Здравейте ! Накратко казвам се Симеон и съм на 21 години . Не помня кога точно беше, но около 9-10 клас ми дойде идеята че искам да притежавам и да карам Москвич - 408/412 . От една страна може би защото именно на дядовата осмица са ми първите спомени зад волана и характерната миризма от нея ми се е забила в главата, от друга наистина намирах машината за доста красива с всичкия този хром по нея . Започнах да събирам пари къде от рождени дни, от закуски и общо взето по всички възможни начини . До тук всичко окей, преди няколко години още излизаха читави москвичи за добри пари, но родителите ми не останаха очаровани от тази моя идея и постоянно ми играеха контра .
По едно време имах идеята да възстановя дядовия 408и, даже през всичките години бях събрал доста части за модела, но бързо се отказах защото е бракуван,гнил има проблеми с мотора и т.н.

Някъде около месец Април тази година с моят Адаш (също голям фен на марката, притежава два - 2140 ), обикаляхме градът ни по забутаните му краища с цел да разгледаме къде какво старо желязо се крие. Понеже знам точно за този Москвич още от преди 3-4 години и му викам хайде да го видиш и отидохме и го заварихме във вида в който го знам още от преди това :

Постояхме малко коментирахме машината и не след дълго излезе жената на собственика. Започнахме да я разпитваме с какъв мотор, коя година е и я засипахме с въпроси, от въпрос на въпрос накрая жената ни каза че мислили да го дадат на скрап, в този момент на мен сърцето ми прескочи, света ми се видя крив и без да се замислям я попитах да ми го продадат. Извика мъжа си и той се съгласи, но преди това ми показа москвича в какво състояние е .... да ви кажа честно по гнила кола не бях виждал до сега

но и това не ме спря, защото като го питах с четрите фара ли е ? той ми отвърна с два фара е , едва започнах да се сдържам да не показвам емоция за да не ми вдигне цената

иии най-важното москвича има документи . Разбрахме се, след няколко дена минахме през нотариуса и направихме договор за покупко-продажба . Върнахме се при москвича да го вземам, ами той както го гледам не беше местен от може би 2009 (съдя по стикера за гражданска отговорност която беше от тази година ) реших че няма да мога да го закарам до гаража. Вземаме буксирно въже връзваме за моя и на адаша ми москвича и газ към нас . Няма да опиша каква атракция бяхме докато минавахме през по голямата част на града, един лъскав москвич тегли една стара бракма

всичко живо се обръщаше по нас и ни гледаше дълго . Прибрахме го в гаража с бутане (откачиха ни се ръце,крака каквото се сетите, всичко му беше запекло на този москвич и отнесе доста майни) и ето го и него :

Забравих да кажа че предишният собственик ми даде и няколко резервни части :

Общо взето Москвича е Руска сглобка, аз съм му трети собственик доколкото знам, вторият му е кърпил пода и мисля че той го е въртял през таван, има ужасно много кит по колата и ръжда, повечето от детайлите ще се сменят да не кажа всички, с 408 логото е на волана,жабката което липсва за жалост, цели червени стопове, цяла предна седалка която е на баница и другите подробности можете сами да ги видите . По колата има не малко работа, за съжаление мисля че няма да мога да я направя пълен оригинал 1:1 , но ще се постарая с всичките ми налични части които съм събрал през годините да я направя годна за движение и възможно най-близко до оригиналния вид . И държа да Благодаря на колегата Viva_lancia , който ми намери чисто нова решетка за модела !