Здравейте!
Най-накрая се реших и аз да представя моя ВАЗ 2101 или иначе казано Жигули.
Колата е закупена от дядо ми през 1974 г. от Мототехника в гр. Бургас.
До 1997 г. се караше и подържаше от него,като се държеше в гараж и в него не влизаше неизмита,имаше дори тефтер,в който бяха отбелязани всички операции ,като смяна на масла,свещи,гуми,регулиране на клапани и т.н.
Между 1997 г. и 2006 г. Колата се ползваше от чичо ми,като в този период се появиха първите видими ръжди и обичайни проблеми за автомобил на тази възраст.
Третият период на колата датира от 2006 г. до ден днешен. През това време,по нея са сменени амортисьори,пружини,фарове,стопове,спирачна система,калници,прагове и още доста части,за които не се сещам.
Смяната на калниците с прагове бяха придружени и с боядисване и кърпене,като по времето,когато беше извършен ремонта (2008-2009) си мислех,че е перфектен. Като абитюрент (2011) направих основен ремонт на двигателя.В този вид карах колата до миналата 2016 г. През това време не е виждала дъжд или сняг,но въпреки това се появиха нови ръжди,на места където ги имаше преди боядисването. С годините разбрах,че направения на купето ремонт,всъщност далеч не е толкова перфектен.
Вдъхновен от Жигулито на m_g и Ладата на Frysco,реших и аз да ремонтирам (реставрирам) моето Жигули,този път както трябва.
Захванах се да разглобявам,като идеята беше да сменя задната престилка,легенчетата под резервоара и резервната гума и пода под пасажера и шофьора. Липсата на хора,които са кадърни и искат да се занимават с колата ме принуди да запретна ръкави и да се захвана сам.
Естествено,сметките ми излязоха криви. Започнах от задната част,като пораженията от ръждата и некадърния ремонт се оказаха доста по-сериозни от предвиденото.
За съжаление липсата на време се оказа голям препъни камък в процеса на реставрация на колата. За година от както съм я разглобил,по купето не съм свършил много,за сметка на това двигателят и скоростната кутия са разглобени,измити,ревизирани и боядисани и чакат купето. Изпесъкоструил и боядисал съм още куп дребни детайли за тази година. За съжаление все още е непосилно за мен да се занимавам с колата,а и има неща,които искам да бъдат извършени от човек,който се занимава с тенекеджийство. Снимките по-надолу са подредени сравнително хронологично.