Автор Тема: Волга ГАЗ 24 1979  (Прочетена 213663 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Октомври 03, 2022, 19:17:35
Отговор #630

Неактивен vani4a

 • Публикации: 54
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Супер се е получил предния мост. Който не го е играл, не знае какво приключение е, но пък части се намират, а и веднъж направена, Волгата ще кара дълги, дълги години.
По принцип в дебелите книги препоръчват специално на 24 мостът да се маже с трансмисионно масло. Но с такава хубава труднотопима грес няма да има никакви проблеми...
Заради иглените лагери на шенкелния болт. За разлика от ГАЗ-21, Варшава и т.н, където е на втулки и по книга се гресира с консистентна смазка.
В България, поради незнание или упорство, масово Волгите се гресират с грес, което не е болка за умиралка...
Приключение си е ремонта, особено, когато се цели и добър външен вид като краен резултат, освен функционалната част. За гресирането съм наясно какво пише в книгите за модела, но спазвайки рецептата за трансмисионно масло целият шенкел става мазало и месец след ремонта предницата ще прилича на добре запазена и не пипана 20 години. За мен, категорично, това е недопустимо за моите коли! Преди да се спра на синята грес проучих предназначението и свойствата и подробно. Честно казано идеята я взаимствах от темата за Волгата на Момчил и след като се запознах със спецификациите се уверих, че това е правилният избор.

... Мислил ли си да я подкараш по-активно? Така с дребните забаелжки по купето си е екстра за каране. Ще се радвам да имаме и 24ка в квартала да се движи. Последната изчезна преди 15-тина години
Активното подкарване на Волгата съм го обмислял и периодично ми бръмчи като муха в главата. Ако помня добре, последния път, когато се видяхме, си говорихме по темата. За момента няма изгледи да я включа във всекидневно ползване по комплексни причини, като май най-субективната, но и решаваща е че не обичам старите ми коли да стоят пред блока. Миналата седмица покарах Волгата няколко дни в Благоевград и съответно присвоих гаража пред вкъщи, като колата на баща ми, която по принцип нощува в него, беше навън. Не че и двете Волги не са за цялостно боядисване, но меко казано ми стана много неприятно, когато някой беше написал, с пръст, върху прашасалия заден капак на черната Волга старата българска абревиатура с три букви за „аз бях тук“ .  И тази случка е в светлата част от деня за престой от около 2 часа без надзор. Както сигурно се подразбира, надписа си остана и след измиването на колата и се наложи да пастирам набързо целия капак.
 
... Със сигурност много по-добре от това което пише колегата, че никога не е смазвана поради липса на отвори в лагерите. Интересно и какви лагери са използвали на ремонт, иглените лагерчета ГПЗ имат фабрично дупки, които просто трябва да се съвместят с отворите в стойката...
Точно ГПЗ са лагерите без отвори в „черупките“, които свалих от тази Волга. Отделно имам още един комплект чисто нови лагери без въпросните отвори пак ГПЗ, които миналата година получих при поръчката на частите за ремонта на черната. След разговор по телефона, търговецът ми изпрати правилните лагери, като не пожела да му връщам тези без отворите.

Октомври 04, 2022, 09:07:44
Отговор #631

Неактивен m_g

 • Публикации: 1117
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
По същия начин стои и въпроса с кардана - в книгат дават каретата с масло, а шлиците с грес. Съвременните греси ми се струват адекватни и за двете приложения, макар че през годините съм го играл и с масло, даже руските такаламити имат и накрайник за масло.
Да си призная, на Волгата кардана съм го забравил и може би в скоро време ще залягам да го погресирам.

За уличното държане - и мене на два пъти ми трошиха джам на нисата. Имам и положителни епизоди - навремето намирам отгоре на Варшавата две огромни касети с нови части. После след години разбрах кой е бил - оказа се един чичо, бивш пилот на Балкан, който някога имал и той Варшава. Та и аз се отчетох с една нетъркаляща се бутилка.
Редовно комшии от блока ми носят разни нови неща - примерно нови стопове за Шкода и какво ли не. Редовно като ме видят се почват приказки и въобще, нормални хора все още има.


Октомври 05, 2022, 18:29:50
Отговор #632

Неактивен fokke

 • Публикации: 1043
  • fokkerc.com
Супер е станал предния мост!
Аз така и не се наех да го почвам , защото се иска определени инструменти които аз нямах , а и търсих човек за реглажа на предницата и се оказа че е останал някакъв старец в Троян който можел да регулира предни мостове на соц коли , но като говорих с него той не бе сигурен дали ще намери данните и дали ще намери пластините ...Така и не се захванах с него.

Интересно ми е какво стана с хебела , до колкото помня ти дадох с колата и нов такъв без луфт, вероятно си го сложил него ? 

Невероятно е да се види волгата отново по пътищата :)

Кажете каква ви е приказката с Момчил за Лозенец, ако се засичате там с волгата бих дошъл с Марти ( сина ми) да я видим , че на него му беше адски мъчно като я продадохме  и плака доста :)

Октомври 08, 2022, 20:12:10
Отговор #633

Неактивен vani4a

 • Публикации: 54
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Преди регулирането на предницата на черната Волга, миналата година, на мен ми се наложи да се запозная в подробности с допуските и граничните стойности за модела, което предвид че съм събрал доста литература, не беше особено трудно. С майстора коментирахме предварително, въпреки че човекът се занимава с тази дейност от годините, когато Волгите са се ползвали активно и имаше книга „Аз ремонтирам Волга“ в гаража си. Оказа се че има резон в дискусията и сверката на данните с няколко източника, тъй като въпросната книга не е най-точната за модела що се отнася до конкретни стойности. Майсторът нанесе нужната промяна в книгата си и тази година за синята пътеката беше утъпкана.

Относно паразитния хебел – запазих този, който беше на колата. След демонтаж разглобяване и почистване го разглобих и избих втулките му. Лъснах корпуса, поставих нови втулки с уплътнения комплект и запазих оста тъй като беше без язви (полирах я с водна шкурка, за да е перфектна). Грундирах и боядисах частта към ябълковидния болт и поставих нов болт, който също беше минал разглобяване и подмяна на греста. Реално при използване на нов паразитен хебел операциите, които се спестяват са избиването и набиването на втулките, останалите чистения и боядисвания плюс подмяната на греста поне аз не бих ги пропуснал.

С Момчил приказките за старите коли винаги са интересни и последния път стана въпрос за по-активното подкарване на Волгата от моя страна, но за момента тя предимно престоява в гаража. Не съм идвал до София с нея, но ако се наканя ще пиша предварително, за да се видим.

Май 14, 2023, 12:15:01
Отговор #634

Неактивен fokke

 • Публикации: 1043
  • fokkerc.com
Волгата май замина, гледам я няма в мобилето вече.... Дано е у някой мераклия

Юни 24, 2023, 23:25:22
Отговор #635

Неактивен vani4a

 • Публикации: 54
 • Daihatsu Feroza F300 1.6 16V
Волгата все още е при мен, даже тази година я разбудих сравнително рано от зимния сън – средата на февруари времето беше сухо и слънчево и се възползвах да разходя Волгата по съботно-неделни кафета из града.