Аз не мисля, че в този случай калниците трябва да имат принос за коравината купето. При 105/120 може и да съществува тоя момент, тъй като там заден калник праг, средна и предна колонка, свързани с профила под лайстаната на покрива, всъщност са един детайл, който е заварен. Това действително няма как да не влияе на коравината на цялото купе. Но при 1000/1100 и фейслифта му 100/110 и предните, и задните калници са на болтове, на които според мен не се разчита за обезпечаване срещу усукване на купето.
В оригинал калниците на 130 RS също са стъклопласт. Ако изключим ролбарът, който по-скоро пази състезателите, отколкото да заздравява купето, на 130 RS има една допълнителна напречна преграда между предните подкалници, която преграда със сигурност ги усилва, но нейната поява по-скоро е резултат от преместения отпред радиатор. Друго, за което се сещам при 130 RS, е сравнително тънката разпънка с кръгло сечение (вероятно тръба), заварена между двата задни амортисьора. Ако има още нещо, предполагам
krankenstein ще може да разкаже по-подробно, тъй като той е сред малцината късметлии, собственик и на 110 R и на 130 RS