Автор Тема: ЗА ИДЕЯТА НА ФОРУМА !!!  (Прочетена 8269 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Януари 12, 2012, 14:27:56
Отговор #40

Неактивен USfan

  • Публикации: 7109
Ами Ники, аз в течение на годините, съм писал някои статии за сериозните автоиздания у нас, и най-вече, от наистина прилично голямата ми автобиблиотека, съм осигурявал материали за статии за не един и двма видни автожурналисти.
Сред които в миналото, и колегата ни Пешо Панов. :)
Доста материали съм осигурявал, и то скъпи и редки автокниги, и то по евростандарти, не редки просто за БГ книги, и на Иван Колев, и на Маргарит, и на Автокласиката списанието като цяло.
Така че иронията за писането тука, не мисля да е много уместна. ;)

Точно пък сега подготвям един пътепис за миналогодишно мое ходене из Англия, откъдето издирих, и докарах/или уредих докарването, на една-две невнасяни до сега у нас в БГ, и по принцип доста редки, американски машини.

Но, за тези коли и пътувания ще разберете, като излезнат МАТЕРИАЛИ ЗА ТЯХ, в броевете на Автокласиката.
Та така.  :)

А по темата- абе Ники, и в англ език има това понятие- Гетърърс, леко презрително звучи, но в същност там ги уважават и тези хора.
Обикн в ретроавтосферата, както и в търговията с Антики, на хора търгуващи, но не събиращи безцелно антики, им казват- Гетърърс.
Малко като диваците по време на ледниковата епоха: Хънтърс-гетърърс. :))

Това са буквално преведено- събирачи. :)
Не го казвам с лошо, и по принцип не е лошо, да се мултиплицират на едно място и от един стопанин, разни налични железа.

Но според мен, разликата между колекционер и събирач не е една крачка, а цяла вселена.  :)
Колекционера, освен да придобива, което е естествен ловен инстикт на всеки от нас, се грижи и за здравето на колекцията си, и не я раздува ненужно.
А от друга страна събибурча, е малко като уличните кучета, каквото му хвърлиш, или му падне на аванта, или почти на аванта, все ще го завлачи нанякъде.
а и да не му падне на аванта, събирача, просто не управлва добре тоя материален актив или пасив, каворо е едно субиране на железа.
Събирача няма правилна преценка до такава степен, че доста ест, идва момент от време, когато не той ще притежава сбирката си, а тя него.
Съдя по себе си, драги приятели, в много моменти, и аз съм събирач. :)

Субективно усещане е това което ги дели, ама въобще не е на една ръка растояние.
И както казах, не става въппос основно тук за пари, а за трезвата преценка, и отговорните действия.
Това е основната разника, между тия два типа ентусиасти.

Хора, които държат, ако ще и по 100 коли в една нива, това не са отговорни към себе си и към метала хора, и не мисля, че трябва да се наричат с тази толкова любима ви иначе ДУМИЧКА- колекционери.  ;)
Все едно какви умилителни на теб или на други, и на мен включително, чичковци и байчовци, и големи мераклии уж са. :))
Ясно е, че не са колекционери. 

Както писах, общото мнение по света в бранша, е такова.
Ние или вие, ли сме по умни от по-умните от нас в света, та да измисляме и разширяваме приложенията на един наложил се термин? ;D
Филолози ли сме тук всичките, или не може да четем добре, някой тълковен речник, какво ще рече точно тази дума, дори и в отн широк смисъл?
Не го казвам да се заяждам, а малко така, да приземим, всъщост да прецизираме критериите, понякога е нужно.
Мислите ли, че трябва толкова да се девалвира, и да се дискредитира тоя термин? :)

В БГ да кажем, конкретно аз бих изброил примерно 2-3 души за колекционери, а не събирачи, просто да даден образебц на понятието...
За мастити колекционери /донякъде, защото са и търговци, а това е малко противоречиво,/ ги броя братята Мутафчиеви.
Броя за колекционер и Антон на Сами-М, не че има много бройки коли, ама селективно ги купува, и то от една марка.
И си ги подържа, прилично на ниво.

Или пък например, Валери с Италианските коли.
Или пък да броим в това число още свестни хора ентусиасти, с още една-два хубави малки, но спретнати колекции от Алфи.

Както има в Бг и много хора, които да нямат 20, айде, ок защото сме малка държава, ама поне да имат по 7-8-10 коли, добре реставрирани, и запазени на закрито, тях да ги броим за колекционери.

И стига сте навирали деление по марки.
Ок, разбира се, и сбирки от добре стегнати соц коли, разбира се че, са колекции.
Аз не деля неща по марки, ако това е тук по-болната тема.  ;D
Пак да кажа, не е това есенцията на този пост.

Аз не виждам какво толкова подскачате някои, да си го кажем по-грубо и по-ясно, че повечето хора с ретроколи в БГ, са просто ентусиасти, и събирачи, а не колекционери.

Толкова ли е мерак да се бутаме като терминология, при големите момчета.
Голям комлекс, голям мерак... :))
Това с големите момчета, нали разбирате, е казано на шега.
Ако толкова в етимологията е проблема, пишете ни/се всички да сме колекционери и толкова. :D

Нищо лично, просто считам, че човек в исказите и претенцииите, трябва да е по скромен.
Аз лично, макар в гаража си да имам основно, някои относително редки, особено за България, модели спортни коли от 70-те и 80-те /а и някои от тях да са ми в наистина добри оригинални състояния, а и повечето от тях, макар и да имат забележки, са ми в движение/, не бих счел себе си за колекционер.

Би било много дебелашко, да се самотитуловам така.
Както писах по-горе, бих счел себе си, просто за ентусиаст. :)
Какво му е лошото, всички да се считаме за такива, а да не превъзнасяме прекалено? :)
« Последна редакция: Януари 12, 2012, 15:16:44 от USfan »

Януари 12, 2012, 15:54:30
Отговор #41

Неактивен Gigabyte

  • Публикации: 194
Вижте колеги... аз съм в този форум ,защото съм фен на тези коли и то повече на youngtimer-ите ,отколкото на ретро тупалките. :) Аз съм тук по мое желание ,никой не ме кара на сила да пиша или да чета форума ,това го правя заради интереса ми. Човек като няма желание и звездите са му криви  ;) Никой на сила не може да накараме да влиза у форума ,а и затова не се опитваме.. Всички тук сме събрани от едно нещо - любовта към автомобилите ни - дали 20-30-40години ,това няма значние - има го онзи плам в очите ,когато видим нещо рядко и хубаво по пътищата ни. Аз например си давам последните пари по моя скромен youngtimer - Golf 1 Cabrio ,който вече в Америка е с доста голям статут на рядък и ретро автомобил ,но в България все още смятаме скромните Голф-чета за най-обикновен автомобил ,което не е вече баш така - на пръсти останаха читавите GTI-та например.. Мен ме радва този мой интерес дори и по тези 20годишни автомобили и с кеф правя малко по-малко моята полу-всекидневка и и се радвам всеки път като я изкарам. Това да караш така наречените сноби на сила да пишат у форума ,няма просто смисъл , такива хора едва ли не се смятат за по-висши от нас ,които ръчкаме по нашите 20 или 30годишни коли и е "под нивото" им да пишат редом с нас ,което според мен е жалко . Но както беше казал един наш писател: "Разни хора,разни идеали"  :) Някои от хората тук може да са ми и бащи ,та дори и дядовци ,но това не ме спира да пиша редом с тях ,защото съм горд ,че на 14години докато другите ми съученици пиеха ,а някои дори и по-другия път бяха тръгнали ,аз броех последните левове да си купя първата Голф единичка :)
« Последна редакция: Януари 12, 2012, 15:57:07 от Gigabyte »

Януари 12, 2012, 20:51:08
Отговор #42

Неактивен M.Dimitrov1939

  • Публикации: 28
  • I don't need society
Разбирам какво има предвид автора на темата.
Чувството е....лично.
Причината на човек да се чувства така е лична.Характер.И очаквания.Неоправдани в някои случаи.
Така...говоря направо.В този форум се говори адски много и не се прави нищо.Приказки,лакардии,спомени,легенди и подобни устни словоизливания.Не съм против тези явления,когато се правят след един ползотворен и спечелен ден в гаража или работилницата.Но не е това случая из интернет форумите.Изключенията се броят на пръстите на едната ми ръка.
Хората,които ПРАВЯТ нещо свързано със старите автомобили ги няма тук.Защото няма какво да кажат,няма на кого да го кажат.Тях не ги вълнуват разни пластмасови боклуци гниещи пред блоковете.Няма и какво да научат,могат само да си загубят времето.В буквалния смисъл.А това време е безкрайно ценно за тях сами се сещате защо.
Не искам да обвинявам никого,нито пък да обиждам.Уморен съм от цял ден работа и съм щастлив,че си сглобих сервото на кочината в свободния ми час днес...
Светът е широк,хората са най-различни.Затова е наивно и смешно да се вярва,че могат да бъдат събрани под един покрив...
Не познавам авторът на темата и не знам дали има конкретна причина да я повдигне.
Но го разбирам и подкрепям.
Който иска да обижда,замеря,заплашва или простее по какъвто и да е друг начин-моля.Има ми името из темите.Споделих ви нещо,което ми тежеше и сега ми е по-добре.
Завиждам много на Тодор Живков за словото и бистрия ум с които разполага.Завиждам и на Немо и Монца за уменията,които имат.Завиждам и на Краси за старанието и педантичността си към страстта му.Уважавам и боогер заради трудния път по който е поел.Гн Спасов звучи зряло и културно.Завиждам на всички и се радвам за таях.
На всички останали няма за какво да завиждам.Извинявам се ,ако има изключения,но не съм ги забелязал,просто не съм ги видял..
Моето активно присъствие тук върви към своя край.Ще продължа да следя форума заради 3/100 от съдържанието,което ме интересува пряко и 3/100 от участниците му от които има какво да науча.
Останете със здраве.Мир.

Напълно подкрепям!!

Януари 13, 2012, 23:25:42
Отговор #43

Неактивен fulcrum

  • Публикации: 3774
  • Уреда показва , пробната лампа доказва.
    • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Нека и аз да се разпиша в тази вълнуваща тема!
 
През родния ми град Смолян започна да минава рали,,Родопи'' -едно от мероприятията на Пловдивския ретро автомобилен
клуб.Гледайки красиво възстановеното ни автомобилно наследство,разпределено по класове неусетно и моя милост бе обхваната, обгърната, обсебена, обладана от магията на това изкуство.

От волята, желанието и себераздаването на сънародниците ни да съхранят тази част от нашето историческо наследство.
 
От знанията , уменията , предприемчивистта и търпението им , притваряли нееднократно блажено очи в очакването на крайния
резултат.Или пък от заделянето на финанси и упорито  издирване на желаната марка и модел.

Няма значение. На фона на сиромашката ни държава това е европейско и световно.... И да ти викат че си луд....
И моя милост , тръпнейки в очакване да намери обекта на желанието(желанията си)
И да заделяш и от залъка си до резултат...пък не бил и краен на първо време. И така нататък...знаете за какво става дума
Благодаря на доктор Радослав Димов, на Гецата Сарандалиев, на всички колеги от и извън форума, списъка е много дълъг.
                                                                                          Благодаря! :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987