Автор Тема: Москвич номер 12 - 2140Д 1981 г.  (Прочетена 5322 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Април 17, 2020, 14:53:38
Отговор #70

Неактивен Ikonomov

  • Публикации: 152
Така е, спирачната система на Волгата  е двукръгова, "ама не баш". Всичко е заради използваната стара еднокръгова помпа от Молотовка.
На практика обаче, при малки течове от цилиндри винаги нещата започват да се усещат от рано и имаш достатъчно време за реакция. Както споменах горе, ходът на педала на Волгата в изправно състояние е достатъчно къс и твърд, особенно в сравнение със съвременни автомобили и омекването и пропадането веднага се усеща. Лошото е, че резервоара е обединен във самата помпа, и трябва да се отвива капачето за да се следи и долива, което е предпоставка за недоразумения сред незапознатите.

Ако самата помпа пък тръгне да изтървава, също на практика остават някакви спирачки, тогава усещането е същото, с тази разлика че загуба на течност в резервоарчето няма. Е, освен ако помпата не е толкова зле, че да ти изтече в краката.

Обичайният проблем в тази система за мене е другаде. А именно в самите спирачни цилиндри и зегерките за саморегулиране в тях. Често при стари цилиндри (а нови няма, за разлика от УАЗ/ГАЗ 21) въпросната зегерка застава на криво в цилиндъра и се получават доста... специфични спирачки. А именно някои колела започват да спират, други цилиндри пък още "обират луфта" и т.н.