Автор Тема: ВАЗ 2101 "Жигули" - тотална реставрация от нула (18+)  (Прочетена 43625 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Август 20, 2019, 14:47:02
Отговор #120

Неактивен Димо

  • Публикации: 16
Адмирации за положения труд. Само човек, който е минал през подобно приключение знае, за какъв огромен обем от труд, пари, време и нерви става въпрос. Признавам, че имаш здрава психика, като се има предвид, че имаш и други ретро автомобили. Колата я знам от 2007-2008, когато брат ми ме караше по срещите на Лада Клуба в София, тъй като все още нямах книжка. Темата, която пусна след реставрацията беше и една от причините да започна да реставрирам нашата. Преглеждал съм я сигурно стотици пъти, къде да се ентусиазирам, къде да черпя информация, тъй като колите са от един и същ период на производство и са на практика еднакви. Разликата е,че нашата не беше толкова изгнила, просто защото рядко се караше зимата и реставрацията беше малко "по-лека"
При мен вече също му се вижда края.

Август 20, 2019, 16:17:01
Отговор #121

Неактивен m_g

  • Публикации: 820
  • Warszawa 223, ВАЗ 2101, 2xŠ120L, 2xГАЗ М21, Nysa
Вашата беше много по-читава, помня като я направихте предния път. Сега вече май това ще й е правенето. Видях я и на живо, изглежда много впечатляващо. Бих препоръчал монтаж на подкалници - при мен ги поставих скрито, без да надстърчат отстрани, и почти не си личи, а вършат супер работа. Яко консервант в кухините. Сашо е разпробил където трябва и се събира вода, така че ще кара още 100 години.
И за още нещо имам пръст - май аз повлякох крак номерът отпред да е на заводското място под бронята. В България традиционно се слага пред нея (с вариации по селата на решетката или над бронята отгоре). Вече почти всеки, който се хване да реставрира Лада, поставя номера отдолу.
Поздрави и успех!

Август 20, 2019, 22:54:54
Отговор #122

Неактивен Димо

  • Публикации: 16
Колата все още е незавършена. Още малко и ще се опитам да опиша всичко в темата за нея. Подкалници бях сложил още преди да я разглобя и още тогава им изрязах ръбовете, които контактуват с веждите (доста грозно стоят иначе). Предстои да ги монтирам отново.
     Когато идвахме по срещите, тъкмо беше боядисана цялата със сменени прагове и 4 калника за 500 лв. Честно казано за тези пари изглеждаше доста добре, но след години, резултатът беше същият, като този, който подробно си описал.
Относно номера - да, преди това стоеше на стойка над отвора за манивелата. За него, както и доста други подробности за модела съм научил покрай твоята кола Например преди време бях решил че плафоните в купето са помътнели с годините, после разбрах, че всъщност такива са вграждани в ранните 2101.
Много безаварийни километри не само с Жигулата! Живот и здраве ще се виждаме по ретро събитията.