Автор Тема: Шведските ми купета...  (Прочетена 26957 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 10, 2020, 21:54:56
Отговор #90

Неактивен fulcrum

  • Публикации: 3862
  • Уреда показва , пробната лампа доказва.
    • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Натрий на въздух е нищo друго освен изходна субстанция
за сода каустик :))
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 01, 2020, 18:40:31
Отговор #91

Неактивен USfan

  • Публикации: 8188
Тия дни си рових из наличността с артикули и бръмбъзъци, и си открих няколко много интересни 90-ски камион и автобусаджийски Скания неща, които, за да не отварям нова Скания тема в историята на шведките, направо ще ги напускам тук сниман

Но преди това ето в синтезиран вид ето и малкото Сааб сувенири и книжки, дето имам.
Тоя комплект книжки и пластмасовата му синя папка, са ориг. сервизни документи и бумаги на моя 1987 год. правен Сааб 900и Класик.

Сканирал съм ги сервизните книжки и упътването за експлоатация по-напред в темата, но ето им тук по-ясни снимки.
Снимал съм ги и в пакет с тия Сааб-голф аксесоари- козирка и топче, правени в 80-те или 90-те, по времето Сааб още като бяха живи, и спонсорираха престижни спортни евенти.

Поствам обаче снимки на външния вид на две папки за документи- на Сааб и на Скания, където се вижда доста евтиния винил на папката за леките коли Сааб, срещу масивната папка от естествена кожа, давана при доставка на нови Скания камиони и автобуси, на щастливите им собственици превозвачи.Април 01, 2020, 18:51:45
Отговор #92

Неактивен USfan

  • Публикации: 8188
Ето и Скания нещата.
В средата на 90-те официален вносител на Скания за БГ беше един приятел на родителите ми.
Офиса му беше в София на ул. Милин Камък.Там, покрай тесността на улицата нямаше много място да има изложени нови влекачи, но пък вътре в офиса имаше всякакви аксесоари и реклами.

Ето тук един останал ми в безупречно състояние, голям календар с влекачи Скания за 1996 год, луксозна папка за документи, кутия с вратовръзка с цветовете на Скания /вероятно пречеща за каране на ТИР, но пък много шик при каране на луксозен междуградски автобус :)) /, и Скания торбичка, където този пакет подаръци за водача или новия собственик, да бъдат поставяни.


Септември 02, 2020, 14:34:40
Отговор #93

Неактивен USfan

  • Публикации: 8188
От няколко седмици цил. глава на Сааба е напълно готова, ама сега чак се сетих да кача снимки и малко описания.
Та, след шлайф на изкривената хоризонтална повърхност от 0.25 мм, и слагането на новите оригинални ТРВ-производство пълни с течен натрий клапани, ето и вече сглобения вид на главата.

Както се вижда, ползувах доста течна субстанция- бензин, за да се види непропускливостта на клапановите гнезда след припасването на клапаните.
След изтичане 2 поредни пъти на 1 час време, бензин не потече надолу.
Направих проверка по обратния начин и със сгъстен въздух, пуснат по смук. тръбопроводи, и отново нямаше наличия на луфтове между клапаните и гнездата.
Та, в крайна сметка, пасването чрез ръчно претриване на капаните, стана перфектно.

Виждащите се неравномерни резки по повърхността на шлайфаната глава са остатъци от някакво предишно нейно сваляне, ама понеже попадат в частта на горивните камери върху челата на буталата, и нямат механичен допир с нищо тези резки, не са особено релевантни към работата на мотора, и ги оставих в този им вид, за да не отнемам прекалено много материал от алуминиевата глава при шлайфа.

Така че, сагата с лекия ремонт на главата успешно приключи.
Освен нея, разглобих и изчистих и този ИСВ-клапан, регулиращ работата на празния ход на КЕ-Жетроник инжекциона.

Както обаче и писах по-назад, ще изчакам с монтажа обратно на тази точно вече идеална технически цил. глава, понеже активизирам търсенето на 2-клапанова турбо-глава с периферия да си присадя.
Или търся алтернативно и цял 8 или 16 клапанов турбомотор от 900 Класик версия, от който да си взема и присадя на моя, турборелевантите части.