Автор Тема: '69 Alfa GT 1300 Junior - Колекционерското купе  (Прочетена 60198 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 12, 2020, 20:42:30
Отговор #70

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5093
Филтрите са ясни. Купени са.
Ето ги : https://classicalfa.com/fl049-pipercross-filter-socks-set-of-4/

Тя тази кола е минала 40-50 км откакто е в БГ.

Относно смукачите, на тия карбове са счупени и предстои да се купят нови механизми от юрокарб.
Има и ръчната газ, жило свързано с лостовата система на газта и върши работа и на круиз контрол.
Пробвано е. Трудно се регулира прецизно, но върши работа :)
Въпреки това, не ми е удобно да държа лостчето дръпнато в града.
« Последна редакция: Февруари 13, 2020, 11:39:00 от Speeder »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Февруари 13, 2020, 12:18:50
Отговор #71

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1184
Много добър избор на филтри. И на мен ми трябваше известно време за да установя, че дунапреновите филтри са най-доброто. С тях карат и Поршета с двигатели за доста десетки хиляди евра. Просто искат омасляване. У нас има хубави и не скъпи маслени спрейове за това.   
Относно тава, че Алфата не държи празен ход зимата. Не мисля, че е от това, че синхронизацията и настройките на сместа са правени лятото. И аз карам с двойни спортни Вебери от години. Настройките като правило ги правя лятото. При това винаги съм бил без смукачи. Без смукачи ги карат масово тези спортни Вебери и на всички Поршета и тунинговани Костенурки по целия свят - от Австралия до студените части на Канада, Швеция и Финландия зимата. Два-три пъти понапомпване на газта ... паленето е на четвърт оборот ... мах 1-2 минути на място с "пообрана" газ и после никакви проблеми. И в града, и извън града. Включително под 0 градуса. Нещо дребно по настройките или сервизирането на карбовете има за да не държи празен ход. Но е нормално без смукачи оборотите на празен ход първите няколко минути да са малко по-ниски - едни 100-200 надолу докато позагрее двигателя. При мен празния ход съм го настроил на напълно загрял двигател на 950 оборота и зимата на студен двигател първите няколко минути са около 750-800, но пак са стабилни. Не знам и на какви обороти на празен ход е оставена Алфа. Каквото и да дават като каталожни данни на Алфата, повечето спецове по света са на мнение, че комбинацията от такива Вебери и спортен вал (тези кончета при тази Алфа 1300 кубика няма откъде да дойдат освен от комбинацията спортен вал + карбове + сгъстяване) си иска поне 900 оборота празен ход. В книгата на Дес Хамил за точно тези хоризонтални спортни Вебери се цитира по-скоро цифрата 1000 оборота и статичен аванс от 10(+) градуса. 
ПС. Продължителното престояване не се отразява добре на доста компоненти на колата, включително на карбовете. Проверете как хранят отделните "гърла" на карбовете като откачите за 2-3 секунди един по един всеки от кабелите на свещите. В смисъл, дали няма по-слаб цилиндър. Евентуално проблем с кабелите за свещите - имал съм случай на "полуиздухал" кабел за свещи! Заради такъв кабел искрата я има, но е по-слаба! И от там  по-слаб цилиндър.  Може някъде нещо да се е позапушило. Случвало ми се дори на път. Е тогава чувствително падат оборотите на празен ход и не са стабилни. Опитва се и да гасне мотора. Запушвали ми са се и частично, и напълно жигльори за празен ход и ниските. Обикновено е 1 от 4рите и тук много лесно се хваща кой точно е с откачането на кабелите на свещите. При тези карбове всичко се оправя на пътя за минути. Аз гледам дори и зимата повече от 20на дена никога да не престоява Кефера - зимата щом е сухо и над 0лата винаги намирам време поне на 10на дена да покарам. И то извън града и поне 30-40 километра. 
« Последна редакция: Февруари 13, 2020, 13:48:18 от Nik1600GT »

Февруари 13, 2020, 19:48:56
Отговор #72

Неактивен Caxo

 • Публикации: 466
 • Москвич 408;408и;427;2140
Само да вметна, че картерните газове се вкарват   обратно освен за екология и намаляване въздушното налягане в мотора, те също така смазват карбуратора. Едно от важните  места са осите на дроселовите клапи. Не смятам, че тук сме се събрали хора цепещи секундата на две, та това да ни "спъва" , останалото са положителни ефекти -в малка или голяма степен :)

Февруари 14, 2020, 10:11:04
Отговор #73

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5093
Caxo, добра забележка!
Не се бях замислял, но има логика.
Карбуратори ДелЛорто са с лагери на оста, от външните и страни, но по средата, между тялото и оста на клапите няма уплътнение.
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Февруари 14, 2020, 13:27:44
Отговор #74

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1184
Caxo, ако остане на тези (филтрирани) картерни газове да "смазват" карбуратора тя работата умрела отвсякъде. А нефилтрирани могат да омажат доста повече неща (не само по карбовете  ;)). Тези картерни газове около средата/края на 60те години почват да се вкарват в карбовете най-вече и преди всичко заради ЕКОЛОГИЯ. Преди това са отивали под една или друга форма в атмосферата. Американците и техния щат Калифорния първи зятагат положението откъм екология и след 1964г. точно заради тези затегнати норми доста европейски спортни коли специално за американсия пазар са в допълнение и "удушени" откъм сгъстяване и коне.
След 1964г. за да удовлетворят екологичните изисквания на американците и от Порше въвеждат такава рециркулация на картерните газове към карбовете, но ползват само ... десния карб при актуалните към момента 356С и 356SC. А карбовете при всички модели на Порше винаги са били 2  ;). Може пък от Порше да не са имали идея да си смазват карбовете или за по-лесно да смазват само ... единия  ;D.
На третата снимка при това 356SC много добре се вижда след "кетч-каната"/филтъра къде отиват газовете.
https://www.barrett-jackson.com/Events/Event/Details/1965-PORSCHE-356SC-CABRIOLET-188675     
« Последна редакция: Февруари 14, 2020, 13:40:15 от Nik1600GT »

Февруари 14, 2020, 16:37:20
Отговор #75

Неактивен Bogi

 • Публикации: 761
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Отделно трябва да имате в предвид че тези дунапренени "чорапи" на тромпетите ще повлиаят на качеството на сместа, в зависимост от съпротивлението което правят , ще обогатят сместа.

затова с чорапи или без чоарапи трябва да се ползват вероятно два сет-а жигльори.
ако беше инжекцион нямаше да има този проблем

говоря на теория, нямам практически доказателства
немец мръсен, бандит магистрален ...

Февруари 14, 2020, 17:01:01
Отговор #76

Неактивен Nik1600GT

 • Публикации: 1184
Отделно трябва да имате в предвид че тези дунапренени "чорапи" на тромпетите ще повлиаят на качеството на сместа, в зависимост от съпротивлението което правят , ще обогатят сместа.

затова с чорапи или без чоарапи трябва да се ползват вероятно два сет-а жигльори.
ако беше инжекцион нямаше да има този проблем

говоря на теория, нямам практически доказателства

Боги, няма проблем с дунапренените филтри. Мерил съм. С такива филтри и изобщо без филтри. И на празен ход ... и над 3000 оборота. СОто с филтри (омаслени) и без филтри при мен показа разлика от порядъка на само 0.2%! При мен по спомен без филтри беше около 3%, а с филтри - 3.2 %. Не им правя реклама и знам, че малко колеги карат и ще почнат да карат с такива филтри, но от това което попрочетох преди да ги сложа им дават много добра пропускливост на въздуха и също толкова добра задържаща способност на прахоляка. Същевременно доста по-бавно се задръстват и по-бавно им намалява пропускливостта спрямо стандартните хартиени филтри. И не са за еднократна употреба  ;). А тези китайски (пък и не само китайски) "спортни" филтри с рехавите "мрежички" пропускат много добре и въздуха, и ...боклуците  :D. И с такива карах известно време предния мотор  ;D.  ПС. Не знам колко са "дебели" тези "чорапи". При мен широчината на дунапрена е малко под 20 милиметра. Стандартно тези дунапренени филтри най-често са между 16 и 20 милиметра "дебели"/широки и също така може да са от няколко пласта дунапрен с различна пропускливост. Ако са под 10-12 милиметра вече се считат за "рехави" и нещата се приближават до китайските "спортни мрежички".  Общата площ на филтрите при мен също така изглежда малко по-голяма от тези "чорапи", но мисля че няма да има никакъв проблем с прекомерно обогатяване на сместа.
« Последна редакция: Февруари 14, 2020, 17:14:57 от Nik1600GT »

Февруари 17, 2020, 17:32:19
Отговор #77

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5093
Непринудена среща и хоп, веднага изскачам с някоя снимка.

Покарах я този път по-сериозно. Тоя мотор върви страхотно за 1300! Няма край на оборотите и без да усетя минавах 6500 на няколко пъти. Въобще не се задъхва, върти и върти.... много яко.
В ниските ми липсва моментът на 1750 мотора от Алфетата ми, но няма пълно щастие. Алфетата пък на високи обороти се задъхва повече от тоя Джуниър.

Ще ми се да имам и една филтърна кутия, да пробвам с нея, но за момента няма... по-натам ще търся от Италия.

Скоростите включват чудесно (с леко изчакване на втора, но леко). Воланът е лек, но колата не е много маневрена. Лостчетата зад волана са почти филигранни и много неочаквани.
С седящите на пода педали свикнах бързо, макар да са приближени един до друг и наперени към шофьора.
Педалът на съединителя е лек и отличен на усет.

Спирачките ще искат яко разработване. В момента педалът ми е мек и с малко мъртъв ход, верояно и от педалиерата. Дано тия долни помпи не са на усет така, оригинално!

Малко коментари по повод насоките на Момчил от другата Алфова тема.
Та, Джуниърчето няма да узрее, най-много да позеленее още малко. В момента е (почти) в цвят Verde Pino, a аз харесвам повече цветa Verde Muschio.
Черните огледалата изчезват, само да имам малко повече време и спокойствие.
Имам хромирани, алфови, точно за този модел.« Последна редакция: Февруари 17, 2020, 17:47:56 от Speeder »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"

Февруари 22, 2020, 10:39:35
Отговор #78

Неактивен Bogi

 • Публикации: 761
 • Роден в Дупница, тираджия в Америка понастоящем.
  • Bogi Maramski's garage
Едно интересно видео на вашата тематика,
всъщност всички видеа на този са супер !!!

https://youtu.be/qWXrXAJn6qU
« Последна редакция: Февруари 22, 2020, 10:51:59 от Bogi »
немец мръсен, бандит магистрален ...

Март 16, 2020, 11:51:28
Отговор #79

Неактивен Speeder

 • Администратор
 • Публикации: 5093
Cool&Vintage снимат много готини клипчета.

Преди няколко дена, зеленият гущер излезе на припек.
Подозирам, че проблемът със спирачките не е напълно решен и ще трябва да се работи още по него.
Някой от новите компоненти не е както трябва. Подозирам спирачната помпа, но ще видим.

Настрана многото дребни недостатъци, тази кола е направена за завои! Така завива, че свят ти се вие.
Не е най-стабилната кола в завои ако не внимаваш, но е изключително палава и предвидима. Толкова леко се води, че се сливаш с нея и започваш да правиш неща, които никога преди това не си си помислял... ей така, без да се усетиш.

За времето си, този модел е оценяван високо и заради отличната си возия и поемане на неравности.
Тази бройка не е изключение. Позволява безгрижно пътуване по безкрайните ни кръпки на второстепенние пътища.
15'' джанти и ниски гуми биха съсипали тази превилегия.

В момента се чудя как са монтирали седалките и защо регулатора на наклона почти опира в десния праг. Заради това, някой от предишните собственици е махнал пластмасовата му врътка....
Нистина сеедалките са от GT 1750 Veloce, не би трябвало да има разлика в купетата. Може някой некадърно да е кърпил пода, но за момента всичко отдолу е покрито с някаква смес от мазнотия и битум, и нищо не се вижда.
 
« Последна редакция: Март 16, 2020, 12:01:44 от Speeder »
145 Boxer, Alfetta GT, Alfasud Sprint Veloce 16v, Lada 1500 S, GT 1300 Junior, Giulietta 2.0

Как да качваме снимки във форума : http://www.classiccar-bg.com/index.php?topic=2631.0
"По един болт на седмица да бяхте завивали, сега щяхте да ги карате тия коли!"