Автор Тема: Шведските ми купета...  (Прочетена 98532 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Март 08, 2024, 10:47:59
Отговор #100

Активен USfan

  • Публикации: 10917
Известния в средите на марката сериозен почитател и собственик на специализирания Сааб-Сервиз в Перник, нашия колега и от форума Сашо, днес си качи от архива 2 сканирани статии от вестниците Труд и 24 часа, които показваха протеста от средата на Януари 2010 год. на българските Сааб фенове и собственици, по случай на осъществяваното тогава от ГМ закриване на марката.

Ние протестирахме с тези хоум-мейд плакатчета и шалчета, първо пред новото тогава американско посолство, а после пред централата на ГМ за Югоизточна Европа, поместена в сградата на Интерпред.
Дойдоха сигурно над 50-60 коли, като основната част бяха Сааби, имаше и Волва, а и част бяха от другите дошли не-Сааби коли бяха американски, на тогавашния все още жизнен Клуб на собствениците на амер. коли у нас. Аз специално дойдох със златистото ми 1986 Порше 924 еС Тарга.
Викахме-викахме, а специално от амер. посолство излезе един служител, на който тържествено връчихме нашите напечатани на лист претенции към амер. правителство по отн. на ГМ и Сааб, и той каза, че ще ги предаде на посланика.  :))

В статията от 24 часа, драскачи от вестника са представили съвсем неправилно ситуацията тогава с фалита на Сааб.
Те пишат- одържавения концерн ГМ..., което не бе така.
ГМ бе единия от трите големи амер. автоконцерна, бяха получили големи м милиарди долари помощи от амер. конгрес, че да не фалират, и една от претенциите на правителството и конгреса, за да получи конкретно ГМ неговите спасителни милиарди, бяха Генерала да закрие или продаде 4-те си най-непечеливши марки.
Съответно, ГМ твърдо бяха решили да закрият, и вече ги бяха закрили Понтиак, Хъмър, и Сатурн, а пък имаха все пак намерение, ако може да продадат Сааб, за което и ние от протеста ги ръчкахме, и с видимите плакатчета- СЕЛЛ.

На снимките от вестниците се вижда и моя сегашен черен 1987 900и фастбек /каран тогава от сина на дългогодишната собственичка, и познаващ се на снимката и по гумения дъктайл-спойлер отзад, слаган опционално на не-Турбота 900 версии/, със залепен СЕЙВ-СААБ плакат на страничния му заден джам.
Имаше всъщност принтирани 2 вида плакатчета за този протест, и аз още си пазя по-интересния формат, видим на най-долната снимка, в който поместен между надписите СЕЙВ и СААБ, имаше силует на след-1987 лифта на 900 фастбек модел.
Всъщност този протест не беше нашенски, тогава всички клубове на Сааб-фенове по света се бяха организирали за едновремешен протест в един и същи ден, който се падна в една неделя в средата на Януари 2010 год.

Донякъде имаше ефект от този значим световен тогава Публисити стънт на Сааб-Феновете, понеже и под негово давление ГМ реши за пореден път да не закрива Сааб, а да го продаде.
АКко добре помня сагите с фалита и продажбата тогава, след като Кйонигсег неуспешно се бяха опитали тогава да купят Сааб няколко месеца по-рано в 2009 год, в края на Януари 2010 год. го купиха холандците от Спайкър, и производството на Сааби при тяхното управление изкара година и нещо, ако не бъркам.
Така, въпреки още в 2008-2009 год. задвижената процедура по фалит, Сааб произвеждаше на пресекулки коли от 2009 още до 2011 год, и успя да направи все пак бая хиляди бройки от новия базиран на Инсигния 9-5 модел, вкл. и от комби версията му.

https://www.dailymaverick.co.za/article/2010-01-27-27-january-saab-gets-sold-to-spyker-in-unequal-marriage-of-european-car-makers/

Написаното от мен впоследствие надписче- Есен 2010, видимо долу на плаката, за по-лесно да си го идентифицирам това плакатче в архива, всъщност е подвеждащо, и съм сгрешил сезоните с 2-3 броя. Протеста беше през януари 2010 тод, следователно зимата на 2009-2010 год, не есента.

« Последна редакция: Март 08, 2024, 12:39:20 от USfan »

Март 08, 2024, 12:57:10
Отговор #101

Активен USfan

  • Публикации: 10917
Ровейки се в архива ми, си намерих тия дни и едни страхотни 6 броя луксозни дебели кожени поставки за чаши /черни със златен принт/, рекламни на концерна Сааб-Скания, и произведени в началото на 90-те години.
Всъщност те дълго време са били сред вещите на баща ми, предполагам някъде в 1992-1995 год. са му били подарени от един негов приятел Милчо, който по онова време беше шеф на българското представителство за внос на камиони Скания.

Както се вижда по тези поставки, всъщност много даже и преди Волво, е имало производство не само на камиони, а и на леки коли в Швеция, под имената Скания и Вабис /по-късно в 1911 год. тези две фирми се обединяват/, като най-старите тук видими модели са били сглобявани още преди 1900-та година.

Фирмата Вабис се основава в 1891 год, като основно почват да правят ЖП-вагони, по-късно от 1897 год. и коли, а от 1903 год. и камиони.
Скания пък се създава още в 1900 год, като първо почват да произвеждат велосипеди, а първия си пробен автомобил сглобяват в 1901 год.
След това почват и те да правят и камиони, като още в 1910 год експортират първия си камион /в Руската империя тогава/, а вече в 1911 год. се обединяват с фирмата Вабис.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maskinfabriks-aktiebolaget_Scania

https://en.wikipedia.org/wiki/Scania_AB

https://en.wikipedia.org/wiki/Vabis

След разделянето отново на Сааб от Скания през 90-те години, от Април 2000 год. частичен собственик на Скания, а от 2008 год. и мажоритарен /след като откупуват дела на могъщата шведска индустриална фамилия Валенберг/, става Фолксваген-АГ.

https://www.volkswagen-group.com/en/the-history-of-the-brands-17668/the-history-of-scania-17682
Април 19, 2024, 17:35:57
Отговор #102

Активен USfan

  • Публикации: 10917
След пауза от няколко години, откакто още в 2019 год. му бе готова изшлайфана и с поставени нови изпускателни клапани цилиндровата глава, най-накрая мотора на Сааба е съвсем сглобен и затворен, и всъщност си работи добре.
Е работи добре като позагрее, а иначе има малкия проблем да пали трудно, поне именно още като е съвсем студен.

Това трудно палене може да е заради невключване заради дефектен термодатчик, на 5-ия допълнителен обогатителен инжектор, а може да е понеже съм му дал прекалено ранен ъгъл на изпреварване при монтажа на делкото /иначе пък лесно вдига обороти/.
Извън този проблем, съм си доволен от монтажа досега, и от общото състояние на мотора.

Разбира се, в най-лошия случай бих предположил това трудно палене да е заради налични някои износени компресионни пръстени, които да трябва да се сменят /иначе пък мотора въобще не синее, нито като е студен, нито като загрее, значи масленосъбирателните му пръстени са ОК/.       
Може и някои от тия пръстени да са счупени, или да са залепнали за буталата заради прегряването на мотора, което бе направил възрастния собственик на колата преди мен, още в 2017 год, по време на последното му каране до провинцията тогава.
Иначе, докато беше отворен мотора, мерих и с луфтомер хлабините между буталата и стените /като се вижда на разни снимки, вида им е перфектен/, и те бяха в рамките на допустимото, под 1/10 от 1 мм хлабини.

Дори и да трябва да се сменят сегменти, това не е проблем особен като друг ремонт, просто пак ще трябва се свали главата, а и мотора да се откачи отдолу откъм скоростната му кутия, за да се разглобят мотовилките и сменят уплътнителните пръстени на буталата.
Специално при тези Сааби В201 мотора няма отделен картер с отделен капак, е картера на мотора е горната част на скоростната кутия.
Иначе и цените дори на оригинални Сааб и ГМ олд сток комплекти семеринги не са високи.

Ще видим де, като се покара колата, може да се оправят тия сегменти, ако просто са залепнали.
Трудното палене на двигателя като е студен само, може да се дължи и на неправилно вързани вакууми по управлението на К-Жетронка, които са бъзикня за връзване.
Трябва да им намеря схеми по Нета за фабричното им рутиране, понеже допуснах грешката вакуумните тръбички да не ги опиша и снимам детайлно, още при разглобяването на мотора преди години.
Та такива работи с тази хоби-шведска сага, ето и снимки на мотора, вече в крайния му сглобен вид.За който се интересува, ето процедурата по вадене на мотора от коша на Сааб Класик 900 модели, в случая на 16-клапановата версия /моя мотор е по-простата В201 8-клапанова версия/.

https://www.saabcentral.com/threads/engine-removal-walkthrough.64956/

Тук в този клип свалят мотора заедно със скоростите, но много по лесното махане е разбира се, само на мотора, като се откачи от леглото му върху надлъжната и подложена под него скоростна кутия.

&ab_channel=LeeKelso

Eто и нещо интересно като визуално инфо, за незапознати с марката и конкретно с този модел.
Това е ръчната скоростна кутия на всички Сааби 99, 90, и Класик 900.
Вижда се как тази кутия е с нещо като вана отгоре, и тази вана е мястото, където ляга директно, отворения картер на Сааб в201-в202 мотора.

https://sweedspeed.com/product/gearbox-saab-900-1990-1993-standard/
« Последна редакция: Април 19, 2024, 17:51:54 от USfan »

Май 28, 2024, 17:47:38
Отговор #103

Активен USfan

  • Публикации: 10917
Тия дни, след почти година пауза, измих и пораздвижих старото С70 Т-5 купе на баща ми, което той го купи преди някъде 18-19 години, от първи собственик физическо лице.
Още си е в доста добра кондиция и вид, както се вижда, с напълно оригинална боя по всички детайли е.

Покарах го само по квартала около вилата ни в Балчик, и по пътя за Албена, че няма сега платена ГО. :))
То сега е на 25 години вече, произведено е в 1999 год, така че му трябват още само 5 години, и вече съвсем законно ще си мине на Ретро Гражданска тарифи.