Автор Тема: ЗА ИДЕЯТА НА ФОРУМА !!!  (Прочетена 7700 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 07, 2012, 00:10:13
Отговор #10

Неактивен dashev_ec

 • Публикации: 181
Здравейте колеги! Аз съм сравнително нов във форума,но искам да споделя някои мои впечатления.Когато открих форума,бях много впечатлен,най накрая място,където хора които обичат старите автомобили са се събрали,обменят съвети,идеи,резервни части..изобщо,помагат си по всякакъв възможен начин.Отделно теми в които споделят и други свои хобита и идеи.Но.....първоначалния ми ентусиазъм изчезна след много кратко време.Докато изчета старите теми....На тяхно място взе леко по леко да взима връх разочарованието! Ще обясня какво имам в предвид.Форума е за "ретро и класически автомобили",както и редки модели.Да,ама такива на практика в него почти не съществуват!За сметка на това,на ден излизат по десетина теми от вида на"виж комшията каква кола има,нищо че е 1998г модел"!!!!!!!!!!!!! Форума се напълни със снимки,каталози и какво ли не на коли които реално нямат място тук!Също така,вместо колеги здраво запретнали ръкави да възстановяват някой стар автомобил,взеха да се появяват такива,които открито заявяват: "не изневерявам на принципа си,кола която не е напълно в движение да не купувам!"......Вместо съвети от колеги по знаещи и можещи в някои насоки,четем теми в които се надпират кой е по-по-най.......И както беше казал един колега в темата си,аз не съм я пуснал да се похваля,а да чуя адекватни съвети,критики и мнения.Та за това всъщност и аз спрях да пиша в моята....Вярно,че като гледам има доста колеги по на 18-19 години/което е много хубаво/,и за тях всичко правено преди 20-тина години е старо и интересно,но това не прави тези коли ретро,класически или уникални....В лични разговори съм питал хора които имат наистина интересни автомобили и работят по тях,защо не се регистрират в форума.Отговора е един и същ-ти видял ли си за какви коли си говорят там???Та за какво пиша тази тема-за мен лично,или нещо трябва да се промени тук,или просто ще спра да влизам в форума...Не искам да натрапвам мнението си на никого,просто се замислете върху думите ми....

Януари 07, 2012, 00:46:05
Отговор #11

Неактивен ango

 • Публикации: 133
Много добре!Наливайки масло в огъня :)Обаче!в кой друг форум забеляза толкова добър тон?Щото аз в много малко други забелязах!Кое точно те дразни от това че комшията кара нещо ПО-различно от едикойси,макар и 93 година,щото не е ретро?Кое според теб,колега прави една кола уникална?Нищо лично,просто се замисли върху думите ми...
Toyota Corona Mk 2 '74 RX12
Mitsubishi Lancer '93

Януари 07, 2012, 09:16:07
Отговор #12

Неактивен dashev_ec

 • Публикации: 181
Ами колега,аз по нагоре нееднократно съм го написал.Форума е специализиран за такива автомобили.Или поне аз така мисля че е....А относно уникалните-определено не са тези,които са произведени в 1 милион броя,и като погледне човек през прозореца вижда поне 2-3 такива на паркинга...

Януари 07, 2012, 10:01:11
Отговор #13

Неактивен Smooth_Dog

 • Публикации: 219
 • Делян Петков tlf-0899806094 Варна
Не е задължително да четеш всичко, избирай си каквото те кефи и не слагай рамки на другите хора. Истинските класики са много скъпи и това не означава, че тези, които сме с по- скромни възможности не трябва да се занимаваме с коли, мотори и други стари техники. Тя и темата за старата аудиотехника не се вързва с името на форума, но сам виждаш колко участници има.
SUZUKI GSX 750 ES'83  ИЖ Планета'70, Jawa 50'65
https://www.facebook.com/M-J-Motors-610910035659939/?ref=hl

Януари 07, 2012, 13:08:16
Отговор #14

Неактивен dashev_ec

 • Публикации: 181
Ами който е чел внимателно първия ми пост,е видял че не слагам "рамка "на никого.Изрично съм написал и че темите за хобитата различни от колите имат своето място.Относно колите,който е чел темата за моята,е видял какво съм купил.Не крия,дал съм за нея 1000лв.Вярно,доста е разкапана,ще трябва огромен труд,ще трябват и средства.Но аз съм твърдо убеден,че след Х години ще се возя на нея,както и че ще ми излезе по евтино от сумите които някои колеги са хвърлили по 60 години по младите си коли!И ще се радвам на нещо наистина стойностно!Щом аз,който съм реално безработен от няколко години съм се захванал,значи не е нещо невъзможно като вложения....Просто човек трябва да има смелоста да се хвърли в дълбокото,а не само да мечтае.....Това като отговор на колегата от горния пост.А относно самата тема: никъде не съм казал,че темите трябва да са само за някакви антични,и супер скъпарски автомобили.Просто да се вписват в насоченоста на форума....Но,като гледам реакциите на колегите,явно не ме разбират,или не искат...Затова ,мисля да пожелая на всички успех с проектите с които са се заели.Аз за себе си смятам че нямам повече работа тук.Като за последно,със един доста елементарен пример ще се опитам да опиша ситуацията,дано този път ме разберат. Представете си,че гладни стоите на улицата,срещу вас сладкарница и ресторант.Казвате си,какво пък,не че имам много пари,но ще отида на ресторант,да си хапна нещо вкусно.Влизате,сядате на масата и ви носят менюто.Отваряте,и какво да видите-понички,кифлички,боза.....Казвате,ама аз съм дошъл в ресторант,не сладкарница, искам пържола! От съседната маса се обаждат-хайде сега пък капризи,те пържолите скъпи,тия дето нямаме пари ,да не ходим на ресторант ли,и гладни ли да стоим...Я погледни,всички наоколо ядат банички и не се оплакват! Та аз бях дошъл на ресторант.Ама като няма,ще си ходя!

Януари 07, 2012, 13:47:30
Отговор #15

Неактивен joro-120L

 • Публикации: 1371
 • Всяко доизкусуряване води до нови кусури
....Относно колите,който е чел темата за моята,е видял какво съм купил.Не крия,дал съм за нея 1000лв.Вярно,доста е разкапана,ще трябва огромен труд,ще трябват и средства.Но аз съм твърдо убеден,че след Х години ще се возя на нея,както и че ще ми излезе по евтино от сумите които някои колеги са хвърлили по 60 години по младите си коли!И ще се радвам на нещо наистина стойностно!Щом аз,който съм реално безработен от няколко години съм се захванал,значи не е нещо невъзможно като вложения....Просто човек трябва да има смелоста да се хвърли в дълбокото,а не само да мечтае.....Това като отговор на колегата от горния пост.А относно самата тема: никъде не съм казал,че темите трябва да са само за някакви антични,и супер скъпарски автомобили.Просто да се вписват в насоченоста на форума....Но,като гледам реакциите на колегите,явно не ме разбират,или не искат...Затова ,мисля да пожелая на всички успех с проектите с които са се заели.Аз за себе си смятам че нямам повече работа тук....

Добре!
За сега и ти си един мечтател. Като завършиш твоя проект след Х години и покажеш да го видим/живот и здраве/, тогава ще говорим. ;)
И да си кажа моето мнение:
Стегнах си моята Шкодичка, защото има сантиментална стойност за мен/нищо, че е 90г./ сърце не ми даваше да я продам или да отиде на скрап. А и съм стар шкодаджия. /возя се в на баща ми Шкодите от 1970г./
60 годишните коли и те някога са били нови. И добре, че тогава хората са ги съхранили, за да останат за поколенията и сега ти и много други хора да им се кефят.
Уважавам безкрайно колегите от този форум, а и извън него, които се грижат за своите автомобили или са направили много стойностни и перфектни реставрации. Ако не са те, история няма да има. И безусловно мястото им е тук! В този форум!
Skoda 120L '90г.  Toyota Corolla XLI 16V '96г.
Simson SR2E '60г. Simson KR50 '64г.


Януари 07, 2012, 14:25:13
Отговор #16

Неактивен rsk

 • Публикации: 2370
60 годишните коли и те някога са били нови. И добре, че тогава хората са ги съхранили, за да останат за поколенията и сега ти и много други хора да им се кефят.
Уважавам безкрайно колегите от този форум, а и извън него, които се грижат за своите автомобили или са направили много стойностни и перфектни реставрации. Ако не са те, история няма да има. И безусловно мястото им е тук! В този форум!

Абсолютно!

Януари 07, 2012, 15:06:50
Отговор #17

Неактивен USfan

 • Публикации: 6922
Не е задължително да четеш всичко, избирай си каквото те кефи и не слагай рамки на другите хора. Истинските класики са много скъпи и това не означава, че тези, които сме с по- скромни възможности не трябва да се занимаваме с коли, мотори и други стари техники. Тя и темата за старата аудиотехника не се вързва с името на форума, но сам виждаш колко участници има.
Плюс 1, трябва да имат по-широко покритие темите.
Кой каквото си харесва да гледа.
Пък както се казва, кесаревото, кесарю. :))

По отношение на хвалбите, няма лошо, който има да споделя повече или по-интересни неща, от професионален или личен опит на ремонти и експлоатации на коли, да го споделя.
Например нещата които описват колегите Живков, и Хидрометалик, а и не само те, за мен са много интересни, и поучителни.

Някой тука са на по 20 /което е добре, трябва в това хоби да се влива сежа кръв  ;D/, и определно ще е от полза за тях, пък и предполагам ще им е интересно, да чуят кой какво е преживял /както се пееше май в една песен на Тангра, хаахаха :D/, като допир на каране, или реставрации, все едно, на по-редки или стойностни коли, които така или иначе ги няма всеки ден по улиците.

По отношение на коментара, че еди-кой си купува само коли в движение /предполагам, че касае мен O:-)/, бих добавил, че тоя извод е почерпан от дълга и на моменти прилично тегава, макар и в повечето случаи успешна борба, с тотално реставриране на каросерии /като кърпене, боядисване, и ремонт на ходова част/ , и понякога на двигатели.
И то на сложни за правене, за условията в БГ коли.

Скромно мога да се похваля, че в бройката на купените от мен в движение, но по необходимост доста правени коли в това отношение, влизат редките за у нас бивши мои 2 броя Триумфи- един Хералд и един Спитфайър, 2 броя Фиати Х1/9, два броя Бенцове купе- в114 и в123, едно Капри серия 1, и един Ягуар ХЖ6.
Това европейките дето съм стягал, а и плюс от бившите ми Американки, един Олдсмобил Торонадо /единствения от тази негова версия в БГ/, и бившия ми червен ТрансАм.
Може и нещо друго по-трудно да съм се зорил да правя От-до, но сега не се сещам. :))

И натрупания от тях опит и трудности, определено ме е карал, при нататъка във времето по-добра финасова възможност, да съм закупувал готови направени, или негнили такива екземпляри.

Аз не виждам нещо лошо в тоя извод, който произлиза от мнението ми, за колите в движение.
А именно, че реставрацията на една кола е трудо- време- и значимо парично-емък процес, с който не бих посъветвал да се хващат хора, без огромно желание, и без макар и малък, но някъде вече напрупан опит.

Безспорно все отнякъде трябва да се започнев практическата дейност на повечето ентусиасти, но огромното число започнати и недовършени реставрации на коли в БГ, както и неправилното им съхраняване по време на прекъснати такива реставрации, показва, че съм прав.

И че има нужда и от значим доза трезв песимизъм, и навременна калкулируемост на нещата, в нашето хоби.
Защото аз лично съм виждал коли да се скапват много по бързо при започната и прекъсната реставрация /особено ако седят навън под елементите/, отколкото такива, дето години наред седят спокойно, под някой сайвант. :)

Януари 07, 2012, 16:38:21
Отговор #18

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 4481
Към dashev_ec:

Съгласен съм, че този форум има нужда от рядки автомобили и би било чудесно да виждаме автомобили като твоя в развитие.

Но!

Това място се води "форум" т.е. място където всеки свободно може да публикува тема за автомобила си  да вземе участие.
Разбира се, опитваме се да филтрираме съдържанието.
Да, има автомобили, които са по-съвременни , но не мисля, че преобладават.

Форумът е на потребителите и изглежда така, както те го пожелаят.

Ако има хора, които се притесняват, че ще представят реликвата си редом с Голф 1 Кабрио или Костенурка произведена в многомилионен тираж мога смело да твърдя, че това не е тяхното място и с право не се регистрират!
Тук не правим класификация по това колко ти е стара колата или колко струва.
Тук се ценят широко скроените и споделящи хора.

Даже си мисля, че тук е идеалната среда, в която хората с уникални машини могат да изпъкнат и ТЕ да задават нивото!
Те да дават пример.
Защо не го правят?
Защото колите тук са много млади и масови?

Вероятно.

Чудесно би било и да се дават повече съвети и компетентни мнения, но не е лесно да съдиш работата на някой, още повече по снимки.

Към ango:  Не смятам, че се налива масло в огън. Напротив, радваме се, че има обратна връзка и благодарим за мнението!
« Последна редакция: Януари 07, 2012, 18:17:58 от Speeder »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0

Януари 07, 2012, 21:20:02
Отговор #19

Неактивен DMC

 • Публикации: 1227
 • Георги Димитров
Аз мисля, че форумът се развива много добре и набира правилните хора като участници. Аз лично се запознах с доста хора покрай форума и срещите му и смея да кажа, че намерих няколко верни приятели и сродни души, с които станахме близки и то в рамките на 1 година само. Благодарение на Booger примерно успях да си купя кола донор (в днешно време рядко се намират БМВ е12). Колегата Живков също ми дава съвети винаги, когато го потърся. Съгласен до някъде и с колегата dashev_ec по отношение на това, че сравнително малко са градивните коментари и съвети относно реставрацията на автомобилите (за разлика от другите теми, които са със снимките, с музиката и т.н.). Но все пак аз мисля, че това е правилния път, по който трябва да се развива форума и се радвам много на Speeder, че пое най-отговорно нещата в свои ръце и се потруди доста за да направи форума такъв какъвто е днес. Относо по-новите автомобили - ами погледнете http://retrorides.proboards.com/index.cgi примерно. Това е един доста сериозен и уважаван форум в Англия и Европа. Еми наред с темите за Ford Zephyr, Skoda 110R и т.н. има и много теми за Пежо 306 примерно или BMW E34. Няма нищо ретро в тях. Даже и янгтаймери не са още. Но факт - намират място там, заедно с другите проекти. Такава е действителноста - тия коли за изчезнали там (на запад) още преди няколко години и сега като се появи някой с такава и хората се радват. Същото и е тук - ето, аз се кефя, че  има 3 Пежа 205 GTI и Ralye във форума, има Рено 25 Бакара и т.н. Редки издания са и е готино, да видиш, че има хора, които са ги оценили и се грижат за тях.
И наистина е хубаво да се чува обратната връзка. Поздрави на всички! И честито на именниците! :)
Peugeot 205 1.6 GTI '84
BMW E28 M535i '86
BMW E12 520 '78
Opel Rekord C Sprint '67