След неколкократни разговори с Nik1600GT на тема карбуратори, аванси, запалвания и т.н. имам успех.
Играх си да настроя запалването на статичен аванс 4 градуса както го дават по книга. Измерих максималния аванс и какво да видя-вместо аванс - закъснение.
Рових, гледах какво може да съм объркал и накрая разбрах, че съм объркал преди време като съм присадил грешен дистрибутор
Имало някакви CIH мотори инжекционови, които вакуумът им бил закъснение, а не предварение. И аз съм попаднал точно на такъв.
Намерих правилния дистрибутор и настроих колата както пишеше по книга - 4-5 градуса статичен аванс и около 34-5 градуса максимален аванс при 3500 оборота.
На снимките се виждат и номерата на Bosch - 2та дистрибутора са последователни номера.

Двигателят заработи добре, има тяга, но и детонира през карбураторите от време на време.
Чудих се да не би да дърпа въздух отнякъде ида беднее сместа, търсих нехерметичност - нищо.
Карбураторите, които сложих са Dellorto DHLA от Алфа Ромео 75 1.8
Моят Рекорд е 1.9, но с ремонтни бутала и е някъде около 1940 куб. см.
Реших, че може би жигльорите не са ми подходящи. Разглобих един карбуратор от Алфата ми (Там са от двулитрова кола 100%) за да сравня как са там жигльорите. Ето сравнението в табличка:

Единствената разлика е Idle Jet-а, който би трябвало да работи до към 2000об/мин, а именно там имам аз детонации, нагоре вече е окей.
Успях да си намеря Idle jet 57 и ги замених. И колата спря да детонира! Успех най-накрая, след няколко дневни експерименти, сваляния, качвания на карбуратори и т.н.
Смених маслото и по препоръка на Ники сипах Shell Rimula R4X.
В момента колата е с разглобен интериор и не съм я карал в скоро време. Свалях шаблони за мокети използвайки Дидовото Know-how и в момента чакам да ми ги разкроят и обточат.
Надявам се идната седмица да съм със сглобен интериор.
Освен всичко смених и единия преден долен носач, защото се оказа, че именно заради него имам проблем със страничния наклон на това колело. Преди време някой е сменял шарнир, но е сложил неоригинален, който е ексцентрично сложен спрямо оригиналния. Смених носача, сложих оригинална втулка и шарнир и камбърът си дойде както трябва. Следва да отида на реглаж.