Айде малко свежо инфо покрай Рекорда

Отдавна не съм писал, но това не значи, че по колата не се работи. Тъй като останах без гараж преди 2 месеца се наложи бързо колата да отиде в сервиз, където да и се слоби и сложи мотора. Сервизът е на мой приятел и съм сигурен, че няма да има изненади, затова и бях спокоен. Междувременно с колегата Peter1978 взаимно си помогнахме и сега ползвам неговия гараж (благодаря ти Пешо!).

Ето как изглеждат новия и стария успокоител на веригата. Като място на монтаж са същите, но болтовете, с които се хваща новия успокоител са особени стъпални болтове. Не можах да намеря да си купя такива и затова използвахме втулки за да докараме стъпалото. Нямам снимки за съжаление да го онагледя.
За това време двигателят беше сглобен, но за съжаление нямам снимки от процеса, тъй като както казах, не участвах за съжаление.
Накратко ще разкажа какво беше направено по мотора:
- нови биелни и основни лагери (шийките излезнаха чак на втори ремонт!)
- нови сегменти (понеже буталата са втори ремонт, затова и сегментите са втори ремонт 93.97мм).
- чисто нови клапани на главата с нови седла, гумички, шлайф и т.н.
- челосване на блока и хонинговане на цилиндрите
- нов съединител Valeo
- нова водна помпа
- нова ангренажна верига. Ангренажните колелета не ги сменихме, защото не изглежда по-зле от новите
- нови обтегачи и успокоител на веригата
- семеринги, гарнитури и др. такива - нови разбира се.
Със сегментите филма беше голям. Никъде не успях да намеря втори ремонт сегменти. Търсих по магазини, рових в каталози, търсих в Германия.... Единственото нещо, което се доближава беше четвърти ремонтен размер от газ 24, но и такива не намерих никъде.
ГАЗ -24:

Опел:
Накрая се обадих на завода в Разград (завод Дружба) и хората откликнаха бързо и ми намериха компресионни сегменти. Причината да сменя сегментите е, че имах един счупен. Иначе останалите не бяха износени. В крайна сметка сложих тия разградските компресионни и старите маслени.
Тук е мястото на благодаря на Дидо, който ми даде друга скоростна кутия, която е с минимален луфт на първичния вал (За разлика от моята, която и виеше). Дидо освен това ме снабди и с генератор от по-новите Рекорди. ИСках такъв алтернатор с вграден диоден блок, за да разкарам електромеханичния реле регулатор.

Стартерът само го боядисах, защото втулките му изглеждат добре, както и четките.
От един Рекорд Е успях да си намеря електронно запалване, което съм пригласил да монтирам, за да махне чукчета наковални и всякакви такива архаични дивайси, пречещи на хубава искра във високите обороти

Блокът и главата са боядисани със някакво 3в1, не помня точно на кой български производител.
Търся си капак на клапаните. Някой ако види някъде Фронтера 2.4 на части или някоя Омега с тоя мотор - да ме има предвид. Не ми се иска да слагам ламаринения, който имам. Оригиналния капак за съжаление при мен липсва, а в чужбина е доста скъп. Той изглежда така:

Ето го на тръгване от сервиза:

В момента Опелът си е при мен в новия гараж и действам когато мога. Прекарах инсталацията в коша. Имам малко работа по нея, тъй като много ръчички са пипали преди мен и се случва така, че от фийдъра до консуматора един кабел да сменя 3 цвята
Но пък инсталацията е ултра простичка, така че ще я наглася бързо.
Като купих оригиналните за Рекорд СПринт карбуратори се наложи да потърся и оригинален изпускателен колектор, тъй като този, с който дойде колата е несъвместим с тях. От един колега от Нова Загора се снабдих с изпускателен колектор от инжекционна Манта. След като го изпясъкоструих видях пукнатина и реших да го закарам за го заварят. За щастие заварката мина добре (при чугун винаги има риск от допълнителни пукатини). Не е максимално красиво, но няма да се вижда и се надявам и да не се и чува

Скоро ще има още напредък. Мисля, че ще успея да го завърша Май месец.