Спрях се на варианта да добавя 5-та предавка към моята 4-скоростна кутия, за да запазя предавателните числа от 1-ва до 4-та предавка. В действителност 5 скоростната кутия от 2107 е съвсем малко "по-дълга" и вероятно няма да се усети, но ще се наложи да се смени и приводът на километража, за да не лъже, понеже има 3 вида такива.
На снимката по-долу има таблица, в която се вижда предавателното число на всяка предавка за всеки модел скоростна кутия и броя зъби на всяко зъбно колело. В момента съм с числата от най-горния ред и дилемата беше дали да оставя тях или да сложа готова скоростна кутия от 2107, чиито числа са на последния ред.

Поразрових се из необятните руски сайтове и разбрах следното нещо:
Разликата в предавателните числа на кутиите за 2101 и 2107 се получава от това, че зъбното колело на първичният вал (4 от долната снимка) и пъровото зъбно колело (1) на междинния са с различен брой зъби при двете кутии, а въртящият момент за всяка предавка (освен 4-та, която е директна) минава през тях.

Има два варианта, да се направи 4 степенната кутия 5.
Единия е да се сменят първичният вал (4), междинният вал (1), изходящият вал (10),оста за задна (21), да се добавят колела за 5-та предавка (16 и 18) и да се подменят най-задната част от корпуса,лоста за превключване ,лостовете местещи вилките, но така ще се получи кутия от 2107, която вече имам.
Другият (този на който съм се спрял) е да се добави 5-тата към жигуловата 4 скоростна кутия.
За целта се запазва оригиналният първичен вал (4), сменя се изходящият вал (10) с този от пет скоростната кутия. На междинният вал отзад (1) се пробива отвор, в който се навива резба, за да може да се монтира колелото за задна и 5-та предавка (18) и отново, вилки, лост корпус и останалите подробности.
В крайна сметка ще се запазят всички предавателни отношения и ще имам жигулова кутия с 5-та предавка с предавателно отношение 0,898 (както на вторият ред от таблицата).
Вече съм набавил нужните части за да мога да сглобя читава кутия, 5 - скоростната кутия е разглобена и готова за операцията. Остана да сваля 4-степенната и да направя гореописаното.