Ухааа, явно ме очакват същите проблеми с гарнитурата и т.н. при евентуалната ми покупка на атмосферния, който споменах, защото от 2-3 години не бил каран. Но, освободя ли се от Волвата, които имам съм на 90 %, че ще се сдобия с него.
E, успех с покупката.
Ако стане, 900-ката много ще ти хареса.
Много динамична на пътно поведение, и пъргава за завиване и каране е, като всички Сааби, за разлика от почти всички Волва например, които общо казано, са по-тромави и бабешки на стоеж на път.
А хардкор Сааб Класик 900 феновете по света си пишат по Форумите, че гарнитурата на главата на В201-В202 моторите, си е априори често сменяем консуматив.
Разликите са, както те се шегуват, че ако караш атмосферка 900 в Аляска, я сменяш само всяка година гарнитурата.
Но ако караш турбо 900 в Австралия примерно, ти е сезонен консуматив, и я сменяш на всеки 3 месеца, хаха. ))
Моя сега също е с тоя дефект. Взех го с издухала гарнитура.
По някое време мин. лято, след смяната на маслото през м. Май, наследника на бабата собственичка, ходил до провинцията в горещо време, и като се върнал, вече била фитка гарнитурата, и колата губела бързо антифриз.
Всъщност сега колата яко гълта вода само към трети цилиндър, и цапа свещта там още при паленето, другите 3 свещи си остават сухи.
Умувах в началото, да не е наличен проблем със запалването, с примерно комутатор-плочката или бобината, за което и досаждах с въпроси и за мнение на колегата доц. Киранов, поради прекъсването и трудното палене.
Киро даде компетентни и оказали се точни, преценки.
И благодарение на неговите дистанционни съвети, диагностицирах цялото запалване.
В крайна сметка, след смяна за всеки случай на кабели, свещи, палец, дистрибуторна капачка, че и бобина, то се оказа ок.
Вкл. и еднаквата, както Киро уточни, при всички коли с транзисторни Бош запалвания- 7 пинова комутатор-амплифайер плочка, и тя беше наред след тестовете.
След като и пробвах на налягане и качество на впръскване, и 5-те /4 основни и 1 обогатителна/ дюзи на Бош К-Жетроник инжекцията, и те се оказаха наред, теоретично като проблем и причина за неравномерната работа, останаха само като предполагаем проблем, клапаните и буталата.
Та, с помощта на нашия колега ретрофен Сашо, главния майстор на сервиз Кобра 2, премерихме компресията на всичките цилиндри с един прецизен манометър.
Като цяло бе добре, малко в долните граници- 10-10,2-10,5 атм. на трите здрави цилиндри.
Но имаше и очакваема изненада- кръгла 0,
на мокрещия свещта си- трети под ред цилиндър.
Та. тия седмици ще свалям главата да видя какво става, и ще кача текущи снимки от разглобяването и ремонта.
Най-вероятно, изпускателен клапан на тоя 3 цил, ще е с с изгоряла периферия, или запецнал отворен, та да дава нулеви атмосфери.
Стискам и палци главата да е само покривена, а не разцепена от прегряването, и отом още да се губи водата и компресията.
Така че кой знае, може да се оформи и по-голямо приключение.
Като отворя мотора, и огледам цилиндрите, сигурно и ще продължа надолу с разглобяването, и ще сменя поне сегментите на буталата.
Ако има разни износени, или поразместени откъм ключа им сегменти, тая половин атмосферна разлика в компресията на 3-те здрави цилиндърар може да идва от това.
Лошото при Класик 900 е, че мотора, освен че е обърнат наопаки /1 цил. и ремъците на алтернатор, климакомпресор, и серво, са от към предното стъкло/, е и качен много неремонтопригодно, буквално върху скоростната кутия полулегнал.
Така че капака на картера е достъпен за махане и сваляне на мотовилките с буталата, чак като се извади мотора от колата.
Така че пролетта ще трябва да се запознаем с по-детайлно с вътрешностите на баш тоя ОНС Триумф мотор /иначе разни Триумф авто-мотори с по-стари конструкции с долни валове отдавна съм ги меткал на разглобяване-сглобяване
/.
А ето като допълнително визуално инфо, няколко общи снимки на моя със Сааба 900 турбо на един съсед и наш колега ретро фен, чичо Стенли. Неговия, освен че е с 5 врати фастбек, за разлика от моя 3-врат, е и от по-стария лифт, правен 1979 до 1986 година /моя е след 1987 версията/.
Стария лифт се характеризира с по-изправени фарове и решетка, но пък по американски по-издадени, но по-тесни брони.
Като цяло стария лифт според мен изглежда по-рустикално и типично по Сааб-овски, от спрямо моя аеро-оформен лифтов модел.