Тук намерих само едни стандартни основни лагери, но така и не разбрахме защо след монтажа им, вала затегна зверски, по никакъв начин не можахме да го завъртим.
Защото лагерите са били миндили! Не си нито първия, нито последния дето му се случва. Имах подобен проблем с кофти (иначе нови) биелни лагери. В един момент помислих, че има нещо с биелите - но ги бях проверявал/мерил няколко пъти! И не само аз! Пробвах няколко комбинации от лагери и биели ... всичко се стяга на килограми и т.н. - е няма и няма ... биелите затягат на вала! Лагерите в коша ... следващ комплект (най-доброто, което можах да намеря ... Колбеншмит) и всичко заспа. Но заради миндилски лагери да шлайфаш вал

.. аз не бих го направил.
За маслото - проблемът не е толкова и точно в това дали ще 10W40. При класически долновалови мотори и/или такива с "плоски" повдигачи повечето от "съвременните" масла не осигуряват достатъчна защита! Независимо от вискозитета ... от бързо износване страдат най-вече повгачите и (гърбиците на) разпределителния вал. Та от вискозитета ... синтетика, полу или менерално ... доста по-важно е да се сменя по-често и да има сериозно съдържание на на ZDDP (най-добрата противоизносна добавка за това по-горе). Което ZDDP в почти всички "съвременни" масла (покриващи какви ли не стандарти от последните години) е намалено здраво. Прословутата екология (уж), проблеми с катализаторите и т.н. И по тази причина дори на запад и то при хора, за които скъпото масло не е проблем, често изборът на подходящо масло за класическа кола е затруднен и се сипват разни масла за дизелови коли (и то такива покриващи МАКСИМАЛНО СТАРИ стандарти за дизели щото там има достатъчно ZDDP ) или ... дори мотоциклетни масла

! Има разбира се и разни масла с претенции, че са специално и едва ли не за класически коли ... най-често 20W50 ... но докато фирмата производител не покаже пълна спецификация на маслото и съдържанието на ZDDP (много малко фирми го правят!) ... за мен това си е търговски трик и просто едно "дебело" масло.
Пример за доста добро (при това не скъпо) масло за класическа кола е "старата" Шел Ротела Т 15W40. От Шел изобщо нямат претенции да е за класически коли, просто си е едно масло за дизели, но се знае, че има високо съдържание на ZDDP и на запад карат и класически (бензинови са!) Поршета с него! Само, че у нас (пък и на запад) мисля, че се изчерпа и не се произвежда вече. Все пак варианти за хубаво/подходящо масло има. На принципа - който търси ... намира. Стига да знае какво търси.