/8 оборота винтовете на дроселите преди да започнат да се показват тези отвори за прогресивния режим под дросела. И когато правя синхранизиция с поставени на колата карбове гледам да са точно около 1 оборот навити тези винтове, т.е. синхорнизацията започвам да я правя с около 1 оборот навити винтове. Идеята е след синхронизацията тези първи отвори на карбовете за прогресивния режим да са едва закрити и при минимално подаване на газ да почнат да се "показват". И така колата е най-респонсна.
Жоро, знам че пипаш с много разбиране и повечето неща ги знаеш много добре. Просто споделям и моя скромен опит. А тези двойни спортни Вебери и Делортота са ми слабост
. Някой неща в книгите понякога остават между редовете и не винаги се пише всичко. Радвам се, че и ти си от "двукарбураторната банда". Тези карбове са разкошни и на финала ще има много усмивки и положителни емоции зад волана. Успех!