Автор Тема: Opel Rekord Olympia P1 1700 1958-59 - молба за малко помощ  (Прочетена 4405 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 19, 2018, 10:55:36
Прочетена 4405 пъти

Неактивен mds

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Здравейте,пиша с молба за малко помощ и информация. :) Преди няколко месеца почина дядо ми и наследихме неговия Opel Record 1700 седан с две врати 58 или 59 година - не съм сигурна.Оригиналния му цвят е синьо и бяло.Дядо ми е първи собственик на колата откакто е в България,мисля че е внесена от Швеция.През годините се е грижел за нея,докато е била в движение.От известно време стои навън.
Има резервни части към нея,приживе той казваше,че има от всичко по 2 две без купето.
В момента е с номера и е временно спряна от движение по желание на собственика.
Налага ни се да я продадем,но изпитвам големи затруднения относно определяне на стойността и,а и точно модела дали е P1 или Olympia,за която съм чувала,че се търси повече.
Някои хора казват едно,в сайтовете за автомобили има няколко обяви,но истината е,че не съм се занимавала с ретро коли.Много бих се радвала,ако споделите мнения и препоръка - за човека колата имаше голяма сантиментална стойност и много спомени,това беше и основната причина да не се е продала до момента. :)
Разбира се времето е нанесло щети,но като я разгледах ми изглежда,че салона е добре,не е много изгнила и външно не липсват някакви неща.Прилагам няколко снимки :) Благодаря

« Последна редакция: Януари 19, 2018, 11:44:10 от dido1903 »

Януари 19, 2018, 12:11:32
Отговор #1

Активен dido1903

 • Глобален модератор
 • Публикации: 2736
Здравейте,госпожо!
Много хубаво представяне и прекрасен модел автомобил – жалко само, че е по такъв тъжен повод, защото винаги е интересно да се коментират коли, които имат своята дългогодишна сантиментална история.

Ще опитам обективно да маркирам въпросите, за които търсите отговор като се надявам тук и други колеги да се включат.

-   Дали Opel Rekord Olympia P1 1700 1958-59 г. има стойност и е търсен автомобил е много субективно (както и много други неща в живота ). Англичаните казват „Beauty is in the eye of the beholder“, което в свободен превод или значение е „Всеки различно вижда красотата“. Конкретно за Олимпията някой трябва да търси точно такъв автомобил или да е някой, който има много и желае просто още един. За този човек стойността ще е висока. За друг – едва ли.

-   По отношение на конкретна цена, тук във форума имаме тема за такива запитвания и нито едно от тях не е довело до добър край.
Ето: http://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,1109.0.html
Трябва да вървите от пазарната максима, че „Едно нещо (автомобил) струва толкова, колкото някой даде за него“. Това е простата истина. В противен случай я обявявате в Ибей на търг с определена стъпка в цената, за определено време и . . . чакате. Ако се получи по-надолу  дискусия, аз бих споделил моите конкретни цифрови виждания за цената, ако държите на тях.

-   По отношение на състоянието й, обаче няма да ви спестя горчивата и жестока истина, а именно, че сте в сериозна заблуда с думите „не е много изгнила“. Дори от тези снимки се вижда, че много от големите панели – калници (предни и задни), врати, прагове – имат много сериозни дупки, поражения, а не просто малки повърхностни язвички. От тази гледна точка, според мен колата става единствено за донор. Или ако някой се заеме да я реставрира, то го чакат много трудности и финансова бездна не по-малко от 9000 - 10 000 лв. Но тук зависи и какво в действителност имате като резервни части от дядо ви.

-   Ще приложа един почти перфектен като вашия Рекорд с тема тук във форума.
http://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,2625.0.html

Има и още един тук, но не е писано от десет години в темата и на практика няма нищо съществено:
http://www.classiccar-bg.com/index.php/topic,266.0.htmlЯнуари 19, 2018, 14:13:37
Отговор #2

Неактивен DMC

 • Публикации: 1229
 • Георги Димитров
Здравейте,
Написали сте "от известно време стои навън". Според мен това е стояло навън едно 15-20г.
Изглежда комплектна, но една не малка част от хром детайлите не стават. Салонът е мъртъв също.
И както Dido1903 отбеляза - няма панел без ръжда и то сериозна. Щом има дупки и отгоре на калниците при фаровете и отстрани по вратите, вероятно ще има поражения и по рамата отдолу.
Ако колата има документи може да се възстанови, но наистина порядъка на инвестираната сума ще е голяма. А в крайна сметка този модел не държи особено висока цена на пазара за ретро автомобили. Освен това е доста сложно с частите за старите Опели, не е като с БМВ и Мерцедес.

Повечето собственици на подобни на вашия автомобил са алчни, което не води до положителна развръзка нито за тях нито за потенциалните нови собственици.
По снимките като я гледам аз лично не бих дал повече от 1000лв за нея. Според мен пари от нея едва ли ще изкарате.
Моят съвет е не бъдете алчни, а гледайте да я дадете на човек, който да има мерак да я направи. И колата, която дядо ви е гледал цял живот да живее още време. 
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E28 M535i '86
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67

Януари 19, 2018, 15:00:58
Отговор #3

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 6722
гледайте да я дадете на човек, който да има мерак да я направи. И колата, която дядо ви е гледал цял живот да живее още време.
+1, това и спеоред мен е най-добрият вариант ако все пак са Ви останали сантименти към нея и не искате накрая да отиде за вторични суровини. По този начин постъпих с наследствената ми Лада от татко - дадох я за цената на метала в нея на човек, който съвсем скоро ще завърши реставрацията й до състояние близко до заводското от преди 40 г. Може все пак да проверите как се движат цените на чуждестранните автомобилни сайтове, но имайте предвид, че дори да уговорите по-изгодна цена, тя вероятно ще трябва да включва и транспорт до съответната държава, такова е и правилото в иБей. При всички положения първо трябва да наснимате и опишете подробно резервните части към колата, които със сигурност ще повишат стойността й... или в крайна сметка ще можете да ги разпродадете поотделно, ако не се намери купувач за цялата.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Януари 19, 2018, 15:03:21
Отговор #4

Неактивен yoz

 • Публикации: 340

Моят съвет е не бъдете алчни, а гледайте да я дадете на човек, който да има мерак да я направи. И колата, която дядо ви е гледал цял живот да живее още време.
...напълно съм съгласен с горенаписаното, особено удебеленото...
Има и друг вариант  - да я дадете за скрап, няма да ви дадат повече от 200-300лв. и най-лошото че автомобила умира така както е станало за съжаление със собственика й.А ако я продадете на човек желаещ нейното "възкръсване", след някоя и друга година и при добро стечение на обстоятелствата може да я видите пак жива и на пътя и тогава вече може пак да влезнете тук и да напишете кой е бил правилния избор!

Януари 19, 2018, 18:22:25
Отговор #5

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 2220
И каква е гаранцията някой прекупвач/търгаш няма да се представи за мераклия реставратор?
retrobs.com

Януари 19, 2018, 18:43:34
Отговор #6

Неактивен mds

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
Благодаря на отзовалите се :) като цяло точно това търся - личното мнение на хора,които гледат на колата не само като стока и биха дали тяхната субективна оценка за някаква сравнително реална стойност - нито подценена нито надценена,която да използвам за отправна точка. Знам,че има разлика между продажба на колата в България и в чужбина и,че всеки би дал различна цена и е на късмет при кого ще отиде и за колко пари. Относно продаването като цяло повода е тъжен и не търся някаква голяма икономическа изгода или пък алчност,просто се притеснявам тъй като нямам опит с подобни коли на какво и кого да вярвам и реших,че тук е мястото да попитам. И все пак ще бъде продажба и с парите ще подпомогна останалата баба. Относно мнението на колегата dido1903 :) представих колата,както на мен ми изглежда,но явно ръждата е повече доверявам ви се.Може и да попадна на ценител или човек,който иска точно такава кола.Ако искате пишете ми за цифровите виждания на цената. Прочетох темите,които сте приложили видях и снимките на реставрирания опел и тези на хората от сватбата - много приятно как виждаме кола ветеран в сегашната дейсвителност  :shy: Аз и предполагам семейството ми бихме се радвали колата да тръгне по пътя отново...имам спомени с нея още от първи клас,а и е била част от живота на дядо ми доста дълго време, пътувал е в чужбина с нея на доста места. Като части все още не съм видяла какво има,защото трябва да отворим склада,в който стоят.Може и да има още хром детайли,а за резрвните части съм чула,че има втори двигател и сегменти (дано не бъркам думата). DMC: написах,че е стои от известно време,защото не знам точно колко.Спряна е от движение около 2000 година, тогава съм била доста малка на години.А сегашните снимки са правени без да е пипана/чистена колата,както е в действителност.  krankenstein: да съгласна съм с вас,обърквам се точно от това защото такива коли вървят по 2000-3000 евро в чуждестранните сайтове,но да трябва да предвидим и транспорт,ако колата не се продава в България.  yoz: не мисля да я даваме за скрап,като цяло ми е жал.

Януари 19, 2018, 18:45:01
Отговор #7

Неактивен mds

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 8
РумбатаБс: няма ганция,разчитаме на честна дума...истината е,че каквото и да стане няма да върнем човека.Дано някой и се радва,както дядо ми  :)

Януари 19, 2018, 18:49:52
Отговор #8

Неактивен РумбатаБс

 • Публикации: 2220
Или аз не открих или съм пропуснал да споменете къде се намира колата :-\
retrobs.com

Януари 19, 2018, 19:03:56
Отговор #9

Неактивен 30e

 • Публикации: 482
  • http://opelclub.bg/
За мен е нерентабилно да се реставрира въпросният екземпляр. Ако искате да го продадете на някой който да опита да спаси конкретния автомобил или да го ползва за донор, цената е както каза някой нагоре около 1000 лв. Все още излизат запазени екземпляри от разни гаражи които дори и за двойна-тройна цена, биха стъпили в пъти по-евтино в краен готов вид.
Fuck the Coca, Fuck the Pizza, all we need is six v redica - powered by Fanatic