Автор Тема: Класическите автомобили и катализатор  (Прочетена 3396 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Март 13, 2018, 16:17:02
Отговор #10

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7008
Моите уважения към БАК Ретро, но на техните събрания явно не знаят за какво говорят точно. Тоя европейски почин, съм сигурен, че не знаят къде и как се прилага. Имат ли представа, как точно ще се реализира една такава идея? Ето, например, на територията на Синя зоня, в София, се забранява навлизането на автомобили, непокриващи Евро 6. Първи въпрос-кой ще я следи тая забрана? На всеки булевард и уличка ще застане чичко екополицай ли? Или ще си издумкат годишния бюджет за камери с OCR и моментална проверка в ИС Регистрация и отчет? А после кой ще седи да зяпа камери и кой точно ще ходи да лови нарушителите?
Тъй че, не се ловете на тея партенки... вярно е, че у нас се случват невероятни неща, но дори и да тръгнат да правят нещо, нещата ще си останат на намерения и "гръмки статии по телевизора".
Дано да си прав... аз затова не съм се и заслилил да си вадя такива документи все още за колите. Освен парите, които трябва да се снесат на Ретро клуба има още една поне за мен по-неприятна подробност - за да се змени талона с такъв, в който пише "Историческо МПС" трябва да се чака на опашката в КАТ и то не само на гише, ами да се мине и през каналите пълната процедура като при смяна собственост от друго населено място или нов внос. Аз като имам 4 коли примерно, трябва за целта да си взема 4 дни отпуск или да си намеря 3-ма свободни същия ден другари, за да ги прекараме всичките в 1 ден... ако не се заядат там за нещо да върнат, понеже старите коли като са се заседели - я спирачки, я нещо друго все ще се обади. Общо взето си трябва доста свободно време и средства, които засега май е неоправдано да се влагат.
Иначе "починът" май вече се е задействал в големите европейски столици... наскоро някой беше пуснал снимки от протест на собственици на класически коли в центъра на Париж.
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 13, 2018, 22:18:21
Отговор #11

Неактивен Aleks

 • Публикации: 11
Тези мерки донякъде са несправедливи. Ясно е, че една тридесет и нагоре годишна кола не може да се ползва за ежедневни цели. Тя в най-добрия случай се изкарва от гаража един - два пъти в седмицата. Ако съпоставим с новите коли евро 5 и 6, които не се спират и изминават стотици километри на ден, то нашите коли изминали 40-50 км в месеца в града, а дори и извън него /получава се по 1,5 -2 км на ден пропътувано разстояние/, замърсяват в пъти по-малко. Но рестрикцията ще удари точно нас. Мерките засягат колите, непокриващи евентуално Евро 5 и 6.  Има ли някакви разяснения каква е сумата необходима за регистрация, като класическо превозно средство? Доколкото, четох регионалните власти са в правото си, да ограничават дори класическите автомобили. По повод "скопяването", ако ни спрат на пътя и извършат проверка с газ анализатор, който покаже евентуално завишени нива, тогава какво, според публикации в пресата такива автомобили "щяли да ги спират от движение". Знам, че повечето от нас имат изрядни автомобили, не променени технически, наистина отговарящи на условието за историческо превозно средство. Ползваме ги малко и разумно, основно за хоби и развлечение на нас и на околните. Ясно е, че не вредим повече от съвременните автомобили, тогава какъв е изхода от ситуацията? Как се решава казуса в Европейския съюз?

Март 14, 2018, 11:00:14
Отговор #12

Неактивен Frysco

 • Публикации: 382
...неприятна подробност - за да се змени талона с такъв, в който пише "Историческо МПС"...

Митко, повярвай ми, това може да стане голям автогол. Да ти отделят МПС-то в някаква отделна категория, фактически означава сам да си наденеш примката. Защото във всеки един момент, тая малка групичка от автомобили много лесно може да стане обект на рестрикции и ограничения. Още при първоначалното обсъждане, се коментираха идеи, да има някакви ограничения в ползването на тези коли. Щото без ГТП, обаче пък да не може да се карат... И данъци могат да им се налагат и какво ли още не... печален пример са товарните автомобили N1, който през годините какво ли не видяха...
Намеренията на БАК Ретро сигурно са добри, но знаете приказката за пътя към ада... хляба и ножа са в други хора.
П.С.Сменяй си спирачната течност на две години и няма да имаш проблеми със спирачките.

Март 14, 2018, 17:49:50
Отговор #13

Неактивен krankenstein

 • Публикации: 7008
Ми те в белите държави отдавна са открили топлата вода по тези въпроси... дъвкали сме ги вече, на места няколко коли се карат с един комплект номера. Пътни данъци за какво да им плащат, като ги изкарват до 4-5 пъти годишно, има хора там притежаващи цели халета пълни с коли всичките в движение. Преглед се минава не на определено време, а на изминат пробег /който у нас обаче често се превърта :)/, гражданска отговорност се плаща на гражданин-водач, а не на автомобил - така вече имат смисъл и бонусите при липса на ПТП...и т.н и т.н...
п.с. относно спирачките - 2 от колите ми не са изкарвани от гаражите 2+ години по ред причини, въпреки, че са в движение и изправни... та аз какво, на место ли да си я сменям, за да си седи просто? :)
Теория - това е, когато знаеш всичко, но нищо не работи.
Практика - това е, когато всичко работи, но не знаеш защо.

Март 26, 2018, 16:13:45
Отговор #14

Неактивен __smirnoff__

 • Публикации: 147
п.с. относно спирачките - 2 от колите ми не са изкарвани от гаражите 2+ години по ред причини, въпреки, че са в движение и изправни... та аз какво, на место ли да си я сменям, за да си седи просто? :)
да, разбира се, може и 100 метра да не си навъртял, обаче спирачната течност си губи свойствата с времето :)

Март 26, 2018, 17:32:10
Отговор #15

Неактивен SPEARHEAD

 • Публикации: 458
В Бг понятия като "исторически" и "класически автомобил" съществуват само в този форум и в едно списание. За КАТ нашите коли са просто стари и мръсни коли. Една ФИВА карта към днешна дата не означава нищо. В пунктовете за ГТП няма облекчени изисквания за една кола от 1960г. Ако трябва да се мине на каналите в КАТ по някаква причина с такава кола, тя ще бъде спряна от движение.

Март 30, 2018, 02:23:01
Отговор #16

Неактивен mirodribala

 • /!\ Млад шофьор
 • Публикации: 4
Здравейте, интересува ме като изработвам на автомобила ми изпускателна система, който е произведен 1980 година и искам да излиза извън България ! Трябва ли да се съобразя с нещо като катализатор или ги зачитат като стар стандарт и няма да имам проблеми ?
Благодаря Ви !

Април 08, 2018, 11:03:54
Отговор #17

Неактивен Frysco

 • Публикации: 382
Ако е имала фабрично катализатор, трябва да си го има пак. Ако е нямала, никой не го иска.

Април 09, 2018, 20:09:01
Отговор #18

Неактивен oldrat

 • Публикации: 935
 • beep beep
  • Renault 4F6
Ултра ЧЕРЕН СТИКЕР ,скъпи колеги. Коли произведени преди 1990 няма да бъдат коли. Ще се карат със специално разрешително от БАБХ и ЕКОРАВНОВЕСИЕ....  C:-) C:-) :winktongue:

Април 11, 2018, 14:01:23
Отговор #19

Неактивен ГеоргиБс

 • Публикации: 84
Здравейте,
Интересува ме от коя година Мерцедес слагат катализатори на колите си,главно за европейския пазар и има ли значение модела и двигателя на колата?