Автор Тема: Бракуване и пускане в движение на автомобили  (Прочетена 177969 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Септември 06, 2012, 06:39:36
Отговор #40

Неактивен dyankog

 • Публикации: 81
Наредбата не третира заварените случаи. От вторник нататък не се регистрират и толкова. Даже тези, които имат извадени заявления в КАТ и не са регистрирани по една или друга причина - и те няма да бъдат регистрирани.
Прави каквото трябва, пък да става каквото си ще!

Септември 06, 2012, 10:48:24
Отговор #41

Неактивен vasko4

 • Публикации: 595
 • 0899936995
Наредбата не третира заварените случаи.
То е ясно че за тях не се отнася, но тези които са бракувани вече  по старите норми, ще може ли да се регистрират след като влезе наредбата.

Ето я и самата наредба, но в нея не видях нищо за вече бракуваните автомобили, какво се случва с тях, за тези от тук нататък е ясно .
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-549437437
« Последна редакция: Септември 06, 2012, 11:02:53 от vasko4 »

Септември 08, 2012, 16:04:00
Отговор #42

Неактивен dyankog

 • Публикации: 81
Не се регистрират (тоталки и разкомплектовани) изрично съм го написал в горния си пост. При това наредбата влезе в сила от 04.09.2012г.
Прави каквото трябва, пък да става каквото си ще!

Септември 08, 2012, 17:11:27
Отговор #43

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Значи май няма да има проблеми да се възстановяват регистрации на отдавна спряни от движение коли, със старите номера. Системата с издавана не удостоверение за собственост от КАТ би трябвало да работи. Според този текст, автомобили със стари номера може да бъдат регистрирани наново:

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) (1) Възстановяване на прекратена регистрация се извършва при поискване от собственика с данните от отчета на превозното средство по реда на чл. 14 - 17 само за ПС, чиято регистрация е прекратена на основание чл. 18, т. 1 поради изнасяне от страната, съхраняване в частен имот, кражба или регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на действащия БДС 15980 и БДС ISO 7591.

Септември 08, 2012, 19:23:59
Отговор #44

Неактивен победовод

 • Публикации: 863
За заварените случаи нещата  в някои аспекти са ясни.На кола бракувана преди 24 март 2000г. не може да се докаже,че е съхранявана в частен имот,преди това декларации за съхраняване не се изискваха и във връзка с това няма да ти възстановят регистрацията.Отделно документацията се пази 10 г.,пуснал си декларация за съхраняване в частен имот,минали са 10 г.,документацията е унищожена,резултата е същия,нямаш нищо.
А пък до 10г. трябва да разчиташ ,че някой служител  ще си направи труда да се рови в прахоляци,за да намери,че действително има декларация за съхранение в частен имот.
Общо взето това е първата крачка преди пълната забрана за възстановяване на регистрацията.

П.П. Между другото с последните промени се премахна възможността да се използва рама/купе от бракуван автомобил и да се постави на автомобил със съществуваща регистрация.Нещо което е неприятно поне толкова ако не повече,от това което коментираме по горе.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Септември 08, 2012, 20:05:56
Отговор #45

Активен exton

 • Публикации: 282
  • http://my-fiat.blogspot.com/
Глупава работа!
Заради единият лош външен вид май оставам без регистрация на мотора. Документите ми бяха подготвени преди години още, но в Технотес искат  превозното средство да е в отличен вид. Исках само за регистрация да мина и след това да ме спрат от движение в КАТ, но НЕ МОЖЕЛО. Предполагам както повечето съфорумци и аз с няколко дини под мишница не остават сили за всичко захванато.
На моята фърчаща бележка от КАТ пише  "поради разкомплектоване". То не знам по каква друга по онова време се е бракувало.
Моторът си се съхранява и досега.
Явно съм от печалившите, които ще имат експонат в гаража.
Леко е да се каже ядосан съм, при условие, че в ТИАТ ме увериха преди има няма месец, че няма проблем и въобще не се очакват проблемни промени в законите.
И сега какво?! Ще търсим варианти да регистрираме в съседни страни, където съм сигурен, че законите са по -либерални за случаи като нашите. После ще си ги внасяме внасяме.
Това последното малко така го пиша, но като българче се надявам някъде вратичка да се намери.
В други държави си сглабят хората мотоциклети и коли и си ги продават. Ние в БГ  наред с всичките трудности не можем една регистрация да възстановим.
Просто думи нямам...  Всъщност  имам ама началството  на форума че ми даде БАН, а още от началото до края  на писанията ми все те  ми идват наум!
В Понеделник сутрин съм в ТИАТ да видим какво ще ме излъжат пак и ще пиша
« Последна редакция: Септември 08, 2012, 20:21:56 от exton »
Too dumb for NYC, too ugly for LA

Септември 08, 2012, 21:25:51
Отговор #46

Неактивен Teodor

 • Публикации: 1023
Правилно отбелязва Победовод, това е друг неприятен момент. Вйобще, рестрикции отвсякъде. Но работата е там, че всичко е правено по отношение на автомобилите за каране. Ретро автомобилите въобще са пренебрегнати от милите ни законотворци в този случай и "изгарят" покрай трошките. А трябва да бъдат изцяло уредени като изключение, по специални правила. И не само да се допуска регистрация, но и да се прави такава дори при липсващи документи, както е в доста страни от "нормалния свят". Нещо, изоставено преди куп години, което не се търси от никого, не е обявено да откраднато и т.н.... Ами който има мерак да го възкреси, нека да си го регистрира и кара!
    Но тук нещата са отново в полето на клубовете. На около 100-те регионални, по марки, по модели, по доходи, по семеен признак и т.н..... ретро насочени клубове в България. Не се ли задвижат да атакуват заедно, с общи искания властта, то накрая голяма част от автомобилите ни ще стават само за домашна украса, но не и за на пътя.

Септември 08, 2012, 21:32:44
Отговор #47

Неактивен vasko4

 • Публикации: 595
 • 0899936995
Не се ли задвижат да атакуват заедно, с общи искания властта, то накрая голяма част от автомобилите ни ще стават само за домашна украса, но не и за на пътя.

Напълно съм съгласен с написаното от Тео.

Септември 08, 2012, 21:52:04
Отговор #48

Неактивен победовод

 • Публикации: 863
Май забравяте в коя държава живеете?! За да се уредят правила и изключения за ретро автомобилите във властта трябва да се създаде лоби.Защо ли ми се струва,че с общи искания лоби не се създава.
«Волга» — единственный автомобиль, способный передвигаться, будучи неисправным чуть менее, чем полностью.

Септември 08, 2012, 22:47:22
Отговор #49

Неактивен GT

 • Публикации: 1086
Лоби.  За лоби трябва искане вътре в Голямата сграда.  Има хора вътре, които много бързо и много успешно биха реализирали тази идея. Обаче, първо нямат сметка да го направят. И второ, по този начин ще ощетят хазната със приходи от такси/данъци и прочие. Ето ти две причини. Основателни.    Ама, как Ви се струва ? Идва Тодор Живков при властимащите, с Пежо на 100 години. Спира пред Голямата бяла сграда на жълтите павета и пледира за установяване на Ретро-режим.   Смях в залата, ако не и потрес.   Из разните ретро клубове също има влиятелни личности, способни да спомогнат за осъществяване на тази идея.