Автор Тема: ЗА ИДЕЯТА НА ФОРУМА !!!  (Прочетена 7701 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 08, 2012, 11:22:26
Отговор #20

Неактивен GT

 • Публикации: 1086
Прекрасна тема, млад автор, вероятно с желание и амбиция да попридобие някоя-друга БАНГИЯ . Всички тук сме болни по БАНГИИ ! Няма да си кривя душата. Това е най-хубавото.  :) ^-^ O0 Желая с най-добри чувства и авторът да се присъедини към нас с някакво возило.  :)

Отдавна чаках този момент. В прочем - отдавна ЗНАЕХ, че ЩЕ СЕ СЛУЧИ момент, като този. И лично убеждавах множество колеги, че такава тема рано или късно, неминуемо ще се случи. Е, факт.  По този повод, държа от своя, лична страна от позиция на ,,Класиккар бг" да заявя и своето мнение.


Значи, първо.  Добре дошъл, колега Дашев. Приветстваме Ви в нашата дядова ръкавичка, пълна с много ръжда и много лъскавина също.  Желая също така и множество приятни мигове и полезни срещи с хора, участвуващи в това виртуално място.  А, действително ти желая, да се запознаеш лично с някои от тях, ако не с всички.  Убеден съм, че ще подложиш на размисъл доста голяма част от своята теза.

Що се отнася до мнението ти, да, съгласен съм. До някъде, обаче.  Сега, самият ти си противоречиш.   Трябва да бъдеш на ясно с това, че един в такъв форум, на такива места, в този Свят и дори в този живот - има хора ВСЯКАКВИ.  :)  И това е най-хубавото - разнообразието, различието, цветността...... от автомобили, хора, характери, интереси, личности, битиета, истории, факти.     

Другото, на което искам да обърна внимание е същността на съществуването.  Вярно, основната и изначална идея е именно  място, специално ЗА ,, Класически"....., аз бих ги нарекъл ,, Старомодни" автомобили.   Място, посветено и изцяло съсредоточено върху автомобили от безвъзвратно отминали времена. Времена на един по-нормален, спокоен и.... човешки живот. Времена на ТИТАНИ, ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ, МАЛКИ И ОГРОМНИ, РАЗЛИЧНИ НАРОДИ И КУЛТУРИ, ПЕТРОЛНИ КРИЗИ, ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ, ВЕЛИКИ ДИЗАЙНЕРИ, ВЕЛИКИ КОНСТРУКТОРИ, ВЕЛИКИ УМОВЕ, ЧУЖДИ КОНТИНЕНТИ С НЕОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ЗАТВОРЕНИ НЕОБЯТНИ СВЕТОВЕ......,  творящи в сферата на автоиндустрията. В глобален, световен мащаб. И ние, като почитатели на тези техники, сме отворени към всяка една БАНГИЯ, идваща от тези епохи.  Дали ще бъде ,,Форд Т" или прост ,,Голф 2-ка", дали ще бъде луксозен ,,Ягуар 12 цилиндъра" или скромно ,,Пежо без кьорава екстра" - това е БЕЗ значение. Дали ще е Капиталистически или Социалистически автомобил - за мен и за НАС - всеки е добре дошъл.  Всеки, който търси душевно болни хора- като самия себе си.  >:D  И това недоволство, че имало разни НОВИ коли, държа да ти кажа и друго.

Всяка една такава кола, носи белезите на своето време, своят стил, своите традиции, своята история, своите ценности и изобщо философия. И за почти всяка сме се постарали, да отделим нужното място, внимание, литература, хора и прочие полезни неща.

Защото и НИЕ, също като автомобилите сме различни. Разни хора- разни идеали, разни съдби, различни възможности, разни и разнообразни неща.  Не може да се съберат, само банда СНОБАРИ, с коли за по 500 000 долара и нещата да вървят. Няма как, няма начин.  Това ще е НЕРЕАЛНО. И обречено на самопровал.  В реалния свят - монетата има 2 страни, но с много лица, колега Дашев.   :) 

Та, не съм много съгласен с теб по твоят въпрос.   Да знаеш - всеки, който има желание да споделя разни неща, тук, може да се чувства винаги приветстван.  Дали ще е собственик на Трабант или Мерцедес Супер-Лукс-Модел, няма никакво значение. Никога, поне аз, не съм КАТЕГОРИЗИРАЛ по този начин хората. Има много други начини, по които да определяш същността на един човек.   

Има достатъчно време, за да се запълни и известно празно пространство. За 1 година време - НИЩО няма да стане ИЗВЕДНЪЖ, с много хора, информация за реставрации и прочие.  Тези неща, БАВНО ще си дойдат на място.   И ние сме започнали подготовка за това. Вече 1 година време, както гледаш.  Знам, че си разочарован от някои теми, но това е начинът реално да се ОТСЕЯТ самите те. Трябва от някъде да се започне. И както виждаш, ако не, аз да ти покажа - започна се на майтап, от НИЩО.  Със скучни теми, пошли теми, една-две-пет.........после се надушихме разни хора, ТЪРСЕЩИ СВОЕ МЯСТО, където НА ВОЛЯ да си делят и сдружават с други такива хора.   И точно това, непринудено и благоприветливо отношение, тикна рязко нещата НАПРЕД.  Така, както вярвам, че на всички ни се иска да бъде.   

Със своите изказвания, явно предизвика някои по-сериозни и зрели колеги, които същевременно, но с право, рефлективно ти отвърнаха с подобаващи изрази. Все пак, тук има хора със семейства, деца, занаяти, масторлъци, студенти, ученици, инженери, строители, конструктори, специалисти, опитни ,, стари"дейци, бе, всякакви разни работи. Хора, които действително са сериозни и държат на взаимоотношенията и правилните похвати. И които няма да допуснат провал, заради нечия прибързаност и неудовлетворение.  Ама, аз, като дървен философ, реших да изложа моята теза и да не правя прибързани такива, отрезни мнения.  Вярвам, че ме разбереш. Съветвам те, по-често да ходиш по такива сбирки, да видиш хора, да се запознаете, на живо е различно.  И ще видиш, че ще намериш много ЦЕННИ и СЕРИОЗНИ хора. Даже, същите тези, дето те скастриха  :)) >:D , в същност, бе, най-добре ще те разберат.  Никой не е настроен негативно тук, убедил съм се.  Но, не може да очакваш моментално разбиране, след като ти първи започваш при това с погрешни впечатления за всичко тук.   

Няма лошо, човек да закупи готова кола, в движение. Особено, когато е с оригинални ламарини, здрав двигател и изобщо състояние.  А, това, че хора с такива коли почти нищо не са реставрирали по тях, не значи, че не са полезни тук. Напротив.  Значи, че предимно са експлоатирали/карали или карат такива автомобили и могат от опит да ти кажат, кое-как-защо-колко. Това е много важно за хора, решили да си купят и те готова, здрава кола.  На тях им трябват съвети за една правилна, нормална поддръжка, заедно с любопитни факти относно особености, динамични качества, ходови качества и така-нататък сведения за даден автомобил. А, не начини за дългогодишна, скъпа реставрация.   По-евтино излиза готова кола, от мен да го знаеш. И да й поддържаш каросерията+механиката.  Както и да е, има и други хора, които искат да направят от решето-кола.  Няма лошо.

Бе, ще дойдеш ти при нас, има време. Ще видим.  >:D
 

Януари 08, 2012, 12:52:30
Отговор #21

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1008
Бай Тошо, тук май си писал без да провериш тактическата обстановка  ;) Първо, авторът не млад. Тоест, не е и стар  :), по-скоро може да се определи като в зряла, средна възраст. И доста отдавна има твърде сериозни занимания с автомобили въобще, а и в частност с ретро автомобилите. Вероятно от времена, когато ние не сме имали все още подобни попълзновения. Това разбира се няма как да се знае от форума, това е малко допълнителна информация.
    Но от писаното във форума може лесно да се разбере, че няма желание и амбиция да придобие бангия, тъй като това вече е факт. Сдоби се с една същата като моите, производство 1938 г., с лош външен вид, но и с огромен потенциал, доколкото наред с всички основни възли, има запазени и много дребни детайли по нея, включително дори оригиналните фабрични табелки, разкриващи изключително рядкото /поне за България/ състояние "фабрична оригиналност", тоест купе, шаси и мотор са били заедно от 1938, та до сега. Не както първата от моите, черната. И мога да кажа, по колата се работи сериозно. Ако щете ми вярвайте, но подобни предвоенни археологически останки могат да бъдат приведени в чудесен работен вид със също толкова усилия, колкто са нужни за пълната реставрация на нещо от 60-те години. Въздържам се да кажа по-лесно, затова казвам същите  ;) Това е в малко по-широк смисъл, казано във връзка с едно мое наблюдение, че сякаш некои хора, иначе запалени по идеята, имат страх да се захванат с нещо прекалено старо и в лошо състояние. И наистина, на пръв поглед нещата са зле, а части... Е да, ама при старите коли всичко се прави. Шасита и елементарни купета, кърпенето е несравнимо с поправката на едно изгнило, сложно и къдраво самоносещо купе. Следвоенните са много по-усложнени, а счупените части обикновено са непоправими. А тук ще ви падне шапката, как всякакви неща могат да се възстановят със заваряване, втулки, наваряване, шлайфане и т.н. Здрава техника, доста примитивна, а и освен това още заводски предвидена да преживее N брой ремонти. Но, много се отплеснах.
    И аз се надявам, че във форума ще се появят и още стари автомобили. Въобще не държа моята кола да е най-старата във форума  :)) Мечтая си да гледам тук, как нещо от 20-те, а защо не и от по-рано, се възстановява в България и малко по малко се превръща в красив експонат. Разбира се, давам си сметка, че нещата в това отношение не са лесни. Първо, не сме имали прекалено много автомобили тук, в сравнение със Западна Европа примерно. Второ, огромни количества са претопени през годините. Трето, твърде много са изнесени по чужбина и за съжалене меркантилни хорица продължават да изнасят дори и в днешно време по някоя бройка от и без това оскъдния ни предвоенен автопарк. Показателна е темата за "Снимки....". Пълна е с млади класици и даже с коли, които на практика и в момента са ежедневна гледка по пътищата ни. Къде са дъртите старци? Ни коли, ни камиони, нищо няма. За разлика от 80-те години примерно, към днешна дата вече ги няма старите ретро автомобили по села, паланки, дворове и гаражи. За съжаление времето тече и нещата вече просто ги няма! Отделни екземпляри тук-там са по-скоро изключение, което не противоречи на правилото. Така е, нещата ги няма. А иначе някакво количество стари автомобили има, но са все в хора ценители /ценители по един или друг начин/ и придобиването им по правило е невъзможно. /но да напомня, всяко правило си има изключения!/
    Моето лично мнение е, че както казваха едни попове - прах при праха... Цели поколения автомобили трябва да си заминат. Не можем да запазим всеки москвич или опел. Напротив, мнозинството трябва да отидат в пещите. Да оставят годните си части за резерва и да си отидат. А малцинството да остане, да се запази за бъдещето.
   
 
« Последна редакция: Януари 08, 2012, 12:59:45 от Teodor »

Януари 08, 2012, 14:47:05
Отговор #22

Активен rumen_spasov

 • Публикации: 1052
Темата е развита много изчерпателно и  вярно. Няма смисьл да продьлжаваме да трупаме повтарящи се мнения Аз ще си позволя само да вметна , че един автомобил за да доживее да стане ретро нещата все от някьде трябва да започнат .А пьрвата стъпка е именно някой да реши ,че определен автомобил е време вече да бьде изкаран от всекидневна употреба да се ремонтира или обслужи и да се започне сьс неговото сьхранение което никак не е лесно и евтино за да може този автомобил да доживее до тези заветни 50-60,че и повече години.А това се прави именно от тези колеги срещу които някой от нас се опитват да плюят.Защото именно те са хората които вместо да си стоят на диваните в хола обикалят цяла Бьлгария издирват прибират и сьхраняват тези все още недостатьчно стари превозни средства които иначе биха поели последния си пьт кьм Надин.Затова аз лично смятам ,че именно тук е мястото на такива хора и изразявам дьлбокото си уважение кьм тях.Вьв този форум смятам,че имат място както хора с много стари автомобили така и хора дори без автомобили които симпатизират на заниманията ни .И тук не е място да се мерим кой  колко коли има.Сьс сигурност повечето от нас се занимават професионално по един или друг начин с коли.Причината да сьм в този форум е, че хората тук дьржат на добрия тон което за мен е всичко.

Януари 08, 2012, 16:14:03
Отговор #23

Неактивен honda_accord_79

 • Публикации: 49

  Темата пое в интересна посока. Като цяло в бг се смята,че ретро автомобилите са само за хора с големи възможности. Друга причина за малкя брой класически коли,може би е свързан и със стандарта на живот.  Много е трудно да си прибереш колата,за да я съхраняваш за напред и просто да си купиш друга за всеки ден. А плюс това може би само в БГ - държавата е  длъжна да ти свали кожата. Няма стимул - ретро автомобилите не се освобождават от данъци, ГО и всички други глупости. Като,че ли не са достатъчни разходите по самия автомобил.

 Ами по прости сметки ако колата не се кара всеки ден - за 1 излизане на пътя са необходими към 100лв, обаче за какво?
- ГО- ами и да ме блъснат застраховката няма да ми покрие нищо - всичко се поръчва по интернет
- технически преглед - пълна пародия, какво "неща" се движат по улиците
- винетка - да си платиш,за привилегията да си потрошиш колата
? Защо няма транзитни номера за собствениците на ретро возила - ако имаш 1 или 2 коли слагаш го на едната и тръгваш?
 
 Това като бонус от държавата. После да поговорим и за отношението и на самите хора: (от личен опит )
- я да ти наритам калника,че колата ти е дърта
- я счупи стопа
- да разбием ключалката
- и др. културни действия >:(

 Поне това е моето лично мнение - поздрави ;)

skype - devil_power666

Януари 08, 2012, 18:47:42
Отговор #24

Неактивен немо

 • Публикации: 786
Когато открих форума,бях много впечатлен,най накрая място,където хора които обичат старите автомобили са се събрали,обменят съвети,идеи,резервни части..изобщо,помагат си по всякакъв възможен начин.Отделно теми в които споделят и други свои хобита и идеи
Точно така,хора,които обичат старите автомобили,....и други неща....
Форума е за "ретро и класически автомобили",както и редки модели.Да,ама такива на практика в него почти не съществуват!
Ти какво очакваш?Модели със по 10 произведени бройки и цена от по 200 000 евро?
Когато аз се регистрирах във форума не видях условие от типа на:какъв автомобил притежавате?Колко е стар?Какво мислите да правите с него?
Та.....кое е „ретро”,кое „класически” и кое „рядък модел” е предмет на отделна дискусия,която ще е безкрайна,най-малкото щото тук няма определения за гореспоменатите категории.....
Също така,вместо колеги здраво запретнали ръкави да възстановяват някой стар автомобил,взеха да се появяват такива,които открито заявяват: "не изневерявам на принципа си,кола която не е напълно в движение да не купувам
Ами по мое мнение това е в пъти по-добра стратегия,естествено свързана с повече средства.
Всеки почитател да даден стар модел би предпочел да вземе прилична кола в движение,в колкото може по-добро състояние,отколкото кубче скрап!
Щото на мен не ми е готино да ми е гадно,ама...... разни хора-разни идеали......
но това не прави тези коли ретро,класически или уникални....В лични разговори съм питал хора които имат наистина интересни автомобили и работят по тях,защо не се регистрират в форума.Отговора е един и същ-ти видял ли си за какви коли си говорят там???
Мирише ми на снобария.... :)

Човече,кои коли са ретро или класически няма да спорим,обаче колите,представени тук са уникални по специфичен начин за собствениците им!!!!Това е форум на ентусиасти,на които им е пределно ясно,че за кефа/хобито си харчат пари,които е невъзможно да си възвърнат.....Нещата се вършат не щото някой ще ти даде медал и грамота,ами щото така искаш,и щото така ти харесва...!!

Януари 09, 2012, 12:34:36
Отговор #25

Неактивен USfan

 • Публикации: 6922
Показателна е темата за "Снимки....". Пълна е с млади класици и даже с коли, които на практика и в момента са ежедневна гледка по пътищата ни. Къде са дъртите старци? Ни коли, ни камиони, нищо няма. За разлика от 80-те години примерно, към днешна дата вече ги няма старите ретро автомобили по села, паланки, дворове и гаражи. За съжаление времето тече и нещата вече просто ги няма! Отделни екземпляри тук-там са по-скоро изключение, което не противоречи на правилото. Така е, нещата ги няма. А иначе някакво количество стари автомобили има, но са все в хора ценители /ценители по един или друг начин/ и придобиването им по правило е невъзможно. /но да напомня, всяко правило си има изключения!/
   
Mдааа, аз лично още като бях хлапе през началото на 80-те, лично помня, как само един човек, защотот ми беше съсед помахала, та му наблюдавах колите, и каво става стях, споменатия тук ретродеецс прякор Истината, изнесе един 190сл, един Щаер 120 кабрио, и един Корвет 1961 модел.
А в края на 80-те го вкараха в затвора, защото изнесе единия от 2-та Бенца на Фердинанд с шибърни система Кнайт клапани.
Той обикаляше селата, въоружен с една нова тогава Аскона, и даваше по 2-3000 лв на кола на хора, пазили наистина ценни довоени модели, и то пазели ги добре.
Той лично сигурно за 10 години е изнесъл поне 30-40 броя прилично редки довоенни и ниякои следвоенни коли.
А такива като него е имало поне още няколко души.
Всущност Комитета за кулутура, под давлението на Людмила, като негов шеф, приема един закон през 70-те, за защита на културните паметници.
Който тогава поне, забраняваше износа от частни лица, на коли, произведени преди 1945 година.

Тарикатите по соц време, обаче това го шкартираха, като с разни подкупи и връзки, продаваха тези коли на държавни външнотърговси организации като Трансимпекс например, и после изнасяха тези коли, от името на тези ВТО-та.
Страхотни, наистина редки коли така се батардисаха.
Като един до края на шестдестте,пак седящ в нашия квартал в Красно село, Хорх 835 или 865 нещо такова, спорт роадстер, всякакви 6 и 8 цилиндрови довоенни Бенцове, от 320 през 380, та до 500, които е имала едрата буржоазия у нас.

И в крайна сметка, добре че се повявиха понякакъв начин след 10 ноември, свежи пари, все едно законни или не, в това хоби, та взеха обратно да се внасят по интересни коли в БГ, особено по време на ик.бум от 2000 до 2008 година.

В това отношение, смело мога да се похваля, че и аз имам своя малък дял в новото обогатяване на историческия автофонд у нас. :)
Падали ли са ми някакви свободни пари, без замисляне веднага съм ги давал за някоя ретрокола нов внос, или пък сам съм внасял такава.

След 10 ноември, 2-то внесено в БГ Бертоне Х1/9, беше докарано от мен.
А пък първия внесен след 10-ти пак, Бенц табакера с 2 врати, пак дойде в БГ, покрай мен.
Триумфа ми Спитфайър, рядка версия МК 3, и то подарен като награда на някакъв известен баскетболист през 70-те, /как се събирал вътре, не знам ;D /, пак успях да го измъкна и купя в посл момент от един германец,който си го беше приготвил за износ, в началото на 90-те.

Не са били кой знае какви коли, но все съм съм се старал в това отношение да помогна за запазването на фонда ни.
За съжаление, не всички българи сме били такива. :(
Особено за Алпините а110 най ме е яд, почти всики хубави екземпяри до един, заминаха в Западна Европа.


Януари 09, 2012, 18:36:57
Отговор #26

Неактивен победовод

 • Публикации: 791
А 110 е капка в морето ,ако се направи статистика на изнесените и внесените ценни довоенни и следвоенни коли,сигурно ще се окаже ,че изнесените са повече.В ненормалната държава Русия законово е забранено да се изнасят коли на над 50 г. без разрешение на Министерството на културата.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Януари 09, 2012, 18:56:42
Отговор #27

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1008
   Сравнение просто не може да има. Изнасянето е от 50, ако не и повече години насам, внасянето - от 15-тина. Освен това едвали внесените са повече от изнесените просто като бройка.
   Но най-важният, съществен и трагичен показател, е качеството. Изнесени са безценни коли от 10-те, 20-те, 30-те години, скъпи модели, много стари модели, автомобили редки дори в световен мащаб, някои могат да бъдат наречени уникални и т.н. А се внасят макар и хубави, но все пак несравнимо по-масови, по-нови и обикновени /с някои изключения, разбира се, но изключително малко/.

Януари 09, 2012, 19:42:44
Отговор #28

Активен rumen_spasov

 • Публикации: 1052
Абе хора от кьде та кьде отидохме? За какви ценни модели в скапаната ни дьржава говорите.Той човека не харесва форума защото нямало достатьчно стари коли.Ми от кьде да има стари коли хората в тази дьржава като цяло нямат какво да ядат та камо ли стари коли да си купуват. И като си купиш стара кола та какво ли навсякьде ти се подиграват и викат за какво ти е този кошник бе човек.Ние не можем да се мерим с дьржави които имат традиции в тази област от десетки години. Аз лично се радвам на всеки който по някакьв начин се опитва да разчупи стереотипа който сьздадоха от БКП на времето 'СТАРИ КОЛИ КАРАТ САМО БЕДНИТЕ" Една кола за да е ценна не е достатьчно да е стара .Трябва да има история а сьщо и да е запазена в автентичен вид . В  смисьл  не някой да я е кьрпил като див пед.....раст  а да я е сьхранил в годините а това е нещо друго нали.Ама колко такива коли има у нас аз  знам само няколко такива.А тези с история заминаха оттдавна вярно , но това не зависи от хора като нас. Там играят други правила.

Януари 09, 2012, 22:09:21
Отговор #29

Неактивен admin

 • _sys
 • Публикации: 953
Бъдете реалисти :)