Автор Тема: Бракуване и пускане в движение на автомобили  (Прочетена 182407 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Февруари 12, 2013, 17:01:43
Отговор #100

Активен Viva_lancia

 • Публикации: 397
Единайсет страници писане на темата "Бракуване и пускане в движение" и накрая поне на  мене не ми е ясно това нещо.Най добре е някой който знае как седят нещата да каже понеже един вика може,друг вика неможе какво става с бракуван автомобил може ли да се узакони и пусне в движение и каква е процедурата.Тази тема изобщо не е маловажна колеги понеже представете си вземете един перфектен автомобил, но бракуван и накрая да се окаже, че трябва да вземете някоя гробница сащата но с документи, за да може да се подкара хубавата колица.

Февруари 17, 2013, 20:19:00
Отговор #101

Неактивен USfan

 • Публикации: 8030
Единайсет страници писане на темата "Бракуване и пускане в движение" и накрая поне на  мене не ми е ясно това нещо.Най добре е някой който знае как седят нещата да каже понеже един вика може,друг вика не може какво става с бракуван автомобил може ли да се узакони и пусне в движение и каква е процедурата. Тази тема изобщо не е маловажна колеги понеже представете си вземете един перфектен автомобил, но бракуван и накрая да се окаже, че трябва да вземете някоя гробница сащата но с документи, за да може да се подкара хубавата колица.

Ами обективната истина е, че няма правилно, справедливо и стриктно определени критерии, нито от КАТ, нито от ДАИ, за това.
Всъщност има подобия на критерии, които в различните областни МВР-Пътна Полиция, и КАТ центрове се спазват и третират/тълкуват по различни начини, според както се случи.
Или на база симпатии/антипатии, контакти и почерпки. :P
При отказ за такава регистрация, може обаче човек да обжалва или пред по-висша пътна инстанция, примерно: Областен център на КАТ-ПП, или пред ДАИ, или, и това наистина е така,  :)) пред Държавната административна комисия към Министерски съвет.
Или пък човек може и да води частно дело срещу всяка от тези институции, пред Върховния административен съд, което най вероятно, макар и със загуба на хонорари и време, ще го спечели.

Всъщност ако се гледа стриктно наредба 1-45 от 2000 год, в частта и за пускане в движение са бракувани/излезли от употреба коли, съответно ако такъв автомобил се възстанови, или пък става въпрос за сглобен от части такъв, каналния ред е, преди КАТ, да се пусне молба за разрешение за регистрация до Изпълнителна агенция- Автомобилна администрация, която е  шапката на ДАИ.  ;)
И тя ако разреши, тогава чак се пуска молба до КАТ за регистриране.

На мен лично в такива случаи, на такива молби ИААА-ДАИ са ми отказвали.  >:D
И свикнах да не им пиша прошения,  :)) а направо да ходя в КАТ да се оправям, при възстановяване на свалени от отчет, или сглобени коли.
Слава Богу, че в повечето КАТ центрове това не го знаят, и/или не го спазват  O:-)  и не връщат хората и по тоя повод.
Така че в случая еднозначен отговор на мнението на колегата няма.
Все пак сме в четвъртия свят още, което е и добре и зле, зависи от гледната точка.  ;D
Даже не е и само Параграф 22, ами много вариации на него. 

Март 26, 2013, 20:13:46
Отговор #102

Неактивен МОРСКИЯ

 • Публикации: 20
Колеги, упих си преди месец Москвич 408 69-та. в добро състояние но бракуван малко преди да го купя. Талона е продупчен и пише "Прекратена регистрация" и от долу "Частен имот" говорих с шефа на варненския КАТ и каза че ще може да се регистрира. Минах нотариус и сега чакам графика за Варна на 02.04 за Технотест. Всичко по светлините работи , колани има , гумите са добре, има ръчна . Звънях на един ГСМ в Технотест там човека ми обясни че за такава стара кола, с една дума ..... е достатъчно да има външен вид само и светлините да и работят . Притесняват ме 2 неща :
Да не се заядат от сорта " разлика имаш в силата на спиране между колелетата" или " Предните държат повече от задните " Аз това няма как да го разбера. Все пак и става въпрос за кола без серво и с един кръг на спирачките. А и за целта трябва да я карам на валяци ама без номера ..... как
Другото което ме притеснява е че номера на рамата е боядисван поне 3 пъти, въпреки всичко се чете с малко позаглеждане ( все пак става въпрос за москвич който е с 6 цифрен номер на рамата и е фабрично набит на ръка в завода).
 Мислите ли че всичко ще е наред ?

Март 26, 2013, 21:26:40
Отговор #103

Неактивен fit_ness

 • Публикации: 103
 • zaz - 966 / 1971г.
  • ретро и фото любител
Преди месец регистрирах бракуван ЗАЗ-966. На ТЕХНОТЕСТ спирачки не гледаха
ЗАЗ-966   1971г.

Март 30, 2013, 12:16:38
Отговор #104

Неактивен 5 GTT

 • Публикации: 92
Би ли споделил по-подробно процедурата по техно-теста?!

Април 03, 2013, 20:03:15
Отговор #105

Неактивен fit_ness

 • Публикации: 103
 • zaz - 966 / 1971г.
  • ретро и фото любител
Ако купуваш бракуван автомобил трябва да разбереш причината за брака. Ако е от морга, от вторични суровини или поради изплатена тотална щета от застраховател- не я купувай. Такава кола не може да се регистрира повторно. При мен не беше такъв случая. Та в технотест ми искаха талона на автомобила, удостоверение от КАТ, че колата е бракувана на еди коя си дата и година. Договор за покупко продажба (за предпочитане нотариално заверен, макар, че не е задължителни, но те искат да се подсигурят). Гледат номерата на рамата и двигателя и НИЩО ДРУГО! От там отиваш в КАТ...
ЗАЗ-966   1971г.

Април 06, 2013, 20:32:08
Отговор #106

Неактивен МОРСКИЯ

 • Публикации: 20
Нищо друго ли ?
Хахаха . Попиляха ме. На 2 ри април дойде един експерт във варна дето никой не го е виждал досега и като се почна. Разката ни фамилийките. Заяде се за мигачите че мигали нарядко и релето ми било за смяна. Как да му обясня че тия старите коли така си им мигат мигачите. Поне аз съм видял над 10 бр. от които всички мигат така. После се заяде с рефлектора на единия ми фар... след това ми зададе въпроса " Абе коя година са ти произведени гумите че нещо старички ми се виждат" Направо да се изумиш!!! Посел ме прати на валяците .... Е как да направя хубави спирачки слад като съм без серво и с 4 барабана. Един колега пък го прати да търси литература за неговата кола защото не знаел колко му е междуосието на задния мост. Можете ли да си представите? Та от прекомерно натискане на спирачките гръмнах едно спирачно цилиндърче и се наложи на място да правя спирачки. Но за щастие успах да мина.
Та мисълта ми е че четох преди, доста постове как от Технотест да не се плашим , че всичко е една сверка и проверка на светлини едва ли не .... Е да ама не ! Другото което не ми е ясно е че преди седмица звънях във фирмата и питах колко е таксата за моята кола и ми казаха че е 120 лв. Това било за коли до 2000 кубика. А тоя пич  ми взе 168 лв и касов бон ми даде. Нищо не разбирам. Както и да е всичко свърши.
« Последна редакция: Април 06, 2013, 21:12:37 от МОРСКИЯ »

Април 06, 2013, 21:06:40
Отговор #107

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3860
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Нищо друго ли ?
Хахаха . Попиляха ме. На 2 ри април дойде един експерт във варна дето никой не го е виждал досега и като се почна. Разката ни фамилийките. Заяде се за мигачите че мигали нарядко и релето ми било за смяна. Как да му обясня че тия старите коли така си им мигат мигачите. Поне аз съм видял над 10 бр. от които всички мигат така. После се за
Най -хубаво си го замени , за ретро -мероприятия и ежедневка ще ти е нужно. :)Изискването за европейското автомобилостроене
е интервала за мигачите да е 50 мигания за минута.В България това е регламентирано също , затова го изискват.
Постави електронно реле за съвременни автомобили , никой няма да го види , ако държиш на строго автентичен вид , старите биметални
релета и по трудно се намират.Ако решиш да добавиш и аварийни светлини ,ще ти пусна схема и чертежче. :)
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987

Април 07, 2013, 17:08:10
Отговор #108

Неактивен ivanboev

 • Публикации: 107
Аз съм със същото такова реле, не съм го заменял, и не ми е проблем с ретро мероприятията.......А по магазините все още ги има колкото искаш.........

Април 07, 2013, 17:37:16
Отговор #109

Неактивен fulcrum

 • Публикации: 3860
 • Уреда показва , пробната лампа доказва.
  • РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
Аз съм със същото такова реле, не съм го заменял, и не ми е проблем с ретро мероприятията.......А по магазините все още ги има колкото искаш.........
Няма лошо , просто по нашия край изчезнаха и се наложи да модифицирам и 5 - 6 прекрасно изглеждащи ретро и още два пъти по
токова янгтаймърски возила.Но не подлежи на ремонт и настройка , просто го подменяш.
РЕТРО КЛУБ СМОЛЯН
www.facebook.com/retrosmolyan
VW Golf 2 GT 1990
Skoda S 130 GL/A  1987