Автор Тема: ВАЗ 2101 1974 г.  (Прочетена 40232 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Август 01, 2020, 18:13:25
Отговор #50

Неактивен lipecek

 • Публикации: 29
 • Сто пъти по сто :P
Писах лично на автора. Да си го прочете.

Август 21, 2020, 14:59:32
Отговор #51

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
След преработката на скоростната кутия и сглобяването на колата, се появиха вибрации между 80-100 км/ч, които ги има на 4-та предавка, но са по-осезаеми на 5-та. Карданът ме ядосваше доста след сглобяването на колата а си бях наумил на всяка цена да посетя ретропарада в Бургас, и си купих чисто нов от НАР. В обедната почивка в деня на пътуването (на квартален канал) сложих новия кардан с надеждата пътуването до Бургас да е без вибрации. Да ама не... Вибрациите си ги имаше, макар и не толкова силни - все пак дразнещи.


С вибрации, без вибрации - целта беше ясна и на другия ден бях на парада в Бургас.


Имаше много добри автомобили от цял свят. Въпреки, че знаех че ГАЗ 21 е голям автомобил, не предполагах че Жигулата изглежда, като полско фиатче до него.

Спечелих и награда от гласовете на хората, което ме изненада предвид факта, че имаше автомобили от 30-те, 40-те, 50-те, от Щатите, Англия, Германия, а Жигулата в каквото и състояние да е си остава съветска масовка.

Имахме уговорка със свобственика на небезизвестния червен Москвич, да идем и до събора на Лада Клуб България, който се провеждаше по същото време в с.Аспарухово общ Дългопол (на 60-70 км от Бургас).
Много се колебах, заради досадните вибрации, но в крайна сметка тръгнахме. Пътят минава през Айтос и е доста разбит, но за сметка на това живописен.Имаше доста коли, а организацията беше на доста добро ниво - струваше си.Спечелих награда за най-добре реставрирана Лада, отново неочаквано, тъй като имаше поне още два автомобила заслужаващи тази награда.


И обратно към Бургас.

На другия ден твърдо решен да се отърва от вибрациите огледах всичко възможно от скоростната кутия до диференциала.
Откачих кардана и на място вдигах 80-100 км/ч , за да изключа останалите възли от трансмисията от подозрения.
Единственото нередно, което забелязах по цялата трансмисия беше деформираната гредичка на висящия лагер (не знам от кога е така, вероятно от преди реставрацията).

С опора на правилните точки и сила, я докарах до нормалната и форма.

Въпреки това вибрациите си останаха. Единствената ползва от новия кардан, е че изчезна един звънтящ звук при движение с около 80-100 км/ч.
 
Газ към София.

Паркирайки пред вкъщи в София чух, че на празен ход се е появил шум в мотора.
На другия ден я разглобих - веригата опасно отпусната. Оказа се, че по някакъв начин обтегачът е изпуснал и не си върши работата. С нов нещата се оправиха.


Та така, изкарахме си много хубаво. Относно вибрациите - реших да си дам малко почивка и към момента все още не съм човъркал. Набелязал съм фланеца на изходящия вал на скоростната кутия, когато е хлабав Ладите имат точно същите симптоми.
« Последна редакция: Август 21, 2020, 15:04:14 от Димо »

Август 24, 2020, 09:54:41
Отговор #52

Неактивен NikMar

 • Публикации: 518
А геда ли шлиците на фланеца, понякога се разбиват и се получава луфт.
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г./ FIAT Punto 1,1/94 г.
Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
 Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка.
 Закон на Мърфи.

Август 24, 2020, 10:50:31
Отговор #53

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
Фланеца на изходящия вал на скоростната кутия няма луфт във шлиците. Единствено и старият и новият кардан имат минимален луфт във шлиците на фланеца, към който се хваща така нареченото гумено каре.
Ще я вдигна във въздуха да се опитам при 80-100 км/ч да видя къде тресе, ако не ще пратя кардана в гр. Кубрат (където имат доста сериозна апаратура за кардани), за да го проверят и ако трябва да го балансират.

Ноември 16, 2020, 13:05:31
Отговор #54

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
Направих пробата с колата във въздуха. Оказа се, че чисто новият (купен от НАР) кардан е крив. На видеото се вижда и биещата шайба на фланеца на диференциала, но самият фланец според мен се върти направо.
https://photos.app.goo.gl/BbnJ82f1SWatoVLv6
Та имайте си едно на ум с частите, дори с "оригиналните"

Ноември 16, 2020, 15:13:22
Отговор #55

Неактивен Yuri

 • Публикации: 355
Новият кардан в Толиати ли е правен или руснаците са разхвърлили афтърмаркет производството из бившите съветски републики и затова да страда качеството? Може би , въпреки,че е нов , трябва да се балансира преди да се монтира на колата.

Ноември 16, 2020, 15:41:33
Отговор #56

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
Не знам къде е правен. Мисля, че има лепенка на него и пишеше нещо от сорта на "ЗАО кардан"  Факт е, че ми го продадоха в увит в найлоново фолио и, че беше понадран, вижда се и на снимките от монтажа. Също така по фланеца на гуменото каре се вижда,че е ползван и преди, тъй като не е боядисан хубаво. Тези неща ги видях още, като го купувах, но реших, че е рециклиран. За съжаление е крив. Ще се опитам да го рекламирам, но минаха около 6 месеца от както го взех. Не мисля, че е редно да си купиш нов кардан и да го дадеш за балансиране. Още повече, че на този има заварени тежести. Пращам оригиналния на баланс и ще видим какво ще се получи.

Ноември 16, 2020, 16:38:05
Отговор #57

Неактивен m_g

 • Публикации: 1123
 • ГАЗ М21, ГАЗ 3102, Варшава 223, ВАЗ 2101, Ниса 522
Аз си взех нов от Пачилов, сложих го и не съм пипал повече. Колата не тресе, а е карана и със 190. Частите на Нар не са кой знае какво. На два пъти купувам от тях шарнири, почнаха да скърцат на 500км. Сложих ТРВ и дотам.

Ноември 16, 2020, 17:18:18
Отговор #58

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
Ами да, като че ли е най-добрия вариант да се купуват части на актуални прозиводители (не руски), където е възможно.

Януари 12, 2021, 09:27:36
Отговор #59

Неактивен Димо

 • Публикации: 92
В крайна сметка пратих оригиналния кардан в гр. Кубрат за балансиране. В Кубрат, защото още при сглобяването на колата в София не намерих място, където да го балансират, защото не можели да го захванат - затова си купих и нов (крив).

Получих го от Кубрат след известен период на чакане в този вид.Беше доста добре опакован, с стикер на сервиза.
Монтирах го и положението беше доста по-добро, но все пак на 5-та при ускорение между 80-90 км/ч имаше леки вибрации. Единственото, което ми дойде на ум да направя беше да разменя, така наречените гумени карета между двата кардана. С това вече се простих с вибрациите.
Единственото досадно, което остана е луфт в диференциала, който се появи след, като му смених семеринга по време на реставрацията. Като гледам обаче, колко успешно се регулира този луфт, по-скоро ще се ориентирам към друг диференциал.