Автор Тема: Москвич 408И, 1974 г. - Моят пръв проект  (Прочетена 5438 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Юли 28, 2018, 09:26:20
Отговор #30

Неактивен andi1

  • Публикации: 40
На боргверг ли се прави?
« Последна редакция: Юли 28, 2018, 11:11:31 от dido1903 »

Юли 28, 2018, 10:02:02
Отговор #31

Неактивен michev

  • Публикации: 2446
  • only rear wheel drive
На две места знам къде могат да сменят и райбероват втулките на разпред. вала.В Сливен и в Пловдив. :)
На много места могат да го направят, всеки знае такива в собственият си регион, зависи откъде е колегата. В моя край, местата са във Варна, и село Мадара. Не е кой знае какво, всяка добре оборудвана работилница за обработка на метали, ще се справи. Просто в случая говорим, за специализирани работилници в ремонт на автомобилни агрегати.
« Последна редакция: Юли 28, 2018, 11:11:12 от dido1903 »

Юли 28, 2018, 23:07:54
Отговор #32

Неактивен победовод

  • Публикации: 808
Не мога да разбера за каква смяна на втулки на разпределителен вал, се коментира тук.Наличен е двигател на 67 х. км.,който по думите на колегата-топикстартер,загрял държи налягане 2 на ХХ.Това са показатели на заводски нов двигател.
При това налягане,замерването на разпред вала и втулките,със сигурност ще даде хлабина от порядъка на заводските за нов двигател 3-7 стотни,и далеч от граничните 15 стотни.
Дори и шлайфането на вала е било грешка,можеше да се вкарат стандартни лагери от Русия.
Аз лично ,при ремонт никога не пипам заводски детайли,които са в допуск на нови или близо ,първо защото няма нищо по добро от заводското вграждане и второ,спестявам си евентуалните главоболия от грешки при механичните обработки.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Юли 29, 2018, 11:19:46
Отговор #33

Неактивен andi1

  • Публикации: 40
Тук намерих само едни стандартни основни лагери, но така и не разбрахме защо след монтажа им, вала затегна зверски, по никакъв начин не можахме да го завъртим. Затова се принудих да  пратя вала за шлайф в Доброславци, Софийско, за да монтирам наличните ми съветски лагери на 0,25мм. А разпределитения вал  и лагерите му мисля да ги оставя същите, добре са на първо четене.
Двигателя до сега съм го карал с масло 10в40 и мисля така да продължа.

Юли 29, 2018, 12:11:27
Отговор #34

Неактивен Nik1600GT

  • Публикации: 794
Тук намерих само едни стандартни основни лагери, но така и не разбрахме защо след монтажа им, вала затегна зверски, по никакъв начин не можахме да го завъртим.

Защото лагерите са били миндили! Не си нито първия, нито последния дето му се случва. Имах подобен проблем с кофти (иначе нови) биелни лагери. В един момент помислих, че има нещо с биелите - но ги бях проверявал/мерил няколко пъти! И не само аз! Пробвах няколко комбинации от лагери и биели ... всичко се стяга на килограми и т.н. - е няма и няма ... биелите затягат на вала! Лагерите в коша ... следващ комплект (най-доброто, което можах да намеря ... Колбеншмит) и всичко заспа. Но заради миндилски лагери да шлайфаш вал  :-\ .. аз не бих го направил.
За маслото - проблемът не е толкова и точно в това дали ще 10W40. При класически долновалови мотори и/или такива с "плоски" повдигачи повечето от "съвременните" масла не осигуряват достатъчна защита! Независимо от вискозитета ... от бързо износване страдат най-вече повгачите и (гърбиците на) разпределителния вал. Та от вискозитета ... синтетика, полу или менерално ... доста по-важно е да се сменя по-често и да има сериозно съдържание на на ZDDP (най-добрата противоизносна добавка за това по-горе). Което ZDDP в почти всички "съвременни" масла (покриващи какви ли не стандарти от последните години) е намалено здраво. Прословутата екология (уж), проблеми с катализаторите и т.н.  И по тази причина дори на запад и то при хора, за които скъпото масло не е проблем, често изборът на подходящо масло за класическа кола е затруднен и се сипват разни масла за дизелови коли (и то такива покриващи МАКСИМАЛНО СТАРИ стандарти за дизели щото там има достатъчно ZDDP ) или ... дори мотоциклетни масла  ;)! Има разбира се и разни масла с претенции, че са специално и едва ли не за класически коли ... най-често 20W50 ... но докато фирмата производител не покаже пълна спецификация на маслото и съдържанието на ZDDP (много малко фирми го правят!) ... за мен това си е търговски трик и просто едно "дебело" масло.
Пример за доста добро (при това не скъпо) масло за класическа кола е "старата" Шел Ротела Т 15W40. От Шел изобщо нямат претенции да е за класически коли, просто си е едно масло за дизели, но се знае, че има високо съдържание на ZDDP и на запад карат и класически (бензинови са!) Поршета с него! Само, че у нас (пък и на запад) мисля, че се изчерпа и не се произвежда вече.  Все пак варианти за хубаво/подходящо масло има. На принципа - който търси ... намира. Стига да знае какво търси.
« Последна редакция: Юли 29, 2018, 13:05:08 от Nik1600GT »