Автор Тема: ВАЗ 2101 1974 г.  (Прочетена 9271 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 01, 2020, 18:13:25
Отговор #50

Неактивен lipecek

  • Публикации: 34
  • Сто пъти по сто :P
Писах лично на автора. Да си го прочете.

Август 21, 2020, 14:59:32
Отговор #51

Неактивен Димо

  • Публикации: 48
След преработката на скоростната кутия и сглобяването на колата, се появиха вибрации между 80-100 км/ч, които ги има на 4-та предавка, но са по-осезаеми на 5-та. Карданът ме ядосваше доста след сглобяването на колата а си бях наумил на всяка цена да посетя ретропарада в Бургас, и си купих чисто нов от НАР. В обедната почивка в деня на пътуването (на квартален канал) сложих новия кардан с надеждата пътуването до Бургас да е без вибрации. Да ама не... Вибрациите си ги имаше, макар и не толкова силни - все пак дразнещи.


С вибрации, без вибрации - целта беше ясна и на другия ден бях на парада в Бургас.


Имаше много добри автомобили от цял свят. Въпреки, че знаех че ГАЗ 21 е голям автомобил, не предполагах че Жигулата изглежда, като полско фиатче до него.

Спечелих и награда от гласовете на хората, което ме изненада предвид факта, че имаше автомобили от 30-те, 40-те, 50-те, от Щатите, Англия, Германия, а Жигулата в каквото и състояние да е си остава съветска масовка.

Имахме уговорка със свобственика на небезизвестния червен Москвич, да идем и до събора на Лада Клуб България, който се провеждаше по същото време в с.Аспарухово общ Дългопол (на 60-70 км от Бургас).
Много се колебах, заради досадните вибрации, но в крайна сметка тръгнахме. Пътят минава през Айтос и е доста разбит, но за сметка на това живописен.Имаше доста коли, а организацията беше на доста добро ниво - струваше си.Спечелих награда за най-добре реставрирана Лада, отново неочаквано, тъй като имаше поне още два автомобила заслужаващи тази награда.


И обратно към Бургас.

На другия ден твърдо решен да се отърва от вибрациите огледах всичко възможно от скоростната кутия до диференциала.
Откачих кардана и на място вдигах 80-100 км/ч , за да изключа останалите възли от трансмисията от подозрения.
Единственото нередно, което забелязах по цялата трансмисия беше деформираната гредичка на висящия лагер (не знам от кога е така, вероятно от преди реставрацията).

С опора на правилните точки и сила, я докарах до нормалната и форма.

Въпреки това вибрациите си останаха. Единствената ползва от новия кардан, е че изчезна един звънтящ звук при движение с около 80-100 км/ч.
 
Газ към София.

Паркирайки пред вкъщи в София чух, че на празен ход се е появил шум в мотора.
На другия ден я разглобих - веригата опасно отпусната. Оказа се, че по някакъв начин обтегачът е изпуснал и не си върши работата. С нов нещата се оправиха.


Та така, изкарахме си много хубаво. Относно вибрациите - реших да си дам малко почивка и към момента все още не съм човъркал. Набелязал съм фланеца на изходящия вал на скоростната кутия, когато е хлабав Ладите имат точно същите симптоми.
« Последна редакция: Август 21, 2020, 15:04:14 от Димо »

Август 24, 2020, 09:54:41
Отговор #52

Неактивен NikMar

  • Публикации: 497
А геда ли шлиците на фланеца, понякога се разбиват и се получава луфт.
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г./ FIAT Punto 1,1/94 г.
Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
 Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка.
 Закон на Мърфи.

Август 24, 2020, 10:50:31
Отговор #53

Неактивен Димо

  • Публикации: 48
Фланеца на изходящия вал на скоростната кутия няма луфт във шлиците. Единствено и старият и новият кардан имат минимален луфт във шлиците на фланеца, към който се хваща така нареченото гумено каре.
Ще я вдигна във въздуха да се опитам при 80-100 км/ч да видя къде тресе, ако не ще пратя кардана в гр. Кубрат (където имат доста сериозна апаратура за кардани), за да го проверят и ако трябва да го балансират.