Автор Тема: Ретро Колите в България - Снимки  (Прочетена 2367090 пъти)

Vesko92 и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Февруари 10, 2024, 23:18:31
Отговор #6130

Неактивен Logrus

• Публикации: 326
Сещам се за колега с некъв Голф 2, който доста време беше карал със спукана мембрана на вакуум регулатола и така и не беше усетил сериозна разлика (да не кажа никаква  ;D) с неработещ вакуум регулатор  ;D. Но му намерихме здрава мембрана и му сложихме де.

Аз пък имах Пасат с 1.8 RP мотор с вакумен регулатор на делкото и.....ми скъса нервите докато го хванат къде му е проблема (баш този вакумен регулатор). Честно не съм ровил да го видя как работи, но до последно имах ядове с оборотите заради него.

Февруари 11, 2024, 10:30:51
Отговор #6131

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1218
Аз пък имах Пасат с 1.8 RP мотор с вакумен регулатор на делкото и.....ми скъса нервите докато го хванат къде му е проблема (баш този вакумен регулатор). Честно не съм ровил да го видя как работи, но до последно имах ядове с оборотите заради него.

Проблемът с вакуумната мембрана при теб е бил вторичен. Самата неработеща вакуумна мембрана не е голям проблем и ще я усетиш трудно по отношение на поведението на колата, но очевидно тук при спукана мембрана си засмуквал въздух и оттам се бърка работата на двигателя - нестабилни обороти на празен ход и-или по-високи обороти, проблеми в преходните режими и т.н. Тези 1.8 8v мотори на Фолксваген са много корави, но са сравнително капризни по отношение на такива проблеми със засмукването на въздух. Такъв проблем се решава на пътя за няколко минути  - разкача се маркуча към вакуумната мембрана и се затапва. Дават се 3-4 градуса предварение на делкото (това компенсира по-голяма част от пробема с неработещата мембрана) и си ти. Все пак с предварението трябва да се внимава и това пак елконаджиите често го пропускат или дори не го знаят -  правят центровка само на празен ход. Не по - малко важно от центровката на празнен ход е какъв е максималният аванс. И е хубаво да се провери. На клачески Поршета и Кефери в зависимост от делкото центровка често се прави по - максимален аванс и предварението на празен ход се остава, където си се получи - 5-7-10 градуса, колкото се получи. Но е важно максималния аванс да не е повече от допустимия - иначе детонации  ;D. Без и-кратко  ;D ;D ;D.
Това за максималния аванс го казвам и от собствен опит, защото съм хващал стоково делко от Алфа 33 1.5, което даваше по-голям максимален аванс отколкото му дават по заводски данни. И китайско афтърмаркет делко за Кефер, на което едната му пружина беше сложена за окраса и си правеше максималния аванс от около 40+ градуса (не трябва да е повече от 32 градуса  ;)) на 1700 оборота  ;D ;D ;D (e тук каква крива на аванса прави китаеца  ;D ;D ;D). По заводски данни на Алфовото максималния му ванс е 36 градуса, а то даваше 40-42 градуса  ;D ;D ;D. И този проблем се решава, но вече с малко "хирургия" на разглобено делко. Трябва да се намали/ограничи максимания ход на "бъбреците" на делкото. По-солжно става, ако максималния аванс се прави на прекалено ниски обороти, като при моя китаец. Там вече трябва да се сменят пружини, но и това може са оправи с малко заигравка.
« Последна редакция: Февруари 11, 2024, 10:59:48 от Nik1600GT »

Февруари 11, 2024, 15:22:36
Отговор #6132

Неактивен Ikonomov

• Публикации: 166
Извинявам се, че задълбавам с оф-топика, ако модераторите преценят нека преместят последните няколко мнения че са важни, май имаше подобна тема.
Казаното от Nik1600GT е така и имам един въпрос към него - Колега, случайно да знаеш някъде у нас да е останал стенд за измерване на характеристиките на разпределители? Някой, който използва или поне има? Техникум, институт някакъв? Дори и стари диагностици идея си нямат от такова нещо, а е имало. На прима виста се сещам за съветския СП38-М и подобни, има и по-нови варианти някъде от 80-те.
Или опита ти е само монтиран на двигател със стробоскоп експериментално?

Февруари 11, 2024, 16:47:47
Отговор #6133

Неактивен Nik1600GT

• Публикации: 1218
Извинявам се, че задълбавам с оф-топика, ако модераторите преценят нека преместят последните няколко мнения че са важни, май имаше подобна тема.
Казаното от Nik1600GT е така и имам един въпрос към него - Колега, случайно да знаеш някъде у нас да е останал стенд за измерване на характеристиките на разпределители? Някой, който използва или поне има? Техникум, институт някакъв? Дори и стари диагностици идея си нямат от такова нещо, а е имало. На прима виста се сещам за съветския СП38-М и подобни, има и по-нови варианти някъде от 80-те.
Или опита ти е само монтиран на двигател със стробоскоп експериментално?

И аз се извинявам за оф-топика и приключвам темата за делката с няколко изречения. Колега Икономов, аз работя в Техническия във Варна. Преди време питах колегите от катедра Транспортна техника дали нямаме такъв стенд за тестване и настройка на делка. Ами имали сме някога такъм стенд, но за съжаление отдавна е бракуван и е отишъл за старо желязо  :(. Нямам идея къде у нас има работещ такъв стенд и не съм чувал някой да е ползвал. Делката си ги тествам директно на двигателя със стробоскоп с оборотомер и разграфена в градуси шайба на коляновия вал. Имам много стари делка, както и пружини за делка и с неколкократно сваляне и слагане на делкото и евентуално смяна на пружини и т.н. си правя и настройвам кривата на аванса  на делката.
« Последна редакция: Февруари 11, 2024, 17:43:34 от Nik1600GT »

Февруари 21, 2024, 01:07:22
Отговор #6134

Неактивен dan4oteto

• Публикации: 19276
  • Йордан Георгиев
Опака

Февруари 22, 2024, 01:28:34
Отговор #6135

Неактивен dan4oteto

• Йордан Георгиев
Казанлък

Март 05, 2024, 19:31:39
Отговор #6136

Неактивен USfan

• Публикации: 11093
Повечето снимки са мои правени и наскоро /на 924-ката са вчерашни/, като само сребристия с140 ЦЛ, и Пепел от рози цвят Г-модела 911 тарга са снимани по-отдавна, но сега ми попаднаха в полезрението при ровене на един комп, та са подходящи за темата.

Сребристия ЦЛ600 с140 е от предпоследната година на производство на това купе- 1998, и е собственост от над 15 години на мой добър приятел, като той успя да го купи тогава от СН, в разгара на кризата от 2009 год, за някъде към 4000 Евро/4500 СН-франка, цена.
Всъщност тия мечки Купета тогава бяха на дъното им като стойност, чак напоследък доста поскъпнаха.
Та и на такива цени се намираха по онова време ЦЛ-и с140 навсякъде по Европа, но не точно с 12 цил. мотори, а най-вече базови ЦЛ420-ки, и не в такива хубави състояния.
Така че купуването тогава от СН, ако и в БГ да се бе пребоядисала после колата, си бе добра покупка.
Зеления Лендровър Дифендър 110, виждащ се вдясно на ЦЛ-а, е с хубавия за дизел 5 цил. ТД5 мотор, също е негов, и още си го пази моя приятел, както и ЦЛ-а.
Зеления Ленди аз специално много го харесвам, понеже хем е от последните правени Дифендъри с 5 цил. мотори, от 2003-2004 год е някъде /после ги пускат с гадния тракторен 2.2 литра Форд Транзит дизел/, хем има и фабричен климатик, което е рядкост за Евро-Спек Дифендър.

Другия пък ЦЛ тук, наследника му като купе от пост-1999 каросерията, уж или реално е АМГ ЦЛ65 версия, и се паркира в едни гараж на ул. Позитано.

Червения Голф 2 ГТ пък е на една съседка, има го тя от почти 20 години, и си го кара редовно, жалко че се държи на улицата.

924-ката е на един мой познат, има я от почти 30 години. Производство е от 1983 год /връстничка реално на Джага ХЖ6, дето се вижда на заден фон/, затова е вече с 5 серийни скорости, и задни дискови спирачки, както на 944.
Макар да е стандартна с базовия атмосферен 2-литра ВАГ-мотор, има редкия при европейски 924-ки, че и при ранни 944-ки, климатик.

Въпреки готиния цвят /надали по Датен-карта му е ориг. разцветка/ и видимо доброто поне на снимки боядисване, този Ве108 еС-клас, бих го оприличил като балкански-булгаристански тунингован /типично всъщност за стари Бенцове седани у нас/ заради набиващ се на очи неоригинално калиброван и-или неточен за модела заден пружинен компенсатор на следата на Пендел-Ахсето /задния чупещ се мост, който тук се вижда как е неестествено вирнат/, присадените прекалено широки бели рингове на гумите /вероятно СССР-Русия производство/, присаденото неточно за модела, понеже видно е типизирано като за дизел крайно гърне, което затова има само един и сочещ надолу заоблен накрайник /всички в108 еС-класи са само с 6 или 8 цил. мотори, и ауспуфния им накрайник е серийно само с двойни тръби, сочещи право и директно назад, не надолу/, и вероятно фалшив надпис 300 СЕЛ на задния капак /задните врати приличат да са с нормална дължина/, пък се кара по Асеновград.

« Последна редакция: Март 05, 2024, 19:54:16 от USfan »

Март 19, 2024, 00:54:48
Отговор #6137

Неактивен dan4oteto

• Йордан Георгиев
Велико Търново

Март 19, 2024, 08:59:05
Отговор #6138

Неактивен fifo

• Публикации: 1160
Брей, 127-цата е като от магазина току що излязла, кукла. А регистрацията й каква е?
we all have wings, but some of us don't know why

Март 19, 2024, 10:25:44
Отговор #6139

Неактивен USfan

• Публикации: 11093
Да, тая резеда Фиатка е страхотна, и е от ранната версия с вирнатия нагоре долен ръб на задните странични джамчета.
По-късните 127 изглеждат така. Освен дето имат и други разлики като брони и джанти, в областта им на страничните джамове тия стъкла вече са хоризонтални в долния им ръб.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:1978_Fiat_127_L_1.05_Front.jpg

Ето и разни смесени снимки, част от които /двете с Поршето 911 СЦ тарга/ правени от мен преди доста години.

Снимките с тия няколко Голф 2-ки и една Джета от 2-ра Ген с отворен капак /вижда и се 16в мотора, той си е рядка фабр. окомплектация при Джета/, които седят сега в село Огняново до Гоце Делчев, са актуални.
Там на заден фон зад Голфовете се вижда и рядка за БГ Симка 1301-1501 седан, видимо в по-късната и лифтната версия, правена до 1975 год.

https://en.wikipedia.org/wiki/Simca_1301/1501

Бежавото 911 СЦ тарга пък бе допреди 2011 год. собственост на ден мой добър познат, който още от соца беше търговец на по-екзотични коли /напр. в нач. на 1989 год. купи от един поп в Плевен много запазен 1968 Мустанг кабрио с 289 куб. инча мотор /черен с червен винил салон, и с редкия фабричен климатик/ на който се возихме доста по София, в края на Соца.

Това 911 СЦ той го купи изгодно май от някаква банка ипотекирано, като почнаха фалитите в 2009 год. Покара го, и в 2010 год. взе да го продава, като тогава му искаше примерно 14 000 лева цена.
Бе първоначално това 911 СЦ окомплектовано с фабричните тип-Месомелачки 15-ки джанти, които моя познат ги махна и ги продаде отделно, та за съжаление не бяха вече с колата. Вместо тях му присади тия Тип-964 РС-Къп реплика 17-ки или 18-ки джанти, които разбира се, на Г-модел му седяха отвратително, като на свинче звънче.  :))
911 таргата собственика я продаде 1-2 години по-късно, май в 2011 год, ако не бъркам с много. Пробвал съм я на каране преди да го продаде, и помня, че много хубаво вървеше, за само 180-200 коня 3-литровия с мех. инжекцион К-Жетроник СЦ мотора.
Имаше обаче като всеки Г-модел 911 с по-ранните Тип-915 рейсинг-дериват скоростни кутии, всъщност разхлопана и неточна кулиса на лоста на скоростите.
От 1987 год насам, Порше като слагат новата Г-50 кутия на 911 моделите, вече скоростния лост се по прецизен за ползване.
Интересно къде отиде тази 911 тарга. Никога след 2011 год. не съм я виждал по София, нито другаде в БГ.

Синйото Ауди 80 кабрио мисля е Плевенско.

Жълтата кабрио пластмасарка е нещо като Бъги версия на база ВАЗ-2101-06, правена в доста бройки от Велизар Андреев и сина му, в нач. на 90-те год. под името София-С.

« Последна редакция: Март 19, 2024, 10:45:14 от USfan »