Автор Тема: Форумен фолклор  (Прочетена 4037 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 17, 2019, 19:08:44
Отговор #20

Неактивен oldrat

 • Публикации: 829
 • beep beep
  • Renault 4F6
– С какво се занимаваш сега?
– С екстензията на глюкофруктозо-амилозна колоидна дисперсна система.
– Уау, звучи сложно и интересно, а какво точно значи?
Разтягане на локуми...
 O0

Януари 17, 2019, 19:46:53
Отговор #21

Неактивен oldrat

 • Публикации: 829
 • beep beep
  • Renault 4F6
Малко е дълго ,ама обяснява много неща в особеностите на словоизраза по нашите земи.
Цитат
Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч: "Дами и господа, моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:
 1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".
 2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си. Или - готина, по-готина, най-готина, бафмааму.
 3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.
 4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.
 5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "ебеш ли му мамата!", "а - сега ме хвана!"
 6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
  На последната 6- та точка американският делегат не повярвал и казал "Не го вярвам това, че една дума може да замести коя да е дума в езика, аз лично ще проверя това!" Разбира се Mr. Smith заповядайте в БГ да проверите!
    И така мистър Томас Смит хванал самолета, прелетял океана и още веднага на аерогара София решил да пробва вълшебната дума. Отишъл на информацията и казал: "Моля ви, таковайте ми едно такси" - няма проблем, служителката набрала един номер и таксито пристига. Изненаданият Мистър Смит се качва в таксито и казва на шофьора: "Моля ви таковайте ме до най-луксозния хотел в София" - няма проблем - бум в Шератон. Още по-изненадан отива на рецепцията и казва: "Моля ви таковайте ми една стая за 5 нощувки" - няма проблем регистрират го дават му ключа и момчето му занася багажа до стаята. Томас е като треснат, но продължава да тества думата не вярвайки на ушите и очите си - сяда в ресторанта и казва: "Моля ви таковайте ми мешана такова с шопска такова и едно такова Каберне Совиньон" - след малко иде мешаната скара, шопската салата и виното. "Oh my God, he was right - it really works" признал накрая Тома неверни. На сутринта станал и тръгнал към банята, но се сетил, че предишната вечер му направила впечатление една старинна сграда недалеч от хотела и един минувач го информирал, че това е Централна Баня, та нашият човек решил да я пробва как е, щото в неговата модерна държава няма такива работи. Влезнал човека да се къпе, но там нямало четка с дълга дръжка, с която да си търка гърба и той помолил един пич да му сапуниса гърба с думите "Моля ви, таковайте ме отзад". При което оня се оказал услужлив човечец - (ми чужденец все пак - няма да го оставим с впечатлението, че не сме гостоприемни я!) - и съответно го "таковал".
  Томас Смит останал доста изненадан от събитията, но си замълчал (все пак чужда държава, може пък тук това да е нормално) и като се върнал в Щатите - споделил си преживяванията, при което доцент Ганев се плеснал по челото и казал, о, аз забравих да ви предупредя колега, че "таковане" се спряга неправилно на гол гъз ..
[/size][/color]

Януари 17, 2019, 19:50:27
Отговор #22

Неактивен oldrat

 • Публикации: 829
 • beep beep
  • Renault 4F6
По въпроса с ламаринката ,заставам на страната на Румбата! Поради точка 6. А тя гласи:
6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
Джиджавка или ламаринката е подобно описателно за цял автомобил. И ако по някаква причина /далтонизъм например/ не виждаш детайли в снимките....оле мале.  Справка - https://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,9289.10.html :winktongue:

Януари 17, 2019, 19:56:00
Отговор #23

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 2255
 :)) :)) :))
retrobs.com

Февруари 28, 2019, 22:46:21
Отговор #24

Неактивен oldrat

 • Публикации: 829
 • beep beep
  • Renault 4F6
Крайпътна кръчма! Пълна. Пияни рокери се вихрят здраво. Спира стар тир ,слиза шофьора. Невзрачен пич с уморен вид и влиза. Поръча си скромно шкембе с уюти чушки и сяда в ъгъла. Рокерите естествено решават да се гъбаркат. Отива един до масата и казва :
 - Тираджийте сте само мухльовци.
И изсипва солта в шкембе-чорбата на човечеца. Става следващия.
- Вие тираджийте сте смотаняци.
И сипва оцета в ястието. Излиза един огромен рокер сяда на масаата на тираджията изплюва се в чинията му и гледа страшно. Пича става и си тръгва без да отговори. Рокерите се хилят възторжено и коментират:
- Ей тва тираджийте са много смотани никви мъже не са!
Бармана бърше вдна чаша и добавя:
- Да ,бе! И за шофьори не стават , тоя тъпак мина през всичките мотори отвънка.