След преработката на скоростната кутия и сглобяването на колата, се появиха вибрации между 80-100 км/ч, които ги има на 4-та предавка, но са по-осезаеми на 5-та. Карданът ме ядосваше доста след сглобяването на колата а си бях наумил на всяка цена да посетя ретропарада в Бургас, и си купих чисто нов от НАР. В обедната почивка в деня на пътуването (на квартален канал) сложих новия кардан с надеждата пътуването до Бургас да е без вибрации. Да ама не... Вибрациите си ги имаше, макар и не толкова силни - все пак дразнещи.

С вибрации, без вибрации - целта беше ясна и на другия ден бях на парада в Бургас.

Имаше много добри автомобили от цял свят. Въпреки, че знаех че ГАЗ 21 е голям автомобил, не предполагах че Жигулата изглежда, като полско фиатче до него.
Спечелих и награда от гласовете на хората, което ме изненада предвид факта, че имаше автомобили от 30-те, 40-те, 50-те, от Щатите, Англия, Германия, а Жигулата в каквото и състояние да е си остава съветска масовка.
Имахме уговорка със свобственика на небезизвестния червен Москвич, да идем и до събора на Лада Клуб България, който се провеждаше по същото време в с.Аспарухово общ Дългопол (на 60-70 км от Бургас).
Много се колебах, заради досадните вибрации, но в крайна сметка тръгнахме.
Пътят минава през Айтос и е доста разбит, но за сметка на това живописен.
Имаше доста коли, а организацията беше на доста добро ниво - струваше си.
Спечелих награда за най-добре реставрирана Лада, отново неочаквано, тъй като имаше поне още два автомобила заслужаващи тази награда.
И обратно към Бургас.

На другия ден твърдо решен да се отърва от вибрациите огледах всичко възможно от скоростната кутия до диференциала.
Откачих кардана и на място вдигах 80-100 км/ч , за да изключа останалите възли от трансмисията от подозрения.
Единственото нередно, което забелязах по цялата трансмисия беше деформираната гредичка на висящия лагер (не знам от кога е така, вероятно от преди реставрацията).
С опора на правилните точки и сила, я докарах до нормалната и форма.
Въпреки това вибрациите си останаха. Единствената ползва от новия кардан, е че изчезна един звънтящ звук при движение с около 80-100 км/ч.
Газ към София.
Паркирайки пред вкъщи в София чух, че на празен ход се е появил шум в мотора.
На другия ден я разглобих - веригата опасно отпусната. Оказа се, че по някакъв начин обтегачът е изпуснал и не си върши работата. С нов нещата се оправиха.

Та така, изкарахме си много хубаво. Относно вибрациите - реших да си дам малко почивка и към момента все още не съм човъркал. Набелязал съм фланеца на изходящия вал на скоростната кутия, когато е хлабав Ладите имат точно същите симптоми.