Автомобили > Италиански автомобили

'69 Alfa GT 1300 Junior - Колекционерското купе

(1/21) > >>

Speeder:
Вижте какво пристигна от слънчева Италия съвсем скоро!
GT 1300 Junior от легендарната  серия 105 на Алфа Ромео!

Най-често тези спортисти са наричани "Bertone" на името на дизайнерското ателие, отговарящо за двувратите купета на Алфа Ромео.
Въпреки, че в България има около 7 броя такива машини, никой собственик не се е престрашил да ни разкаже повече за тези екзотики.
Жалко, защото много може да се говори за тези пъргави машини.
Това обаче ще го променим защото собственикът на това GT 1300 Junior не се притеснява да разпали мерака на бъдещите алфисти ;)

Дизайнът е от ранните и най-значими творби на Giorgetto Giugiaro когато той е на 25 години и работи за Bertone.
Моделът излиза през 1963 като Giulia Sprint GT с мотор 1600 и характерните два големи кръгли фара, вертикални мигачи до тях и разпознаваемата "фуга" в предния капак.
Реално, предната маска е по-ниска от капака и оттам идват прякорите на този ранен модел "Scalino", "Kantenhaube", "Mailbox" и "Stepfront" на различни езици.

Името на първия модел подсказва за произхода на механиката, която е същата като на седана Giulia.
Giulia Berlina, пък, е разработeна от великия авиоинженер Orazio Satta Puliga и е известна с ниското си тегло, аеродинамично купе (Cd=0.34) тествано в аеродинамичен тунел, алуминиеви "двувалови" двигатели и серийни 4 дискови спирачки и петстепенна скоростна кутия.

Накратно, първият спортен седан! (БМВ серия 02 излиза чак 1966г. ;) )

Скоро след старта на купето "Бертоне" излиза и по-бързата версия Veloce с цели 109 конски сили, която в днешни дни е доста скъпа и особено търсена от колекционери.
Разширяването на гамата продължава през 1965г. с непроменена визия "Скалино", нов базов двигател 1300 и наименование GT 1300 Junior като версиите минават през двигател 1750 и достига до върховите 2000 кубика.

Екземплярът, за който имам честта да ви разказвам, е все още далеч от перфектното състояние и е закупен с идеята за проект в движение т.е. да се кара и да се реставрира поетапно.
Шасито е от тип 105.30, произведено през 1969 година и отговарящо на "Scalino".
Незнайно защо, визията на Бертонето е сменена с тази на последната произвеждата т.нар "Unificato" характерна за 2000 GTV. Не личат сериозни удари, нито опред, нито отзад.
Един от мотивиращите фактори за покупката бе именно възможността да се върне оригиналната визия, която струва доста повече от текущата и.
Цветът е Verde Pino и лично на мен ми е вторият любим за това купе след Verde Muschio.
Джантите са интересни и отново заемка от последните години на производство, магнезиеви Cromodora Turbina - много леки и желани!

Италианските собственици са запазили много важни характеристики на ранните "Скалино" версии.
Забележете долните педали, динамо вместо алтернатор, маслен филтър със сменяем елемент, еднокръгова спирачна система и великолепните и много рядки предни седалки с отворен гръб.

Автомобилът е в движение и очаква регистрация в КАТ.
Преди това ще бъдат отремонтирани системата на съединителя и спирачките, които са износени.
За щастие, цялата 105 серия на Алфа Ромео (Spider, Berlina, "Bertone" и Junior Zagato) са силно колекционирани и често шофирани за удоволствие и за тях се произвеждат почти всични части чисто нови.

Стига толкова съм писал, вижте първо снимките от едно градче до Udine, IT, от където пристигна Джуниъра!

Със сигурност предостоят много ремонти, много километри и много щастие и престиж зад волана на тази истинска класика, която е единствена с мотор 1300, 90 коня в България.
michev:
Много добър екземпляр! Може би, за мен това е най-красивият модел на Алфа изобщо! Въпреки, че на снимки е идеална, как е откъм корозия, че това е най-важното при един стар автомобил, а и най-трудно и скъпо за правене.

alfonso_90:
Страхотна е ,честото на собственика !Надявам се и на живо да я видя скоро !

fifo:
Страхотна класика, още едно страхотно представяне от Митака. Евала, невероятно красиво купе.

galaxie:
Честито на новия собственик, увеличава италианската си колекция.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия