Браво, страхотна работа!
По принцип 4-степенната кутия на Шкодите е доста по-държелива спрямо 5-степенната. В общия случай след 10-тата година на колата маншоните на полуваловете са станали на нищо и кутията си живее с почти нулево мазане. И въобще - не съм чул на някой да се е строшила 4-степенна кутия, докато 5-степенните са много по-капризни. Можеш да сложиш главно предаване 4,44 от 100-тица.
Аз за моята държа една 5-ца с мокри полувалове - уж ревизирана. Макар че 120 моторчето няма сила дори и за 4-ката и на 80 умира, ако са повече от двама души в купето.Както съм я зарязал - и тя, и донора, едва ли ще се върнат на пътя. По-лесно и евтино е да намеря гаражна и да не се разправям. Много коли ми станаха и така... Отплеснах се.
По отношение на мотора - гласувам за дросели. От това, което знам като все още състезаващи се Лади - с дроселите по-лесно се постигат по-високи резултати и е много по-надеждно.
За отпред - защо не минеш на рейка от 105/120? С рейката волана е още по-лек, а мостът е най-широкия възможен.
Момчи, маншоните трябва да се сменяват отвреме навреме като се напукат - те са си консуматив не само при шкодите и нови струват смешни пари. Иначе е вярно, че 5-степенните кутии са по-капризни и по-трошниви, понеже са и по-усложнени. Освен това не съм карал такава, дето да не вие нещо в нея. Обаче не е верно, че ще спънеш 120-ка като и сложиш 5-степенна кутия - до 3-та предавките са абсолютно еднакви, 4-та е по-къса от нормалната, а 5-та е овърдрайв за каране само по равно и нанадолно с икономии на гориво

На този принцип са шкодите 125L, които са само с леко увеличена степен на сгъстяване спрямо обикновените 120-ки. Диф 4.44 може да сложи, ако ще я кара само на планински завои и на писта Дракон. По магистралата с какъвто и да е мотор няма как да вдигне повече от 150, така са дори RS-ите с по 130+ коня и късата кутия.
За дроселите не съм сигурен, не съм карал с такива, но ако има някаква електроника в управлението - разни меги-геги, забрави да е по-надеждна от карбовете, виж по-бърза и лесна за регулиране - да.
За рейката съм с 2 ръце ДА! Моята 110Р-ка в взех наготово с насаден мост с рейка и не съм я сменял, въпреки че впоследствие се сдобих и с т.нар. оригинална "бърза" кормилна кутия - 1,5 оборота на волана открай докрай. Рейката е с къде по-малък луфт и директност на волана.