Автор Тема: Шведските ми купета...  (Прочетена 71736 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Януари 10, 2020, 21:54:56
Отговор #90

Неактивен fulcrum

  • Публикации: 3767
  • Уреда показва , пробната лампа доказва.
    • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Натрий на въздух е нищo друго освен изходна субстанция
за сода каустик :))
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 01, 2020, 18:40:31
Отговор #91

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
Тия дни си рових из наличността с артикули и бръмбъзъци, и си открих няколко много интересни 90-ски камион и автобусаджийски Скания неща, които, за да не отварям нова Скания тема в историята на шведките, направо ще ги напускам тук сниман

Но преди това ето в синтезиран вид ето и малкото Сааб сувенири и книжки, дето имам.
Тоя комплект книжки и пластмасовата му синя папка, са ориг. сервизни документи и бумаги на моя 1987 год. правен Сааб 900и Класик.

Сканирал съм ги сервизните книжки и упътването за експлоатация по-напред в темата, но ето им тук по-ясни снимки.
Снимал съм ги и в пакет с тия Сааб-голф аксесоари- козирка и топче, правени в 80-те или 90-те, по времето Сааб още като бяха живи, и спонсорираха престижни спортни евенти.

Поствам обаче снимки на външния вид на две папки за документи- на Сааб и на Скания, където се вижда доста евтиния винил на папката за леките коли Сааб, срещу масивната папка от естествена кожа, давана при доставка на нови Скания камиони и автобуси, на щастливите им собственици превозвачи.Април 01, 2020, 18:51:45
Отговор #92

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
Ето и Скания нещата.
В средата на 90-те официален вносител на Скания за БГ беше един приятел на родителите ми.
Офиса му беше в София на ул. Милин Камък.Там, покрай тесността на улицата нямаше много място да има изложени нови влекачи, но пък вътре в офиса имаше всякакви аксесоари и реклами.

Ето тук един останал ми в безупречно състояние, голям календар с влекачи Скания за 1996 год, луксозна папка за документи, кутия с вратовръзка с цветовете на Скания /вероятно пречеща за каране на ТИР, но пък много шик при каране на луксозен междуградски автобус :)) /, и Скания торбичка, където този пакет подаръци за водача или новия собственик, да бъдат поставяни.


Септември 02, 2020, 14:34:40
Отговор #93

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
От няколко седмици цил. глава на Сааба е напълно готова, ама сега чак се сетих да кача снимки и малко описания.
Та, след шлайф на изкривената хоризонтална повърхност от 0.25 мм, и слагането на новите оригинални ТРВ-производство пълни с течен натрий клапани, ето и вече сглобения вид на главата.

Както се вижда, ползувах доста течна субстанция- бензин, за да се види непропускливостта на клапановите гнезда след припасването на клапаните.
След изтичане 2 поредни пъти на 1 час време, бензин не потече надолу.
Направих проверка по обратния начин и със сгъстен въздух, пуснат по смук. тръбопроводи, и отново нямаше наличия на луфтове между клапаните и гнездата.
Та, в крайна сметка, пасването чрез ръчно претриване на капаните, стана перфектно.

Виждащите се неравномерни резки по повърхността на шлайфаната глава са остатъци от някакво предишно нейно сваляне, ама понеже попадат в частта на горивните камери върху челата на буталата, и нямат механичен допир с нищо тези резки, не са особено релевантни към работата на мотора, и ги оставих в този им вид, за да не отнемам прекалено много материал от алуминиевата глава при шлайфа.

Така че, сагата с лекия ремонт на главата успешно приключи.
Освен нея, разглобих и изчистих и този ИСВ-клапан, регулиращ работата на празния ход на КЕ-Жетроник инжекциона.

Както обаче и писах по-назад, ще изчакам с монтажа обратно на тази точно вече идеална технически цил. глава, понеже активизирам търсенето на 2-клапанова турбо-глава с периферия да си присадя.
Или търся алтернативно и цял 8 или 16 клапанов турбомотор от 900 Класик версия, от който да си взема и присадя на моя, турборелевантите части.

Септември 06, 2022, 12:56:59
Отговор #94

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
Загледах се, че в тази тема за шведските ми коли съм постнал доста повече снимки на Сааба 900 фастбек, отколкото на Волвото С70 купе, въпреки че то е по-нова кола, и в сравнение със Сааба е видяло и доста повече каране в посл. години.

Като писах още в началото на темата, понеже него го държа отн. далеч от мен, целогодишно в гараж в провинцията в град Балчик, обикновено там го карам и лятото, така че ето му още малко сезонни морски снимки и от него.
Понеже от почти ново това Волво купе, и преди баща ми като го караше, и сега при мен, винаги при нас е било гаражно, и не много карано, като цяло е в почти близко до ново състояние, с напълно оригинална боя и салон.


А това са му снимки на мотора и интериора.
Още е на малко над 160000 км само общ пробег.

И като стана въпрос за двигатели, предвид че вече повече от 2 години главата на Сааба стои направена и готова за монтаж, тази есен най-накрая мисля да я постава на двигателя му в колата, та да видим най-накрая този всъщност проектиран от фирмата Триумф ОНС-мотор, как ще заработи.


Декември 24, 2022, 22:51:21
Отговор #95

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
За разнообразие в темата за моя 900 Класик, пъхам по съседски и няколко снимки на колегата Стенли на Класик 900 турбото.
През пролетта ходихме с него да си плащаме Ретро Гр.Отгврн. на над 30 год. ни коли, та го снимах пред офиса на Булстрад.
Тогава от компанията още нямаха претенции на живо или по снимки да гледат застрахованите коли, но за всеки случай отидохме стилно със Сааба.
Февруари 22, 2024, 20:09:34
Отговор #96

Неактивен USfan

  • Публикации: 10753
Време да направим ъпдейт и по темата с 900и фастбека.
Та, след като още в 2019 година цил. глава бе шлайфана и и бяха сложени нови оригинални ГМ-Сааб изпускателни клапани с течния натрий вътре /специалната версия слагана на тия Класик 900 мотори, само на инжекцион и турбо 2-клапана моторите/, най-накрая през посл. седмици успях лично да сглобя отгоре и изцяло механично мотора, след като купих и един комплект гарнитури за главата.

Такъв комплект гарнитури, поне в континентална Европа, намерих за В201 мотора само на май испанската фирма Аджуса, а пък ги поръчах и си ги получих не в БГ, а докато бях преди Коледа в Германия, от тази сериозна немска фирма доставчик- АутоДок.ДЕ.
Аутодок.ДЕ фирмата ме впечатлиха специално с грижливото опаковане на тази крехки гарнитури, пратиха ги с този огромен 90 см на дължина кашон, пълен с разни стиропори.
Аутодок имат и БГ сайт- Аутодок.БГ, но не знам дали със същия този успех пращат и през техния евродоставчик- ДойчеБундесПост, и респективно техния подспедитор- ДНЛ.де, и до БГ в този вид нещата.

Та, монтажа на цилиндровата глава и най-вече газоразпределението и зацепването му с веригата, станаха добре най-накрая.
Всъщност е екстремно трудно е да се осъществи това зацепване на веригата без специализирания за това Сааб-инструмент /който го няма никъде, затова дори и Сааб в сервиз-бюлетина им от 1993 год, указват как да се направи това без този спец. инструмент/.
Тоците по запалването /сложих нова капачка и палец на Бош, и за всеки случай смених и 7-пиновия оригинален Игнитер, с такъв на Сименс/ също сега хвърлят яка искра, и в това отношения няма проблеми.

Преди обаче да вържа обратно и К-Жетроника да работи, мисля да му сменя тръбите, е тия жълтите пластици, дето се виждат на снимките.
Инжекторите и дистрибутора още преди няколко години ги носих на ултразвук, така че те си пръскат добре еднакво разпрашаващо, ама тия пластик тръбички дето точно Сааб слагат на К-Жетрониците им, ме притесняват с крехкостта им, та ще гледам тия седмици да ги сменя с други.
А именно, с модела Бош тръбички, които са гумени вътре с метална оплетка отвън, които са слагани на разните К-жетроници тогава монтирани на инжекцион модели на Форд, Бенц, Фолц-Ауди, Ролс-Бентли, че даже и Ферари през 70-те и 80-те години.

Направо да се чудиш как шведите са могли да заявят от Бош доставка на тия инжекционни системи, ама точно с тези екстремно афиф жълти прозрачни пластик тръбички.

Сега при обратния монтаж на инжекциона успах да счупя една от тия тръбички  :)) , та искам не искам, ще трябва най-вероятно да конвертирам системата на Сааба на някакви примерно от Ауди 80-100-200 тръбички.
Тях даже и да ги няма нови в БГ още налични по разни складове, поне ще ги има по моргите по разни мотори оставени, предполагам предостатъчно.
Та така със шведския инженеринг за момента.